Stomen is een van de meest gezonde manieren om een maaltijd te bereiden. Bij aardappelen stomen komt geen vet of olie aan te pas. Zo is dit een stuk gezonder! Daarnaast blijven de smaken en geuren sterker aanwezig bij gestoomde aardappelen.
Hoe langer je de groenten kookt en hoe meer water je gebruikt, hoe meer vitamines je verliest. Bij stomen maak je eten gaar in de damp van kokend water, met als voordeel dat de smaak en vitamines en mineralen beter intact blijven dan als je het kookt. Groenten stomen is dus gezonder dan groenten koken.
Vaak is het voldoende om de aardappelen zo'n 15 minuten te laten dampen, dit geeft het de ultieme smaak. Bij aardappelen stomen kan niet veel fout gaan, al is het wel handig om erbij te blijven staan. Aardappelen die te gaar zijn, zijn namelijk niet zo lekker.
Om aardappels droog te stomen, moet je ze eerst schillen en in dunne plakjes snijden. Voeg vervolgens een laagje water toe aan de bodem van de stoompan en breng de aardappels aan de kook. Zet de stoompan vervolgens op een hoge temperatuur en laat de aardappels ongeveer 10 minuten stoomen.
Wat kun je allemaal stomen? Hoewel je waarschijnlijk meteen aan groenten, rijst en aardappeltjes denkt kun je ook vlees, vis, gevogelte en zelfs schaal- en schelpdieren heel goed stomen. Experimenteer naast water ook eens met een lekkere bouillon of wijn voor extra smaak.
Wanneer je veel vitamines en mineralen in je eten wilt houden is stomen geschikt. Er blijft meer in het eten dan als je het kookt. Zet het vuur niet zo hoog dat de vlammen om de pan heen slaan. Juist de buitenkant van het vuur is het heetste, dus dan zou er energie verloren gaan.
Stomen is één van de meest gezonde manieren om je eten te bereiden. Bovendien zijn gestoomde gerechten altijd lekker sappig, mooi én zitten ze boordevol smaak. Niet alleen blijven de vitaminen en mineralen beter behouden, de pure smaak komt ook duidelijker naar voren.
De beste stoompan om rijst mee te stomen is op dit moment de Kinghoff 3328 stoompan. De pan is gemaakt van RVS en bestaat uit 4 delen. De onderste pan heeft een goede en snelle warmte geleiding door zijn ingekapselde sandwich bodem.
Met uw stoomoven krijgt u verschillende schalen bijgeleverd. Er bestaan twee soorten schalen: inoxplaten en stoomschalen met gaatjes. Stoomschalen met gaatjes (of geperforeerde schalen): zijn geschikt voor het koken van aardappels of andere groenten.
De watertank kan met 950 ml water gevuld worden. Gebruik uitsluitend kraantjeswater om de lade te vullen, zeker geen alcohol of andere vloeistoffen.
Je kan 100% stoom gebruiken voor het stomen van groente, vis en rijst. Daarnaast kun je ook eieren bereiden, opwarmen, ontdooien, pocheren of blancheren. Met een combi-stoomoven kun ja naast volledig stomen ook koken met veel, medium en weinig vocht in combinatie met hetelucht.
Stomen is sneller
Omdat er maar een klein laagje water in de pan hoeft (2 a 3 cm), kookt het sneller waardoor de stoomtijd eerder ingaat dan de kooktijd. Veel groenten stoom je in 5 tot 10 minuten gaar, wat hardere groenten zoals wortels of aardappels stoom je 10 tot 15 minuten.
Stomen is handig koken
Alleen liggen de ingrediënten niet in het kokende water, maar in een stoompan of stoommandje erboven. Vul de waterpan met niet te veel water, het waterniveau mag niet hoger komen dan zo'n twee centimeter onder de onderste stoompan. Breng het water met het deksel op de pan aan de kook.
Hoe werkt een stoommandje? Het bamboe mandje werkt heel simpel: door water in een pan (dit kan een wok zijn, maar ook een gewone kook- of koekenpan werkt) te verwarmen ontstaan stoom. Zet je het mandje op het water, dan sluipt de stoom in het mandje en worden de ingrediënten vanzelf gaar.
De arts en de Nederlandse Brandwonden Stichting adviseren niet meer te stomen. De gevolgen van hete stoom of een teiltje heet water dat omvalt kunnen desastreus zijn. Tientallen patiënten moesten de afgelopen jaren met brandwonden worden opgenomen in een ziekenhuis of in een brandwondencentrum.
De meeste groenten bevatten veel voedingsvezels en vitamines. Helaas verliest groente tijdens het kookproces tussen de 20 en 50 procent van de oorspronkelijke vitamines. Door groente te stomen, blijft meer van de smaak over en op deze manier behoud je meer van de gezonde stoffen en vitamines [1][2][3].
“Als je aardappelen meteen in kokend water legt heb je de kans dat de buitenkant te snel gaar wordt, terwijl de kern nog niet mee opgewarmd is. Met koud water voorkom je dus dat de ze oneven gaar worden.” Snijd de aardappels in gelijke stukken en kook ze in 15 tot 20 minuten gaar, afhankelijk van de grootte.
Als zout in water oplost ontstaan kleine en beweeglijke atomen die gemakkelijk in het voedsel kunnen binnendringen. Zout toevoegen bij aardappelen bevordert dan wel weer de snelle garing van het delicate buitenste.
Soms lees je wel eens dat je nieuwe aardappelen twee keer moet koken om eventuele giftige stoffen te doden, maar dat is totaal overbodig. Het klopt wel dat primeuraardappelen meer solanine – een natuurlijke en licht giftige stof – bevatten, maar die is in normale hoeveelheden niet schadelijk voor volwassenen.