Doordat de bank een vast element is, zet je deze op een afstand van ongeveer 60 cm van de tafel. Zo kan je gemakkelijk plaatsnemen en goed bij de tafel komen én bespaar je dus 40 cm aan ruimte. Eetkamerbanken zijn er in alle vormen en maten.
De benodigde zitruimte per persoon is ongeveer 70cm. Een stoel is meestal 60cm breed. Als je naast elkaar zit te eten is het fijn om wat extra beweegruimte te hebben, vandaar dat we uitgaan van 70cm per stoel. Wil je met drie personen naast elkaar zitten dan heb je een tafel van 200cm/220cm nodig.
Hoe lang moet mijn eetbank zijn? De ideale lengte van je eetkamerbank hangt af van je persoonlijke behoeften (hoeveel personen komen er op te zitten?) en van de lengte van je (bestaande) eettafel. De standaard maat van een eettafel is 140 cm, maar wij hebben banken van 140 cm tot 220 cm.
Een vaste eetkamerbank is ideaal als de eettafel in een smalle keuken of doorloop komt te staan. Wanneer je een vaste bank tegen de muur maakt of laat maken – met extra opbergruimte in de zitting – win je daar ruimte mee.
Komt je tafel tegen een wand te staan? Dan moet heb je ongeveer 60 tot 70 centimeter nodig om je eetkamerstoel naar achteren te schuiven. Daarnaast is het handig als je ook nog voorbij de eettafel kunt lopen.
Afstand tot de bank
Het beste is om 40 centimeter afstand te houden tussen de bank en de salontafel. Zo is er genoeg loopruimte en staat de tafel niet te dicht op de bank. De afstand om iets te kunnen pakken vanaf de bank moet ook niet te ver zijn.
Als je een smalle ruimte hebt, is het handig om een rechthoekige tafel te kiezen. Een rechthoekige eettafel kan je namelijk tegen de muur aan zetten en blijft er genoeg ruimte voor iedereen aan de lange zijde van de tafel over. Als je wat gezelliger wilt zitten, kies dan een ovale of ronde tafel.
Aan een eettafel/werktafel/keukenbank zit je actiever, dus wat meer op de punt van de bank. De minimale zitdiepte die je over wil houden is dan 40 cm, maar 45-50 is fijner. Als je nog met een rugkussen wil werken, dan moet je die dikte nog bij de zitdiepte optellen.
Zo is het voor een kleiner persoon fijner als de zithoogte wat minder hoog is. Je kunt dan natuurlijk prettiger zitten en met je voeten aan de grond. Terwijl het voor een langer persoon juist fijner is als de zithoogte wat hoger is. De gemiddelde zithoogte van een bank zit tussen de 40 en 42 cm.
Dankzij een ovale eettafel kunnen er gemiddeld meer mensen aanschuiven. Omdat je geen rechte hoeken hebt, is een extra eetkamerstoel aan schuiven simpel. Ook is bijpraten gemakkelijker aan een ovale tafel dan aan een rechte eettafel; je kan de hele tafel overzien en elkaar gemakkelijker aankijken.
Een ronde tafel is ideaal voor de kleinere ruimtes. Ten eerste neemt een ronde tafel minder ruimte in beslag en kan je je gemakkelijk om de tafel heen bewegen. Daarnaast kan je gemakkelijk extra stoelen bijschuiven, zo kan je op een kleiner oppervlakte meer zitplekken creëren.
Lengte van de eettafel
De meest ideale afmeting van een eettafel voor zes personen begint bij een lengte van twee meter. Een eetkamerstoel heeft gemiddeld 60 centimeter ruimte nodig in de breedte en daarnaast nemen de tafelpoten ook enkele centimeters ruimte in beslag.
Ook bij het bepalen van de zithoogte is het belangrijk eerst de hoogte van je tafel op te meten. Je wilt namelijk het liefst minimaal 10 cm ruimte behouden tussen je benen en de onderkant van de tafel, en 20 cm tussen de zitting van je stoel en de onderkant van de tafel.
Ideaal is een ruimte van ongeveer 15 cm tussen de armleuning en de onderkant van de tafel. Houdt ook rekening met de zithoogte van de stoel en of er nog voldoende beenruimte is tussen de onderkant van het tafelblad en het zitvlak van je eetkamerstoel. De zithoogte van een eetkamerstoel ligt meestal rond de 45 cm.
Als een platte hand tussen de binnenkant van de knieholte en de zitting kan worden geplaatst, dan is de zitdiepte juist. De zitdiepte van de meeste bankstellen is te diep.
Een loungebank lijkt op een hoekbank, maar het verschil zit hem in de rugleuning. Een hoekbank heeft een rugleuning aan de achterkant én de zijkant, vandaar de hoek. Een loungebank heeft ook een soort hoek, maar heeft enkel een rugleuning aan de achterkant.
De meeste eettafels in onze collectie hebben een hoogte van 78 centimeter. Vind je het prettig om hoger aan tafel te zitten? Dan kies je voor een eetkamerstoel met een zithoogte hoger dan 44 centimeter.
1. Een ronde tafel neemt minder ruimte in beslag. In een niet zo grote woning moet je creatief omspringen met de ruimte die je hebt. Een ronde eettafel is dus een slimme keuze omdat deze ruimte in beslag neemt dan een rechthoekige tafel.
Het is de oplossing voor een kleine woonkamer of compacte eethoek: de ronde eettafel. Een ronde tafel neemt relatief weinig ruimte in, maar biedt met een diameter van 140 centimeter al wel voldoende zitplaatsen om met zes personen te tafelen.
Wel is het verstandig om rekening te houden met de hoogte van de eettafel als je voor stoelen met armleuningen kiest. Als we van de 70 centimeter uitgaan, dan kan aan een ovale eettafel van 200 en 220 cm lang +/- 6 stoelen staan en aan een ovale tafel van 300 cm kunnen maar liefst 10 stoelen staan.
Zet een bank niet tegen de muur maar laat een ruimte vrij achter, dat hoeft niet meer te zijn dan 20 cm. Het lijkt dan alsof de bank tegen de muur staat. Dit is gezichtsbedrog, je ogen kunnen de afstand tussen de bank en de muur niet goed inschatten.
Je moet ruimte overlaten om rond te kunnen lopen – wij raden tenminste 60 cm tussen de meubels aan. Neem elk element op in je tekening of markeer ze in je ruimte, bijvoorbeeld met papier of afplaktape op de vloer.