Nationaal Park De Loonse en Drunense Duinen (3500 ha) is het grootste stuifzandencomplex van Europa. Honden kunnen hier rennen, spelen en er is een groot meer waar ze kunnen zwemmen. Ten zuiden van Breda, tussen Chaam en Gilze liggen de Chaamse bossen (1324 ha).
Waar zwemmen met je hond? Zwemmen kan in recreatieplassen, in een (eigen) zwembad en in de zee. In het zomerseizoen mogen honden meestal niet loslopen op het strand en zwemmen in de zee, maar buiten het zomerseizoen is dit wel toegestaan. Het zomerseizoen is in principe van 1 mei t/m 1 oktober.
Hond laten zwemmen in een zwembad of zeewater
Zwemmen in chloorwater en zeewater kunnen bij uw hond zorgen voor: geïrriteerde ogen, met name het slijmvlies. teveel achter elkaar drinken is niet gezond en kan ervoor zorgen dat uw hond overgeeft. Bij zout water kan uw hond zelfs een zoutvergiftiging oplopen.
Vrij je hond laten zwemmen en spelen binnen een omheind honden losloopgebied. Bij de hondenzwemvijver kan je hond veilig loslopen, zwemmen en spelen. Het gebied is volledig omheind en de toegang naar het gebied gaat middels een sluis.
In Limburg en in Noord-Brabant hebben waterschap Peel en Maasvallei en waterschap Aa en Maas in verschillende plassen blauwalg aangetroffen. Ook is er botulisme geconstateerd bij waterschap Aa en Maas en waterschap Reest en Wieden.
In principe mogen kleinere honden niet in koud water zwemmen. De kleinere lichamen zijn minder goed in het handhaven van een regelmatige lichaamstemperatuur. Ook zijn kleinere honden sneller afgekoeld dan grote. Hoe je jouw hond warm houdt in de winter hangt dus ook af van het formaat van je hond.
Een hond met goede conditie kan het zwemmen soms zelfs 3 kwartier volhouden, terwijl een hond zonder goede conditie al na enkele minuten uitgeput kan zijn. Zwemmen wordt ook vaak gebruikt tijdens het revalideren van honden, hierbij bepaald natuurlijk de dierenarts of fysiotherapeut hoe lang de hond mag zwemmen.
Zwemmen is erg vermoeiend voor je hond. Laat hem daarom niet oneindig doorzwemmen. Je hond kan zichzelf hierdoor uitputten. Tijdens het zwemmen kun je hond veel water binnen krijgen.
Laat je hond niet langer dan 10 minuten in koud water (beneden 6-7 ° C) zwemmen. Bij lagere temperaturen loopt je hond het risico op onderkoeling en bevriezing. Zorg ervoor dat de vacht van je hond bijna droog is voordat je naar huis gaat.
Tussen IJmuiden en Bloemendaal aan Zee
Honden mogen het hele jaar los op het hondenstrand ten zuiden van strandpaal 57.5, in de duinen en rond het Kennemermeer. Lees er hier meer over. Lees ook ons artikel: met de hond naar Bloemendaal aan Zee voor meer informatie over dit strand.
Hondenstranden Waddeneilanden
Op de Waddeneilanden (Texel, Vlieland, Terschelling, Ameland en Schiermonnikoog) zijn honden het gehele jaar toegestaan. Alleen op Texel geldt een aanlijnplicht bij de bewaakte stranddelen en op het strand van de Hors (ten zuiden van het eiland).
U moet uw hond in de gaten houden voor tekenen van maagklachten, waaronder braken, diarree en buikpijn. Neem contact op met uw dierenarts als u merkt dat een van deze symptomen erger wordt. Raadpleeg uw dierenarts als uw hond water uit het zwembad drinkt.
Idealiter ligt een hond horizontaal in het water en gebruikt hij zowel zijn voor als achter poten. Als je hond gewend is aan aanraking kun je hem met een hand onder zijn borst of buik in de ideale houding helpen. Lukt dit niet, dan kan een zwemvest helpen om hem in het begin in de juiste houding te krijgen.
Honden kunnen over het algemeen beter tegen koud water dan wij mensen, maar houd in de winter goed de temperatuur in de gaten. Conclusie: zwemmen is voor honden een hele goede manier om te bewegen en je hond fit te houden.
Je hond voorbereiden op watergewenning
Geef je hond vier tot zes uur voor de sessie geen eten en laat hem vlak voor en na de sessie zijn behoefte doen. Laat je hond thuis al wennen aan water. Vul de bodem van een hondenzwembad met water. Beloon hem wanneer hij zelf in het zwembad stapt.
Zout water kan tot zoutvergiftiging leiden, bijvoorbeeld bij honden die veel zeewater drinken. Ook door strooizout in de winter ontstaat gevaar voor zoutvergiftiging. Het zout gaat aan de poten van de hond zitten en als de hond vervolgens zijn pootjes schoon likt krijgt hij het pekelzout binnen.
Het strand vindt hij geweldig, maar de zee is wat lastiger. Door zijn ontbrekende poot kan hij niet zwemmen. Vaak gaat hij wel een klein stukje het water in, maar gaat dan rollen. Heel soms vergeten we zelfs dat hij een invalide hond met 3 poten is.
Labrador Retrievers zijn grote, atletische honden met een breed hoofd en een expressief gezicht. Ze hebben een dikke, ietwat vettige en waterafstotende vacht waarmee ze ook in koud water goed kunnen zwemmen. Met hun grote poten en de vliezen tussen hun tenen kunnen ze zich extra goed voortbewegen in het water.
Er zijn rassen die door hun lichaamsbouw of vacht niet of moeizaam kunnen zwemmen. Dit zijn rassen met korte neuzen zoals Bulldoggen, rassen met een zwaar lijf en korte poten zoals de Engelse Basset en honden met extreem lange vachten die in water topzwaar worden.
Een goed hondenzwemvest kan verdrinking voorkomen! Het is daarom een onmisbaar veiligheids-hulpmiddel op een boot en bij hondenwatersport en een aanrader voor honden die niet kunnen zwemmen en mee gaan naar het water. Een zwemvest is ook een nuttig hulpmiddel bij het aanleren van zwemmen.
Als honden spanning in hun lichaam voelen, raken ze dit kwijt door middel van trillen. Dit hoeft niet meteen iets ernstigs te zijn: misschien krijgt je hond al stress van de postbode of zijn ze nog aan het natrillen van een akkefietje met een andere hond in het park.
Op de website van Zwemwater(externe link) vindt u actuele informatie en nieuws over de officiële en goedgekeurde zwemlocaties in Nederland. Ook op een mobiele telefoon kunt u snel en handig een overzicht van alle veilige buitenzwemlocaties bij u in de buurt krijgen. Download daarvoor de app Zwemwater.