HSP staat voor 'hoogsensitief persoon'. Iemand die hoogsensitief is, is gevoelig voor zowel externe als interne prikkels. Een HSP'er merkt details uit de omgeving snel op, zoals de sfeer in de ruimte en de stemming van anderen. HSP'ers raken daardoor ook gauw overprikkeld en hebben meer rust en tijd alleen nodig.
Zorgzaam zijn en moeite om grenzen aan te geven. Gevoelig voor stress, spanning en fysieke klachten als hoofdpijn, allergieën, eczeem, maag/darmklachten, chronische vermoeidheid enz. Gevoelig voor stemmingswisselingen, depressiviteit, angsten en verslavingen. Goed kunnen inleven in een ander.
Je merkt veel prikkels op, die sterk binnenkomen en die je diepgaand verwerkt. Je bent hierdoor gevoelig voor fysieke sensaties, zoals licht, geluid, smaak en geur.Maar ook voor emotionele prikkels, zoals sfeer en emoties van anderen.
Mensen met hooggevoeligheid voelen zich vaker aangetrokken tot creatieve beroepen in een niet-competitieve omgeving, zoals kunstenaar, auteur, muzikant, fotograaf, interieurvormgever, mode- of juweelontwerper, grafisch vormgever,… Bekijk alle creatieve jobs.
Dit wil zeggen: hoogsensitieve mensen denken langer en dieper na over vraagstukken en belichten het van alle kanten. Dit betekent ook dat HSP'ers dingen te complex kunnen maken en de neiging hebben om te piekeren.
Een van de meest belangrijke behoeften voor HSP is emotionele veiligheid. Natuurlijk geldt dit voor ieder mens, maar hoogsensitieve mensen voelen zich gemiddeld wat sneller onveilig. Dat komt mede door een verhoogde gevoeligheid voor omgevingsfactoren, maar ook doordat je situaties vaak intenser ervaart.
Een zogenaamde HSP (Highly Sensitive Person of hoogsensitief persoon) is iemand die gevoeliger is voor indrukken en prikkels dan gemiddeld. Hij of zij neemt subtielere nuances waar in de lichaamstaal en stemmingen van anderen en is gevoeliger voor licht, geuren en geluiden.
Ben je hoogsensitief, dan ben je ontvankelijker voor prikkels: je krijgt er meer binnen. Ben je hooggevoelig, dan ben je gevoeliger voor prikkels: je krijgt er niet per se meer binnen, maar je hebt er wel last van.
Hooggevoelige personen worden vaak als prettige vrienden ervaren. Zo zijn ze over het algemeen zorgzaam en attent. Toch is juist vaak deze groep die teleurgesteld raakt in hun vrienden.
Veel hoogsensitieve mensen (HSP's) zijn ook Empaths, maar er kan een verschil zijn tussen Empaths en HSP's. Een hoge mate van empathie hebben is slechts een van de vier eigenschappen die iemand tot een HSP maken, en HSP's zijn naast emoties ook gevoelig voor vele soorten prikkels.
Wat is hoogsensitief (HSP)?
Onderzoek toont aan dat 15-20% van de mensen hoogsensitief is. Hoogsensitiviteit is aangeboren, je hebt het voor het leven, net zoals de kleur van je ogen of je huidtype. Je kan niet op een bepaald moment hoogsensitief worden als je het voorheen niet was. Het verdwijnt ook niet.
HSP is niet te genezen. Er zijn wel medicijnen die de spasticiteit kunnen verminderen. Vanwege de bijwerkingen worden ze vaak pas in een later stadium voorgeschreven. Een fysiotherapeut kan helpen met het oprekken van de spieren.
Accepteer jezelf zoals je bent met je kwaliteiten, valkuilen en uitdagingen. Je bent een Hsp-er en kunt dus niet van je hoogsensitiviteit afkomen. Je hebt wel de keuze hoe je daarmee omgaat: onderdrukken of ontwikkelen. Jouw niveau van bewust zijn, hoogsensitiviteit en liefde maken juist het verschil in deze wereld.
Een HSP ervaart overprikkeling vaker door externe prikkels, waar ADHD dit voornamelijk door interne prikkels ervaren. Iemand met ADHD vindt het bijna altijd lastig om zich goed te concentreren, terwijl een hoogsensitief persoon zich in de juiste omgeving prima kan concentreren.
Hsp'ers hebben het zogenaamde 'Pauze-to-check'-systeem. In een nieuwe situatie wordt eerst de situatie geanalyseerd. Het brein maakt verbinding met eerdere ervaringen om de situatie te kunnen analyseren. Zo lang als het niet helemaal duidelijk is hoe de nieuwe situatie geduid moet worden, blijft het brein zoeken.
Wanneer raak je sneller overprikkeld? Dit kan verschillende oorzaken hebben. Bijvoorbeeld doordat jouw brein de prikkels die je binnenkrijgt niet goed filtert, waardoor je te veel prikkels binnen krijgt. Een andere oorzaak is dat je brein geen onderscheid maakt tussen hoofd- en bijzaken.
Met een HSP coach leer je meer inzicht te krijgen in wat je nodig hebt, beter je grenzen aangeven en hoogsensitiveit juist als kracht ervaren. Een op de vijf mensen wordt geboren met deze gevoeligheid voor omgevingsprikkels. Het is dus niet mogelijk een diagnose te krijgen; je hébt geen HSP maar je bént het.
Het niet in staat zijn om gezonde grenzen te stellen is vaak een terugkerend thema in het latere leven.” Als je niet in een normaal en gezond symbiotisch contact de veiligheid en warmte hebt gehad is de kans groot dat je hooggevoeligheid (HSP) ontwikkelt.
Narcisten willen constant bewonderd worden en halen andere naar beneden om zichzelf te verheffen. In de beginperiode van de relatie zal een HSP veel energie gaan geven aan de narcist. De narcist is de perfecte partner op dat moment voor de HSP. Het geeft een HSP een goed gevoel en de narcist wordt er mee gevoed.
Iemand die hoogsensitief is, is gevoelig voor zowel externe als interne prikkels. Een HSP'er merkt details uit de omgeving snel op, zoals de sfeer in de ruimte en de stemming van anderen. HSP'ers raken daardoor ook gauw overprikkeld en hebben meer rust en tijd alleen nodig.
HSP is een erfelijk bepaalde aandoening; ergens op uw erfelijke materiaal (DNA) bevindt zich een fout die leidt tot de aandoening. Deze fout kan op verschillende plaatsen op uw DNA voorkomen en krijgt afhankelijk van die plek een SPG-nummer (SPG1, SPG2, etc.).
Aron omschrijft een hoogsensitief persoon als iemand die sterker geprikkeld wordt dan een niet hooggevoelig persoon. Hoogsensitiviteit is geen psychische klacht, maar een persoonlijkheidskenmerk. Mensen die zich hierin herkennen zouden gevoeliger zijn voor omgevings-, sociale en emotionele prikkels.
Het erkennen van emoties en gevoelens is voor mensen met autisme erg lastig.Een hooggevoelig persoon voelt stemmingen en emoties juist goed aan. Dat geldt ook voor het waarnemen van onbewuste signalen, zoals lichaamstaal. Mensen met autisme gaan af op wat je ze vertelt.
Tijdens het doorlezen van het boek over HSP had ik vaak de neiging om in de tekst 'autistisch' te lezen, in plaats van 'hooggevoelig'. Groot verschil is wel, dat autisme hoort binnen de officieel (door psychologen) erkende aandoeningen en HSP niet. HSP wordt vooral binnen het alternatieve circuit erkend en behandeld.