Hoe groter de accu, hoe meer kilometers je kan rijden. Bij normaal gebruik kan je met een scootmobiel tussen de 30 en 40km rijden met een volle accu. Als je een grotere accu hebt kan je tot ongeveer 60km rijden met je scootmobiel met een volle accu.
Wat is de gemiddelde levensduur van een scootmobiel accu? Dat hangt af van de manier waarop je de accu gebruikt en onderhoudt. Bij goed gebruik kunnen AGM accu's ongeveer drie tot vier jaar mee; GEL accu's ongeveer vier tot zes jaar. Het is in ieder geval heel belangrijk om altijd de juiste oplader te gebruiken.
Scootmobiel accu 12Ah-12V AGM
€ 65,00 € 48,00 Aanbieding!
Welke scootmobiel kan de langste afstanden afleggen op 1 accu? Dat is op dit moment de Scootmobiel Lion 4 van het merk Mango. Dit model kunt u bestellen met een accupakket met 2 x 70 Ah. Dit resulteert in een maximale actieradius van 140 kilometer.
Zodra een scootmobiel wordt gebruikt voor korte ritjes, zoals voor boodschappen of een rondje door het park, dan zijn de 12 Ah accu's prima. Met een grotere, zwaardere scootmobiel of een scootmobiel waar langere tochten mee worden gemaakt, dan is een accu met een hoger Ah aan te raden.
In principe mag u uw scootmobiel op de stoep parkeren of stallen. Bijvoorbeeld voor uw eigen woning of voor de deur bij degene die u bezoekt. Voorwaarde is overigens wel dat er genoeg ruimte is en u mag de doorgang dus niet blokkeren. Andere weggebruikers moeten er dus ongehinderd lang kunnen.
Leeftijd van de scootmobiel
Sommige merken hebben de fabricagedatum op een sticker staan. Op deze sticker staat ook vaak het serienummer van de scootmobiel. De sticker is meestal te vinden aan de achterkant van de scootmobiel, onder de achterkap of op de buis onder de stoel.
Een scootmobiel is niet gemaakt om harder te rijden dan de snelheid waarvoor hij is ontworpen. Het is daarbij ook niet mogelijk om een scootmobiel op te voeren, omdat de afmetingen van de motor en accu specifiek gemaakt zijn. Een andere motor of accu zal dus niet passen in jouw scootmobiel.
Leveranciers adviseren altijd een laadcycles van minimaal 12 uur en maximaal 72 uur. Als u de accu's in de avond aan de lader zet, heeft u de volgende dag weer volle accu's die goed zijn opgeladen. Te kort laden en onvolledig laden is niet goed voor de accu's en kan de levensduur verkorten.
David Anderson en Matthew Hine hebben met een omgebouwde scootmobiel een nieuwe wereldrecord gevestigd: 173,2 km/u. De twee monteurs Anderson en Hine van het eiland Man bouwden in een half jaar tijd een scootmobiel, waarmee de Benidorm Bastards de straten onveilig maken, om tot een supersnel voertuig.
Aankoop tweedehands scootmobiel
Een eenvoudig instapmodel zal tussen de 1.500 en 2.000 euro liggen. Wie de BMW onder de scootmobielen tweedehands wil kopen is zo'n 8.000 euro kwijt. Als u een matig gebruiker bent van een scootmobiel, denk er dan ook eens over na om er af en toe een te huren.
Hiervoor geldt: hoe harder je banden, hoe stugger je vering. Mocht je twijfelen of even niet meer weten hoeveel lucht er in de banden van je scootmobiel moet, dan adviseren wij je om je banden op te pompen tot 2,5 BAR. Dit staat gelijk aan 36 PSI.
Een scootmobiel laad je op met de oplader die bij je scootmobiel geleverd is. Gebruik je je scootmobiel dagelijks? Laad deze dan op aan het einde van de dag of als de scootmobiel dit aangeeft. Gebruik je de scootmobiel minder frequent, zorg er dan voor dat je de scootmobiel minimaal 1x per maand aan de oplader legt.
Als uw scootmobiel plotseling een raar geluid geeft, hoeft er niet direct een technisch mankement te zijn. Het kan zijn dat er een schroefje of een bout loszit, of dat er tijdens een rit vuil of iets anders tussen de onderdelen vast is komen te zitten. Misschien dat er een onderdeel geolied moet worden.
De breedte van de meeste scootmobielen valt erg mee. Hierdoor passen ze door een normale deuropening en kunt u overal binnenrijden. Een klein compact model is het handigste in en rondom huis. Voor langere afstanden is het fijn als de wielen wat verder uit elkaar staan voor meer stabiliteit op hogere snelheden.
Een scootmobiel heeft altijd 2 accu's van 12 volt nodig. De aanduiding Ah (Ampere-uur)op de scootmobiel accu bepaalt de capaciteit/grootte.
Vanzelfsprekend ligt de maximaal haalbare snelheid van scootmobielen dan ook op een vergelijkbaar niveau. Hoewel de wet voorschrijft dat u met een scootmobiel op het fietspad maximaal 30 kilometer per uur mag rijden, halen de meeste een maximale snelheid tussen de tien en zeventien kilometer per uur.
Net als bij een auto ben je verplicht je scootmobiel minimaal WA te verzekeren. Met de Wettelijke Aansprakelijkheidsverzekering (WA) ben je verzekerd voor schade die je met jouw scootmobiel toebrengt aan iemand anders, of aan de spullen of het motorvoertuig van iemand anders.
Een scootmobiel lader is meestal 24 volt vanwege dat de motor 24 volt is, en daarom zitten er 2 accu's in een scootmobiel. Er zijn verschillende soorten laders, van 2 amp tot 12 amp. Het is belangrijk dat u de juiste lader heeft om uw accu's te laden.
Het is inmiddels duidelijk geworden dat een scootmobiel opvoeren helaas niet gaat. Een snelle scootmobiel rijden heeft te maken met onder andere de motor en de accu. Die hebben invloed op de afmetingen.
Sommige scootmobielen zijn voorzien van een thermische zekering. Dit is een zwart pennetje onder de stoel van de scootmobiel. Als u deze indrukt zal de scootmobiel weer rijden.
Maximumsnelheid scootmobiel
Op de stoep mag u maximaal 6 kilometer per uur rijden. Op het (brom)fietspad binnen de bebouwde kom is de maximumsnelheid 30 kilometer per uur. Buiten de bebouwde kom is dat 40 kilometer per uur. Op de rijbaan mag u maximaal 45 kilometer per uur rijden.
Als scootmobilist bent u op de stoep rijdend gelijk aan een voetganger. Op het fietspad of op een rijbaan gelden dezelfde regels als voor een bestuurder van een bromfiets. Zo dient u voorrang te krijgen als u van rechts komt én dient u ook voorrang te verlenen aan verkeer van rechts.
Een scootmobiel valt onder de gehandicaptenvoertuigen, en daarvoor is geen kenteken nodig. Wel is een WA verzekering verplicht aangezien je er de openbare weg mee op kunt. Van de verzekering ontvang je een verzekeringsplaatje welke achterop bevestigd dient te worden.
Een scootmobiel kan brandgevaarlijke situaties opleveren: Door slijtage en bewegingen tijdens het rijden is er kans op kortsluiting, waardoor brand kan ontstaan. Bij het opladen van de accu kan oververhitting ontstaan, ook dit kan brand veroorzaken.