Heersers uit het buitenland beschouwden de koning als hun gelijke en noemden hem 'broer'. Beide aanspreekvormen werden alom gebezigd aan het hof, maar vanaf het nieuwe rijk zou de heerser van Egypte synoniem zijn met de grootse titel van farao.
In Egypte noemen we deze koning een farao. Maar het woord farao werd pas rond 1500 V.C gebruikt. De farao Hatsjepsoet was een vrouw. Eeuwen lang waren de manen farao.
Narmer was de eerste farao van Egypte en waarschijnlijk de stichter van de eerste dynastie. Met Menes liet Manetho zijn bekende geschiedenis van Egypte in dynastieën beginnen, namelijk als eerste vorst van de eerste dynastie.
Ramses de Grote
De grootste, meest bepalende koning van Egypte was misschien wel Ramses II (1300-1213 v. Chr.). Met een regeerperiode van meer dan 66 jaar was hij de langst zittende farao, en mogelijk ook de oudste. Hij zou 90 jaar zijn geworden.
Toetanchamon was slechts negen jaar oud toen hij zijn vader als farao opvolgde. Hij was ook nog erg jong (19 jaar oud) toen hij stierf.
Overleden farao's werden niet in hun eentje in zo'n piramide begraven. De eerste farao's namen zelfs hun dienaren mee: die werden na het overlijden van de farao gedood en samen met hem begraven in de piramide. Later namen farao's in plaats van echte die- naren poppetjes mee.
In het begin was Egypte geen land, maar waren er twee landen op de plek van Egypte. Deze landen heetten Opper- en Neder-Egypte. Nu zou je denken dat Opper-Egypte in het noorden lag en Neder-Egypte in het zuiden, maar dit was precies andersom! Dat heeft te maken met de stroomrichting van de Nijl.
Antwoord: Cleopatra was de laatste farao van het Oude Egypte en regeerde van 51 tot 30 voor Christus. Ze was een lid van de Ptolemaeïsche dynastie, een Grieks-Egyptische familie die de macht in Egypte had sinds de verovering door Alexander de Grote in 332 voor Christus.
Maatkare Hatsjepsoet ('De Eerste onder de Edele Vrouwen') is na Nefertiti en Cleopatra de bekendste vrouw uit de Egyptische geschiedenis. Ze regeerde van ca. 1479 tot 1458 v.
Farao is de titel die wordt gebruikt om koningen of koninginnen (met goddelijke status) van Opper en Neder-Egypte vanaf ongeveer 1500 voor Chr. aan te geven. De term is afgeleid van de woorden per aa, hetgeen Groot Huis ofwel paleis betekent.
Bitja (Hebreeuws: בִּתְיָה, bat-jah, "dochter van JHWH"; afgeleid van het Egyptische bj. tj. t, "koningin") was volgens de Hebreeuwse Bijbel een dochter van een farao.
Historische context. Er bestaan speculaties dat farao Thoetmosis IV de farao uit het verhaal van Jozef is. Thoetmosis IV stond bekend als een dromer. Hij liet de droomstele oprichten tussen de voorpoten van de Sfinx van Gizeh, die symbool stond voor Re-Herachte, de zonnegod.
De president van Egypte heeft de hoogste functie in de republiek Egypte. De republiek is de opvolger van de Egyptische monarchie met Koning Faroek als laatste monarch. Volgens de Egyptische grondwet heeft de president de uitvoerende macht.
Caïro is de hoofdstad van Egypte. Vroeger was dat Alexandrië. In 2013 telde deze grote stad 12.100.121 inwoners.
Het Noord-Afrikaanse land Egypte is bekend door de rijke geschiedenis van farao's, piramides en eeuwenoude bouwwerken. Maar ook van de rivier de Nijl, die de levensader van het land is, de enorme woestijn en de tropische Rode Zee.
In graven van Egyptische edelen zijn modelscheepjes gevonden met een mummie aan boord. De Egyptenaren zagen de dood als een zeiltocht door de onderwereld, en schepen stonden voor het eeuwige leven. De mummie van een farao werd naar het graf gebracht met een fraai schip, dat mee het graf in ging.
Voor de oude Egyptenaren was de dood niet het einde van het leven, maar het begin van de overgang naar een nieuw bestaan. De dode werd opnieuw geboren om eeuwig voort te leven in het hiernamaals. Voor een goed begrip van de dodencultus is het van belang om iets te weten van het Egyptische wereldbeeld.
Farao als opperpriester
De goden werden dagelijks vereerd. Daarbij fungeerde de farao in naam als schakel tussen de godheden en de mensen. Hij werd gezien als de incarnatie van de god Horus en als god op aarde. Hij werd ook wel de zoon van zonnegod Re genoemd en vanaf het Nieuwe Rijk (1539-1077 v.
Farao betekent 'het grote huis' (of het paleis). Daarmee wordt verwezen naar de persoon die in dat grote huis woont zoals wij het hebben over het Witte Huis als we de Amerikaanse president bedoelen. De titel 'farao' kwam pas laat in zwang. De gangbare aanduiding was 'koning van Boven- en Beneden-Egypte'.
De grootste daarvan is de piramide van Cheops (2540 v. Chr.), 146,6 meter hoog en 5,3 hectare groot, met een inhoud van ruim 2,5 miljoen kubieke meter. Het is een van de drie piramides van Gizeh, de beroemdste van Egypte, vlak bij Caïro.
Een farao was inderdaad een soort koning in het oude Egypte, maar daarnaast was hij (of soms zij) de belichaming en reïncarnatie van de god Horus; een 'God king'. Hiermee is het dus vergelijkbaar met het hemelse mandaat van de Chinese keizer en de droit divin (divine right of kings) van Europese koningen.