In de badkamer is de luchtvochtigheid altijd hoger dan in andere ruimtes. De verlichting kan zelfs in contact komen met vocht. Dit is de reden dat de armaturen van badkamerverlichting minimaal spatwaterdicht (IP44) moeten zijn.
Er zijn strenge veiligheidseisen aan verlichting gesteld en iedere badkamerlamp moet een zogenaamde IP-waarde hebben. Deze IP-waarde zijn de geldende norm wanneer men gebruikt maakt van verlichting in een vochtige ruimte. Hoe hoger de IP-waarde, hoe beter de verlichting bestand is tegen stof, vocht en water.
Gezellig sfeervol of functioneel: de badkamer is een belangrijke ruimte in huis. Goede verlichting is dus een echte must-have. In het algemeen kan je het beste kiezen voor een warme kleurtemperatuur (dus Kelvin) van ongeveer 2700 Kelvin.
De IP waarde geeft aan of een lamp vocht- en/of waterbestendig is! De lampen met de volgende IP waardes: IP67, IP68, IP44 en IP21, komen in de badkamer vaak naar voren. De waardes, IP67 en IP68, betekenen dat de lamp bestand is tegen het onderdompelen in water. IP44 betekent dat de lamp beschermd is tegen spatwater.
In de badkamer heb je zo veel mogelijk helder licht nodig. Bijvoorbeeld om je tanden te poetsen of make-up aan te brengen. Voor de badkamer raden we je LED verlichting met 1000 tot 3000 Lumen aan. Dit kan vanuit één of meerdere lichtbronnen.
Een lamp met IP44 is waterdicht. Zone 3: Van 60 cm tot 300 cm afstand van douche, bad of wastafel. Deze zone heeft een minimale IP-waarde nodig van 21. Een lamp met IP21 is drupwaterdicht.
Badkamer veiligheidszones
Wanneer je lampen in deze zone plaatst moeten deze bestand zijn tegen direct contact met water. Hier wordt dan ook verlichting geadviseerd met een IP-normering van minimaal IP67 of IP68 en een maximale wattage van 12W.
De ideale positie van de taakverlichting is langs weerszijden van de spiegel en op ooghoogte, zo voorkom je schaduw op het gezicht die je wel krijgt wanneer de badkamerverlichting bovenop de spiegel wordt geplaatst. Om niet verblind te worden, kies je best voor lampen met een lichtsterkte tussen 300 en 500 lux.
Is uw plafond boven zone 1 hoger dan 225cm (gemeten vanaf de bodem van het bad of de douchebak), dan valt dit ook onder zone 2. Zone 3: Is vanaf een afstand van minimaal 0,6 meter van een bad of douchebak.
Zone 3: minimum IPX1
De rest van de badkamer behoort tot zone 3. Deze strekt tot 2,40 meter van het bad of de douche vertrekkende vanaf zone 2. Zone 3 omvat dus het gebied tot 3 meter rond het bad of de douche, exclusief zone 2. Hier is een IPX1 voldoende (bescherming tegen druppelend water).
Toiletten in woningen, maar ook bedrijven en horecagelegenheden, kunnen het best verlicht worden met de kleurtemperatuur zeer warm wit (2700K) of warm wit (3000K). Dit geldt ook voor de algemene verlichting in badkamers.
IP20 in de badkamer
IP20 geeft geen bescherming tegen water dus het is van belang dat het vocht in de badkamer goed wordt afgevoerd door een degelijke afzuiging. Indien dit in orde is bestaat er minder kans op condens vorming en zal het mogelijk zijn op IP20 armaturen toe te passen in het plafond.
Voor de badkamer hebt u 500 lux nodig. De oppervlakte is 9m2. U hebt dus 500 x 9 = 4500 lumen nodig. Om te berekenen hoeveel spotjes u nodig hebt, deelt u 4500 door het aantal lumen dat het spotje heeft.
Je verlicht een spiegel het allermooist wanneer er links, rechts en boven de spiegel licht geplaatst is. Wandlampen kunnen hiervoor een uitkomst zijn! Warm wit licht is het fijnste voor je spiegelbeeld. Ook kun je voor een specifieke spiegellamp kiezen, met een schakelaar naast, op of onder de spiegel.
Spiegelverlichting als functionele verlichting in de badkamer. Is spiegelverlichting als functionele verlichting noodzakelijk voor bijvoorbeeld het aanbrengen van make-up? Dan is het van belang dat je onder andere rekening houdt met de lichtkleur, de lichtopbrengst en de positie van de spiegellamp.
Aangezien een badkamer over het algemeen een kleine ruimte is, biedt een plafondlamp in de badkamer de uitkomst. De plafonnière neemt weinig ruimte in beslag en zorgt er tegelijkertijd voor dat de badkamer goed verlicht is. Ook bij het uitkiezen van een plafonnière voor in de badkamer moet je letten op de IP-waarde.
Voor de badkamer gebruikt u armaturen en lampen met een IP44 of IP65 normering. IP44 is spatwaterdicht en IP65 is volledig waterdicht. IP44 is voldoende voor in de badkamer maar direct boven een douche kunt u beter IP65 gebruiken omdat de verlichting hier in direct contact kan komen met vocht.
Stopcontact badkamer
Komt het stopcontact in een vochtige ruimte zoals de badkamer? Dan ben je volgens het AREI verplicht om het stopcontact op minimaal 25 cm hoogte te plaatsen.
Volgens de regels van het AREI mag je een stopcontact alleen plaatsen op een afstand van minimaal 61cm van de wastafel, bad of douche (zone 3). In de directe zones (0 t/m 2) mag je dus géén stopcontacten plaatsen (220 volt).
Voor rust en ontspanning zorgt de kleur blauw, die daarom naast warme kleurtonen uitermate geschikt is om een paradijselijke wellness-ervaring te bereiken. Een doordacht en fraai verlichtingsconcept in de badkamer loont beslist de moeite.
Om optimaal gebruik te maken van de roterende functies van inbouw of opbouwspots is het belangrijk dat de spotjes ca. 50 cm van de muur worden geplaatst. Zo benut je optimaal de mogelijkheid om de lichtbron te draaien en te kantelen en zitten de lichtbundels niet te dicht tegen de wanden.
Voor afzonderlijke inbouwspots wordt vaak een onderlinge afstand genomen tussen de 80 en 150 centimeter. Wanneer je voor inbouwverlichting (met name halogeen inbouwspots) kiest is het belangrijk om rekening te houden met de warmte-ontwikkeling van het plafond. Dat komt omdat halogeenspots veel energie verliezen.
Het aantal Watt geeft aan hoeveel energie een lamp verbruikt. Hoe hoger het aantal watt; hoe hoger het energieverbruik. Maar dat betekent niet dat een lamp met een hoog wattage ook altijd meer licht geeft dan een lamp met een laag wattage. Om de lichtopbrengst van een lamp te meten, gebruiken we de term lumen.
Lumen is de lichtopbrengst
Hoe hoger het aantal Lumen, hoe feller een lamp is. Een lamp die veel licht geeft, zal logischerwijs ook meer energie gebruiken dan een lamp die minder fel brandt. Een lamp met een hoge Lumen zal dus ook een hogere Watt hebben.
aan stroom door gaat en warmte vrij komt. Bij te sterke lampen zou de bedrading kunnen smelten en verders de fittingen en de lamp oververhit kunnen raken.