Maar bij hoeveel kinderen bereikt je stresslevel echt een hoogtepunt? De nieuwssite Today.com deed er onderzoek naar en kwam met een opmerkelijke conclusie. Ouders met drie kinderen zouden de meeste stress ervaren. Bijzonder genoeg vinden ouders met vier kinderen hun leven juist weer minder stressvol.
Van alle werkende jongeren tussen 15 en 25 jaar zei 21 procent in 2021 regelmatig of vaak stress over hun werk te hebben. Tienermeisjes en jonge vrouwen hadden deze stress vaker dan tienerjongens en jonge mannen (respectievelijk 23 en 18 procent).
Al langere tijd zijn er zorgen over stress en prestatiedruk bij studenten in het hoger onderwijs. Bijna alle studenten ervaren stress (97%) en ruim de helft heeft ook last van prestatiedruk (54%).
Volgens de Corona Gezondheidsmonitor Volwassenen en ouderen 2022 heeft 20,6% van de volwassenen van 18 jaar en ouder in de afgelopen 4 weken (heel) veel stress ervaren.
Jongeren tussen de 12 en 25 jaar ervaren het vaakst stress van hun drukke leven en van hun school of studie8). Ook over hun toekomst maken veel jongeren zich weleens druk. Tieners hebben naar verhouding vaker stress van school of studie, jongvolwassenen vaker van een te druk leven en hun toekomst.
Bij jonge vrouwen (12 tot 25 jaar) is de psychische gezondheid het meest verslechterd.Waar in 2019 ongeveer 14 procent een MHI-5-uitkomst van minder dan 60 had, was dat 24 procent in 2021. Maar ook meer jonge mannen kregen te maken met een slechtere mentale gezondheid.
Ruim 40 procent van de jongeren die FOMO zegt te ervaren, heeft dit gevoel de afgelopen twee jaar zien toenemen. Chantal Vergouw vindt dit zorgelijk. “Het is zorgwekkend om te zien dat zoveel jongeren betrokken raken bij gevaarlijke verkeerssituaties, doordat ze afgeleid zijn door hun telefoon.
Kleine helft van de jongeren ervaart stress
Van de jongeren voelde 47% zich in de afgelopen 4 weken (zeer) vaak gestrest. Na de sterke stijging tussen december 2021 en maart 2022, blijft het aantal jongeren met gevoelens van stress al 4 rondes bijna hetzelfde (zie grafiek).
Zij hebben ongeveer 900.000 kinderen onder de 18. Dat betekent dat ruim een kwart (27,9%) van alle thuiswonende kinderen in Nederland een ouder heeft met psychische problemen of een verslaving (KOPP/KOV).
De grootste stressbronnen onder jonge werkenden zijn: prestatiedruk, sociale druk en onzekerheden in het leven. Zo blijkt uit het TNO-onderzoek. Jongeren willen voldoen aan de verwachtingen van anderen, vinden het bijvoorbeeld lastig om nee te zeggen of hebben het idee dat ze altijd bereikbaar moeten zijn.
Kinderen kunnen last hebben van stress: het niet aan kunnen van (prestatie)druk op school, de sportclub en/of thuis. Dit kan leiden tot oververmoeidheid, slecht slapen, buikpijn, hyperventileren en zelfs depressies. Deskundigen maken zich zorgen.
Ook kinderen kunnen last hebben van stress.
Te denken valt aan de stress die veroorzaakt wordt door toetsen, gepest worden, spreekbeurten, faalangst, leerproblemen op school, scheiding van ouders, werkdruk op school, te veel moeten doen in te weinig tijd.
Te veel werk op veel te korte tijd. School zorgt bij heel wat kinderen en jongeren voor druk op de ketel. Volgens een onderzoek van de Vlaamse Scholierenkoepel heeft maar liefst 75 procent van de jongeren stress op school. Vooral de competitie op school blijkt een bijzonder grote bron van stress op school te zijn.
In 2021 voelde 18 procent van de 12- tot 25-jarigen zich psychisch ongezond.
"Ongeveer 15 tot 20 procent van de jongeren onder de achttien jaar kampt met een angststoornis", zegt Lisbeth Utens. Ze is bijzonder hoogleraar gedragstherapie aan de UvA. Bang zijn voor mensen, dieren, het donker of viezigheid zijn de meest voorkomende stoornissen.
In 2021 rapporteert 16 procent van de kinderen in groep 8 van het basisonderwijs gedragsproblemen. In het voortgezet onderwijs komen gedragsproblemen vaker voor onder leerlingen. Daar geeft 18,5 procent van de leerlingen aan gedragsproblemen te hebben.
Meest voorkomende psychische stoornissen
Dit zijn de meest voorkomende stoornissen bij kinderen: ADHD. Je kind heeft moeite om zich te concentreren en is snel afgeleid. Ook kan het zijn dat je zoon of dochter erg druk en impulsief is.
Mensen die goed met stressvolle situaties om kunnen gaan, zien er dan ook gemiddeld minder oud uit. De natuurlijke verouderingsprocessen worden bij deze mensen niet versneld door stress. Dit verouderen geldt trouwens niet alleen voor grijze haren en je uiterlijk, maar voor je gehele lichaam en brein.
Onder jongeren van 16 tot 20 jaar komt depressie met ruim 12 procent het meeste voor; dat was in 2021 nog 10 procent. Van de jongeren van 12 tot 16 jaar heeft 5 procent naar eigen zeggen in het afgelopen jaar minstens zes maanden een depressie gehad; in 2021 was dat 5,6 procent.
Oorzaken burn-out
Zo ervaren veel jongeren druk door de prestatiemaatschappij. Daarnaast speelt de digitalisering een rol bij de ontwikkeling van een burn-out. Jongeren hebben niet alleen te maken met een sociale omgeving thuis, in hun vrije tijd en op school, maar ook via social media.
TNO-onderzoek: Burn-outklachten onder jongeren een groeiend probleem. In 2022 gaf 1 op de 4 werknemers in de leeftijd van 18 tot en met 34 jaar aan burn-outklachten te ervaren.
1 op de 11 (9 procent) jongvolwassenen (18 tot en met 34 jaar) in Nederland heeft een hoog risico op een angststoornis of een depressie in 2020. Dit is een toename ten opzichte van 2016, toen had 7 procent een hoog risico, in 2012 was het 6 procent.
Bijna 1 op de 4 spreekt over 'heel lastig'. 49% zegt ook dat de coronacrisis een effect heeft op hun fysieke gezondheid. 45% van de ondervraagde jongeren ervaart heel concreet paniekgevoelens, angstaanvallen, voelt zich eenzaam, verliest zijn eetlust of spreekt van slapeloosheid.
Tussen 2005 en 2021 verdubbelde het percentage scholieren van het voortgezet onderwijs dat relatief veel mentale problemen ervaart bijna, van 16% in 2005 tot 31% in 2021. In 2021 rapporteerden scholieren meer mentale problemen vergeleken met alle meetjaren daarvoor.