Een tekort aan vitaminen en mineralen kan allerlei symptomen veroorzaken, van vermoeidheid en spierpijn tot concentratieproblemen en stemmingswisselingen. Ook kan je weerstand lijden onder een vitaminetekort. De snelste manier om te ontdekken of je een tekort aan vitaminen of mineralen hebt, is een bloedtest.
Door te weinig vitamine B12 kun je klachten hebben, zoals minder gevoel in vingers en tenen.Als je deze klachten of bloedarmoede hebt, kan de huisarts bloedonderzoek doen. Te weinig vitamine B12 komt meestal door een ziekte van de maag of darmen.
Omdat vitamine B12 een vitamine is die je lichaam in de lever kan opslaan als reservevoorraad, merk je een tekort niet meteen. Je lichaam maakt eerst de opgeslagen reservevoorraad op, waardoor je de symptomen van een B12-tekort pas na lange tijd ervaart, soms zelfs pas na een jaar.
Vitamine B en C helpen bij vermoeidheid.
Bij fysieke oorzaken kun je denken aan te weinig slaap, een ongezond voedingspatroon, of misschien een gezondheidsprobleem. Mentale en emotionele problemen als onrust thuis, moeite op werk, veel piekeren of sub-assertiviteit kunnen ook erg veel energie kosten die jou op termijn lusteloos maken.
Lichamelijke oorzaken
te weinig lichaamsbeweging. een ongezond voedingspatroon waardoor je te weinig vitamines en mineralen binnenkrijgt. een hoge of juist lage bloeddruk. roken.
We horen je denken: welk fruit moet je eten als je vitamine B12 nodig hebt? Het antwoord: geen. In tegenstelling tot de meeste vitamines vind je vitamine B12 nauwelijks in groeten of fruit, maar voornamelijk in dierlijke producten. Daarom kiezen veel vegetariërs en veganisten ervoor om vitamine B12 te suppleren.
Een vitamine D tekort is ook in verband gebracht met duizeligheid. Uit verschillende onderzoeken is namelijk naar voren gekomen dat bij patiënten met terugkerende BPPD (benigne paroxysmale positioneringsduizeligheid) sprake was van een vitamine D tekort.
Belangrijk voor het goed functioneren van jouw hersenen. Vitamine B12 heb je nodig voor jouw concentratie- en leervermogen. Het speelt een grote rol bij het functioneren van jouw hersenen. Heb je een tekort hieraan, dan kun je last krijgen van concentratie- en leerproblemen of geheugenstoornissen.
Vitamine B12 zit alleen in dierlijke producten, zoals melk, melkproducten, vlees, vleeswaren, vis en eieren. Veganisten wordt aangeraden een vitamine B12-supplement te slikken of producten te gebruiken met toegevoegd vitamine B12.
Een tekort aan vitamine B12 kan zorgen voor problemen met denken, zoals problemen met onthouden. Vitamine B vind je vooral in dierlijke producten, zoals vlees, vis, eieren en zuivel. Maar je vindt ze ook in groenten, fruit, aardappelen, noten en peulvruchten. Vitamine C en E zijn zogenaamde antioxidanten.
De meest voorkomende tekorten in Nederland zijn een vitamine B12 tekort en een vitamine D tekort.
Waar calcium zorgt voor het samentrekken van de spieren, zorgt magnesium ervoor dat je spieren ontspannen. Maar als je lichaam te weinig magnesium krijgt, ontspannen je spieren onvoldoende. Je hebt dan namelijk meer calcium dan magnesium in je lichaam. Hierdoor kun je stijve spieren, spierkrampen en trillingen krijgen.
Er zijn geen nadelige effecten bekend van een te hoge inname van vitamine B12. Er is wel een richtlijn van de Gezondheidsraad: maximaal vijf keer de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid per dag. Het is niet zinvol om grote hoeveelheden vitamine b12 te nemen als supplement als je geen tekort hebt.
Je vindt vitamine B12 dus niet in groenten en fruit, maar vooral in vlees, vleeswaren, melkproducten, vis en eieren. Eet jij geen dierlijke producten, dan kun je zodoende een tekort aan vitamine B12 krijgen. Vegetariërs en veganisten wordt daarom altijd aangeraden een B12 supplement te nemen.
Maar kun je ook klachten of symptomen krijgen als je te veel vitamine B12 binnenkrijgt, bijvoorbeeld omdat je supplementen slikt of wel van een sappig biefstukje houdt? Die kans is niet heel groot. Er is geen bovengrens van vitamine B12 vastgesteld. Krijg je meer binnen dan nodig, dan voer je het zelf af via je urine.
Vitamine B complex bestaat uit acht verschillende vitaminen. Ze dragen bij aan de vernieuwing van huidcellen. Ze reguleren de energiestofwisseling van de huidcellen en dragen bij aan een snelle huidgenezing. Ook helpt het goed bij jeuk, uitslag en irritatie.
Gelukkig is Vitamine B12 goed door het lichaam op te nemen en zit het in nagenoeg alle dierlijke producten die veel mensen eten. En waar zit veel vitamine B12 dan allemaal in? De meeste vitamine B12 zit in zalm. Maar ook in melk, rondvlees, varkensvlees, yoghurt en eieren zit vitamine B12.
Websites over vitamines en ook de Gezondheidsraad en het Voedingscentrum geven aan dat de kans op nadelige gevolgen van te veel vitamine B12 erg klein zijn. De gedachte 'baat het niet dan schaadt het niet', is met de uitkomsten van dit onderzoek echter niet langer houdbaar, stellen de onderzoekers.
Bij een bloedonderzoek naar vermoeidheid wordt, naast de mineralen calcium en magnesium ook getest op een tekort aan vitamine D. Een tekort geeft klachten zoals een moe, futloos en belabberd gevoel. Daarnaast gaan we ook de waarden voor vitamine B12 na.
Tips over voeding bij vermoeidheid
Kies bijvoorbeeld voor een schaaltje yoghurt of kwark, volkoren cracker met hartig beleg, fruit, een handje noten, groenten met dip. Neem bewust een eetmoment en zie dat tegelijkertijd als een rust- of pauzemoment. Eet op momenten dat je minder moe bent.
Probeer je slaapgewoontes te veranderen. Zoek hulp om piekeren, spanning of somberheid minder te maken. Zorg goed voor jezelf: Beweeg genoeg, eet gezond en stop met roken. Bij moeheid door medicijnen, pijn of een ziekte: bespreek het met je huisarts.