Shin mix is een glutenvrije mix van divers gevormde Japanse zoutjes die op smaak zijn gebracht met shoyu sojasaus (sojabonen, zout, tarwe), olijfolie, zeezout, nori zeewier en sesamzaad.
Ingrediënten. Ingrediënten: 54% rijst, zetmeel (maïs, tapioca), 12% pinda, tarwebloem, suiker, water, 1% sojaboon, tarwe, zout, maltodextrine, 0,1% sesamzaad, 0,1% zeewier, kleurstof (karamel [E150a], paprika-extract [E160c]), gemodificeerd tapiocazetmeel.
Japanse mix wordt regelmatig aangeprezen als gezondere zoute snack dan chips. Als je bijvoorbeeld wilt afvallen, is Japanse mix inderdaad een snack waarmee je minder kcal tot je neemt: 30 gram Japanse mix staat ongeveer gelijk aan 120 kcal, terwijl 30 gram naturel chips gelijk staat aan ongeveer 540 kcal.
Japanse zoutjes worden gemaakt van rijstebloem met heet water, dit wordt tot een deeg gekneed, dat in kleine balletjes wordt gerold die worden gaar gestoomd.
Japanse mix bevat veel zout en, zoals we allemaal weten, is een teveel aan zout ongezond. Teveel zout immers kan er voor zorgen dat je last krijgt van een hoge bloeddruk. Maar ook is er een grotere kans op hart –en vaatziekten wanneer je teveel zout binnenkrijgt.
Met de hoogste levensverwachting ter wereld, dankzij hun gezonde dieet, kan je gerust stellen dat Japans eten gezond is. Er wordt veel vis, zeewier en rijst gegeten en dat doet een lijf goed. Ook staan er regelmatig soja en gefermenteerde sojaproducten zoals miso en natto op het menu.
Maar gelukkig is het prima mogelijk om zelf gezonde hartige snacks te maken. Dat kun je heel simpel houden: een handje (gezouten) nootjes is ook al prima. Maar zoek je naar iets meer variatie, dan kun je bijvoorbeeld kiezen voor: Plakjes komkommer met pindakaas en sambal.
Hoewel chips over het algemeen glutenvrij zijn, zijn er ook veel varianten waar gluten aan toe zijn gevoegd. Aardappels, frituurvet en zout zijn immers van nature glutenvrij. Wanneer er kruiden aan zijn toegevoegd moet je goed kijken naar de ingrediëntenlijst want soms zit er dan stiekem wel gluten in.
Patat is glutenvrij.
Sommige cafetaria's of restaurants bakken in hetzelfde frituurvet niet glutenvrije kroketten of bitterballen. Hierdoor kan er kruisbesmetting ontstaan door het paneermeel van de kroketten (bitterballen) of gepaneerde aardappelkroketjes.
Chocolade zelf, zonder bijvoorbeeld toevoegingen van koek, is in principe glutenvrij. In het algemeen zijn het de chocolades met vulling of andere toevoegingen – zoals biscuit - waar je extra op moet letten als je glutenvrij wil of vanwege gezondheidsredenen moet eten.
Eiwitten: 12,4 gram in pinda's en 3,2 gram eiwitten in chips. Vitamines en mineralen: als we naar de vitamines en mineralen kijken, valt op dat er in pinda's meer magnesium zit (108 gram tegenover 30 gram). In chips zit iets meer vitamine E (3,75 gram tegenover 3,2 gram) en vitamine C (5,5 gram tegenover 0 gram).
Er zitten 210 kilocalorieën in 1 schaaltje (50 gram) japanse mix. Wil je weten hoe het zit met de andere voedingswaarden in 'japanse mix'? In onze caloriechecker hieronder kom je te weten hoeveel vet, verzadigd vet, eiwit, koolhydraten, suikers en vezels erin zit.
Zoute stengels, Japanse mix of popcorn zijn goede vervangers. Ze bevatten alledrie aanmerkelijk minder calorieën dan de bekende zoute pinda's.
Kies elke dag maximaal 3 tot 5 keer iets kleins buiten de Schijf van Vijf. Iets kleins is bijvoorbeeld een koekje, stukje chocolade, zoet beleg of een lepel ketchup. Ook kun je maximaal 3 keer per week iets groters kiezen buiten de Schijf van Vijf, zoals een stuk taart, een zakje chips of een glas frisdrank.
De winnaar: Chips kiezen we als winnaar, omdat chocolade een stuk meer suiker bevat. Qua calorieën loopt het bijna gelijk op. Ook het verschil in vet, vezels, eiwitten en koolhydraten is klein. Vergeet niet dat chips veel zouter is.
De kroepoek die in de handel te koop is wordt gebakken in vet. Hij bevat ongeveer 25% vet, waardoor kroepoek te vergelijken is met chips. Hij bevat net als chips ook relatief veel zout. Het is dus zeker geen gezond tussendoortje of alternatief voor chips.
Japanners eten geen brood en weinig zuivel (op probiotische yoghurt en andere gefermenteerde zuiveldrankjes met probiotica na). Verder wordt er weinig alcohol gedronken en zo goed als niet gesnackt. Wat Japanners wél eten is rijk aan umami, de zogenoemde vijfde smaak die ook wel smaak van de heerlijkheid wordt genoemd.
Japans ontbijt
We hadden het kunnen weten, de Japanners eten als ontbijt gewoon een prachtig samengestelde maaltijd. Deze bestaat vaak uit rijst, misosoep, ingelegde groenten, een ei (zachtgekookt of omelet) en een perfect gegrild stuk vis. Uiteraard gepaard met een kop groene thee.
Het beslag bestaat voor ongeveer tien procent uit eieren. Eieren vormen dus niet het grootste ingrediënt, maar wel het belangrijkste. Volgens een woordvoerder van het Voedingscentrum is een eierkoek niet een gezond product omdat het geen waardevolle voedingsstoffen bevat.
Door een kom yoghurt te eten voor je gaat slapen voel je je niet tè vol, maar krijg je wel genoeg goede voedingsstoffen en slaapverwekkende aminozuren als tryptofaan binnen. Je kunt dus prima yoghurt eten bij je avondeten of als snack laat op de avond om sneller in slaap te vallen en beter te slapen.