Normale slijtage hoeft u niet te herstellen. Het is bijvoorbeeld begrijpelijk dat een badkamer van 15 jaar oud niet meer in perfecte staat is. U moet uw woning schoon achterlaten en het dagelijks onderhoud hebben gedaan.
Gebruiksschade. Gebruiksschade is de schade die veroorzaakt wordt door het normale gebruik van de woning. Gebruiksschade is ten koste van de verhuurder. In de praktijk spreken we ook van vetusteit of ouderdomsschade.
Wat valt onder huurschade? Het basisprincipe is dat elke huurder verantwoordelijk is voor het goed onderhouden en instant houden van het huurpand. Veranderingen die het gevolg zijn van ouderdom of dagelijks gebruik, vormen normaal gesproken geen probleem.
Bij gebruikssporen gaat het om kleine schade door gewoon gebruik, bijvoorbeeld kleine krasjes en deukjes die niet direct worden hersteld, inclusief geleidelijk optredende verouderingsverschijnselen zoals verkleuringen.
Onder 'klein onderhoud' worden taken verstaan die door een huurder gemakkelijk kunnen worden uitgevoerd én die weinig kosten. Voorbeelden hiervan zijn schilderwerk van binnenmuren, het vastzetten van loszittende onderdelen, het oliën van scharnieren of het ontluchten van de cv-installatie.
Veelgestelde vragen. Wanneer heb ik recht op een nieuwe keuken? Een keuken komt in aanmerking voor vervanging wanneer deze 20 jaar of ouder is.
Conclusie? Herstellingen tijdens de huurperiode en schilderwerken bij einde huur zijn ten laste van de verhuurder bij normale slijtage (bv. door ouderdom). Schilderen bij verlaten huurwoning is ten laste van de huurder als er sprake is van schade zoals krassen, vlekken, moeilijk overschilderbare kleuren.
Meestal moet u de huurwoning net zo opleveren als het eruit zag aan het begin van uw huurcontract. Dit staat omschreven in de opnamestaat. Is er geen opnamestaat of ander bewijs, dan mag u de woning achterlaten zoals hij nu is.
Onder gebruikersschade valt alle slijtage of beschadigingen die gezien de leeftijd en de kilometerstand van de auto verwacht kan worden, en die voortkomt uit normaal gebruik van de auto. Bij onacceptabele schades betreft het schade die van invloed is op de visuele staat van de auto en/of de functionaliteit.
Naast huur, energie, water en soms servicekosten betalen huurders ook lokale belastingen. Afvalstoffenheffing, waterschapsbelasting, en in een aantal gemeenten rioolheffing. Maar niet in alle gemeenten evenveel.
Grote reparaties komen over het algemeen voor rekening van uw verhuurder. Klein en dagelijks onderhoud dient u, als huurder, zelf uit te voeren en te bekostigen.
De wet zegt dat een huurder de huurwoning op het einde van de huurovereenkomst in dezelfde staat als bij de aanvang van het contract én vrij van huurschade moet teruggeven aan de verhuurder.
De verhuurder moet een woning ter beschikking stellen, woning onderhouden en rustig woongenot verschaffen. Daar staat tegenover dat de verhuurder wel op tijd zijn geld moet ontvangen. Plus dat de huurder geen overlast mag hebben van de huurder.
De verhuurder is verantwoordelijk voor alle grote herstellingen, grote onderhoudswerken en herstellingen gelinkt aan ouderdom of slijtage. Is bijvoorbeeld het dak lek, dan komen deze kosten bij de verhuurder terecht. Vaak wordt de huurschade, zoals een gebarsten tegel, pas bij afloop van het contract bekeken.
Behangklaar betekent dat de muren goed genoeg zijn om het behang direct aan te brengen, zonder dat men de muur nog moet gladstrijken of schuren. In de meeste gevallen betekent dit, dat de muur oneffenheden mag bevatten die slechts enkele millimeters dik zijn.
Wat is woongenot? De definitie van woongenot is dat u ongestoord in uw huis kunt wonen. Dat betekent dat de woning in goede staat is en u geen last heeft van omwonenden.
Wat is bezemschoon opleveren? Bezemschoon opleveren houdt eigenlijk niets anders in dan dat u uw oude woning of bedrijfspand netjes achterlaat, zodat de nieuwe eigenaar hier snel in kan trekken. Het is dus een afspraak tussen de kopende/hurende partij en de verkoper/verhuurder over de staat van de oplevering.
De huurder is verplicht om de zogenaamde huurdersherstellingen uitvoeren. Het gaat hier om minder grote, vaak voorkomende herstellingen die ontstaan door het gebruik van de woning, zoals het herstellen van een lekkende kraan of een losgekomen tegel.
De verhuurder kan de huurder niet verplichten om op het einde van de huur te herschilderen. Een dergelijk beding in het huurcontract holt de essentie van een huurcontract uit. De verplichting om bij vertrek alle muren te schilderen, houdt het herstel in van iets dat door normale slijtage en gebruik veroudert.
De verhuurder betaalt de keuring en de verwarmingsaudit (tenzij het anders in het huurcontract staat). De huurder betaalt het onderhoud (tenzij het anders in het huurcontract staat).
U kunt aan uw huurder de kosten doorrekenen van de door hem gebruikte nutsvoorzieningen, als u die kosten zelf voorschiet. De onroerende voorheffing die u voor uw woning of appartement betaalt, kunt u daarentegen niet ten laste van de huurder leggen.
Voor vervangen sanitair geldt een vervangingstermijn van 30 jaar. Is uw badkamer/toilet ouder dan 30 jaar dan komt u in aanmerking hiervoor.
Bij groot onderhoud (ook wel ingrijpende instandhouding) gaat het om de samenvoeging van op zich afzonderlijke bouw- en installatie-technische aanpassingen in verband met het bereiken van het einde van de technische levensduur van de betreffende bouwdelen.