Bij Nespresso is een lungo standaard 110 ml, vergelijkbaar met een normale kopgrootte in Nederland. Wil je de koffie graag iets groter of juist iets minder groot? Dan kun je de kopgrootte altijd gemakkelijk instellen op jouw machine.
In een capsule zijn er meestal tussen de 5 en 7 gram versgemalen koffie. We kunnen kiezen uit een breed scala aan melanges en smaken, waarbij u uw favoriete espresso, latte, cappuccino of macchiato klaarmaakt. En dit is het geheim van de kwaliteit van deze uitdrukkingen.
Verder speelt de herkomst van de gebruikte koffieboon mee. Tenslotte bepaalt ook de grootte van je koffiekop de hoeveelheid cafeïne die je tot je neemt. Als richtlijn tussen alle verschillende hoeveelheden en koffiesoorten kun je per kop koffie uitgaan van een gemiddelde van 75 tot 100 milligram cafeïne.
Espresso 40 ML. Ristretto 25-40 ML. Decaf (Lungo) 90 of (Espresso) 40 ML.
Stel ons je vraag, we helpen je graag verder. Hoe vaak moet ik mijn machine ontkalken? Om de werking van je machine te garanderen, is het verstandig om je machine regelmatig te ontkalken. Je kunt je machine het beste ontkalken na een verbruik van 400 tot 600 capsules of tenminste drie keer per jaar.
DE CAPPUCCINO MAAK JE ZO HET LEKKERSTE KLAAR
Klop 60 ml melk op. Kies hiervoor jouw favoriete (plantaardige) melk, zoals koemelk of haver-, soja of amandeldrink. Terwijl de melk wordt opgeklopt, zet een ristretto (25 ml) koffie naar keuze. Voeg de melk en het melkschuim toe aan de koffie en geniet van je cappuccino.
Een blikje energiedrank van 250 ml bevat zo'n 80 milligram cafeïne. Dat is ongeveer evenveel als een kop koffie. En 5 keer zoveel als in een glas cola.
Koffie en espresso verschillen ook in de hoeveelheid cafeïne die ze bevatten. Hoewel een espresso een intense smaak heeft, bevat een shot espresso minder cafeïne dan een gewone kop koffie: ongeveer 65mg in 50 ml, in vergelijking met 85mg in een kop koffie van 125 ml.
Gezonde volwassenen kunnen ongeveer gemiddeld 400 mg cafeïne per dag innemen zonder dat negatieve effecten te verwachten zijn. Dat komt neer op maximaal ongeveer 6 kopjes (125 milliliter) koffie per dag, als je daarnaast geen andere voedingsmiddelen met cafeïne neemt.
De productie hiervan is vervuilend: het veroorzaakt rode modder met een hoge zuurtegraad en die is schadelijk voor de natuur. Het kan hele gebieden ongeschikt maken voor landbouw en het grondwater vervuilen met metalen. Vera Dalm bevestigt dat de cupjes heel erg slecht zijn voor het milieu.
In Nespresso cups zit voorgemalen koffie. De branddatum van koffiebonen is belangrijk voor de smaak. Dit is de datum waarop de groene koffiebonen, hun donkere kleur hebben gekregen na het branden.
Koffiecapsules (Nespresso en Dolce Gusto)
De koffie wordt in een luchtdichte capsule bewaard waar vervolgens heet water doorheen wordt geperst. Dit heeft als resultaat dat een kopje koffie gemaakt van capsules rond de 1 mg cafestol kan bevatten. Drink daarom niet meer dan 3 á 4 koffiecapsules per dag.
Over het algemeen kun je 6 à 7 gram koffie per 140 ml water aanhouden. Drink je koffie uit een gemiddeld koffie kopje, is dit meestal 140 ml. In een grote mok past ongeveer 200300 ml koffie.
Eén van de grootste factors waarin beide koffiecupmachines verschillen zijn de smaken die verkrijgbaar zijn. Nespresso richt zich op meer geraffineerdere, exclusievere en intensere smaken dan Dolce Gusto. Voor de echte koffiefanaten is een Nespresso machine dus het best.
De lungo (lange koffie) is een normale espresso, maar dan aangevuld met meer water. De hoeveelheid van het totaal ligt tussen de 70 en 95 ml, ongeveer een gewoon koffiekopje dat net niet vol geschonken is (Haags bakkie). Doordat de espresso is aangelengd/verdund met water is deze minder sterk van smaak.
Na ongeveer 40 minuten verhoogt de cafeïne de hoeveelheid serotonine, een neurotransmitter. Serotonine faciliteert spierbeweging door te assisteren bij het versturen van signalen tussen de motorische zenuwcellen wat tot een verhoging van kracht leidt.
De bereiding van de espresso maakt dat de smaak zo sterk is. Om een espresso te zetten wordt namelijk een kleine hoeveelheid water, zo'n 30 ml, onder hoge druk snel door versgemalen koffiebonen geperst. Door die snelheid is er maar kort contact tussen het water en de koffie waardoor er weinig cafeïne in zit.
We onderscheiden hierbij de volgende varianten, waarbij je direct de hoeveelheid cafeïne kunt zien: Filterkoffie, kopje van 125 ml: 85 mg cafeïne. Oplos koffie, kopje van 125 ml: 60 mg cafeïne.
Overlijden door een te hoge cafeïne-inname wordt nauwelijks gerapporteerd, zo meldt het Voedingscentrum. Volwassen kunnen overlijden aan cafeïne wanneer ze ineens 10 gram cafeïne binnenkrijgen.
Gunstige werking van koffie
Het droogt je lichaam niet uit. Daarnaast heeft het een paar gunstige effecten op je gezondheid: 2-4 koppen per dag: geeft een 10% lager risico op coronaire hartziekten (aandoening van de kransslagaders) en een beroerte. 5 koppen per dag: geeft een 30% lager risico op diabetes type 2.
De energiedrankjes zijn vanwege de cafeïne en de suiker dus zeer verslavend, en wanneer men dagelijks red bull drinkt, krijgt men 12 tot 14 uur na het drinken van het laatste blikje afkickverschijnselen, zoals hoofdpijn, obstipatie en prikkelbaarheid.
Italianen zullen na een zware maaltijd, een hete drank nemen om de maaltijd sneller te laten verteren. Maar als er melk bij deze drank zit, wordt dat proces net vertraagd en ligt je eten extra zwaar op de maag. En om precies die reden is een cappuccino na 11 uur niet bene.