Supplementen van de meeste B-vitaminen, vitamine D en E verminderen de kans op dementie of de achteruitgang ervan niet. Enkel foliumzuur zou een positief effect kunnen hebben.
Vitamine E komt voor in zonnebloemolie, graanproducten, noten, groenten en fruit, bijvoorbeeld avocado's. Omdat vitamine E een antioxidant is, wordt er gedacht dat deze vitamine een positieve werking kan hebben tegen dementie.
Een tekort aan vitamine B12 kan zorgen voor problemen met denken, zoals problemen met onthouden. Vitamine B vind je vooral in dierlijke producten, zoals vlees, vis, eieren en zuivel. Maar je vindt ze ook in groenten, fruit, aardappelen, noten en peulvruchten.
Een deel van de studies vindt dat mensen die een mediterraan dieet volgen, minder vaak dementie ontwikkelen. Ook lijkt het dat het dieet betere mentale vermogens (cognitie) geeft. Het mediterraan dieet bevat veel groentes, fruit, volkoren producten, peulvruchten en onverzadigde vetten (noten of olijfolie).
30% van het aantal gevallen met dementie kan voorkomen worden door een gezonde leefstijl. Gezond eten, voldoende bewegen en stoppen met roken helpen bij de preventie.
Gemiddeld genomen gaan mensen met alzheimer achteruit op de cognitieve testen. Donanemab kon de achteruitgang iets vertragen. De helft van de patiënten die donanemab kreeg, ging in één jaar zelfs helemaal niet achteruit. Maar ook in de groep mensen die een nepmedicijn kregen ging niet iedereen achteruit.
De onderzoekers concluderen dat blootstelling aan de geur van rozemarijnolie een positief effect heeft op je cognitieve vermogen, in het bijzonder het behoud van geheugen. Ze omschrijven het effect zelfs als baanbrekend.
Dementie is onomkeerbaar en dus niet te genezen. De medicatie die momenteel op de markt is, is hoofdzakelijk werkzaam bij mensen die de ziekte van Alzheimer hebben.
Helaas is er nog geen medicijn dat dementie kan genezen. Wel bestaan er medicijnen die de ziekte kunnen vertragen of verschijnselen kunnen verminderen. Deze medicijnen werken alleen bij bepaalde vormen van dementie, zoals de ziekte van Alzheimer. Hoe goed de medicijnen werken verschilt per persoon.
De hersenen bestaan naast zenuwcellen ook uit gliacellen. Deze ondersteunende cellen spelen onder andere een rol in de afbraak van amyloid eiwitten. Uit onderzoek blijkt dat deze cellen hierbij soms overactief en agressief te werk gaan. Dit kan het ziekteproces versnellen.
We moeten dus voldoende kraanwater drinken want het is goed voor je hart, brein en gezondheid. Verder bestaat ons lichaam gemiddeld voor 70% uit water. Een belangrijk deel daarvan zit in het bloed en in de hersenen. Ons bloed bestaat voor 92% uit water en onze hersenen voor 90%.
Door bloedarmoede kun je last hebben van bijvoorbeeld moeheid, duizeligheid, hartkloppingen en oorsuizen. Ook kan het tekort aan vitamine B12 neurologische gevolgen hebben, zoals tintelingen in de vingers (paresthesie), geheugenverlies, coördinatiestoornissen of spierzwakte in de benen.
Ophoping amyloid
Ophoping van het eiwit amyloid is de oorzaak van de ziekte van Alzheimer. Dit eiwit wordt door iedereen aangemaakt en weer afgebroken. Maar bij alzheimer stapelt het zich op in het brein. Dit kan komen doordat het eiwit te veel wordt aangemaakt, of juist doordat het niet goed wordt afgevoerd.
Zoals hierboven beschreven wordt dementie niet veroorzaakt door een vitamine B12 tekort, wel kan een tekort aan vitamine B12 andere, soms ernstige, symptomen veroorzaken zoals bloedarmoede, zenuwklachten als tintelende en gevoelloze vingers, of beweegklachten.
Vitamine B-6, B-12 en foliumzuur zijn vooral belangrijk voor de hersenstofwisseling. Tekorten aan deze vitaminen kunnen een negatieve invloed hebben op het geheugen en de concentratie. Uit onderzoek blijkt dat ongeveer een kwart van de Nederlandse ouderen een vitamine B-12 tekort heeft.
Bij de ziekte van Alzheimer gaan de zenuwcellen in de hersenen kapot. Dit komt doordat bepaalde eiwitten zich ophopen in de zenuwcellen. Ook kunnen bepaalde vezels zich in de cellen ophopen. Deze ophopingen verstoren de onderlinge communicatie.
Veel onderzoek laat zien dat mensen die voldoende bewegen minder vaak dementie krijgen. Dat is niet vreemd, aangezien bewegen ontzettend gezond is voor de hersenen. Bewegen is dus erg belangrijk. Bovendien is het een uitstekend middel om stress kwijt te raken en de lichamelijke en geestelijke gezondheid te verbeteren.
Nee, de diagnose Alzheimer wordt niet op basis van één test gegeven. Wanneer mensen met klachten naar de huisarts gaan, wordt er vaak eerst gekeken of de huisarts deze klachten kan bevestigen. Daarna gaan veel mensen voor aanvullend onderzoek naar een geheugenpoli.
Bij alzheimer loopt de levensverwachting uiteen van drie tot twintig jaar.Gemiddeld is de levensverwachting bij de ziekte van Alzheimer 6,5 jaar. Mensen overlijden meestal niet aan alzheimer zelf, maar aan aandoeningen die ze door de ziekte krijgen.
Bij sommige mensen met alzheimer kan de achteruitgang heel snel verlopen, terwijl anderen nog jarenlang een relatief gewoon leven kunnen leiden.
Ouderen op de intensive care lopen een groot risico om een delier, ofwel acute verwardheid, te krijgen. Dat kan leiden tot verschijnselen van dementie of deze verergeren. Verpleegkundigen en familieleden kunnen helpen om de kans op een delier te verkleinen.
Kenmerken van dementie
vergeetachtigheid; taalproblemen, bijvoorbeeld niet op woorden kunnen komen of de betekenis van woorden vergeten; gedragsverandering, bijvoorbeeld ongeduldiger worden, of woedeaanvallen; problemen met dagelijkse handelingen, zoals boodschappen doen of het bedienen van een computer.