Zelf vlees laten besterven is niet aan te raden maar voor wie het toch wil proberen moet onthouden dat kip maximaal twee dagen, een varken maximaal een week en rundvlees een paar weken kan worden bestorven. Vet vlees kan beter niet bestorven worden omdat het vet “rans” wordt en dan wordt de smaak verpest.
Verwijder nu de krop. Nu kun je de kip goed schoonspoelen met koud water. Daarna kun je het vlees het beste 1 dag laten besterven, zet de kom in de koelkast of op een koele plaats, zorg er daarbij wel voor dat er geen vliegen of ander ongedierte bij kan komen. De volgende dag kun je het vlees verder verwerken.
Dit gebeurt met een scherp mes dat in de cloaca wordt gestoken en vervolgens naar boven tot de borstpunt wordt getrokken, zodat er een snede is ontstaan waar de hand in kan. Vervolgens wordt met de hand de maag, hart en lever eruit gehaald. Met de lever moet voorzichtig worden gehandeld, zodat de galblaas niet knapt.
Waar hun reguliere soortgenoten 'slachtrijp' zijn op de leeftijd van 42 dagen (zes weken), bereiken biokippen het gewenste slachtgewicht pas na 81 dagen (11,5 weken).
Villen Het villen van een kip betekent dat vrijwel alle vel wordt weg- genomen. Maak hiertoe een zeer ondiepe snede van ongeveer 5 cm lang in een van de dijen van het dode dier. Steek hierin drie of vier vingers schuin omhoog tussen het vel en het vlees.
Wat de mechanische methodes betreft, wordt voor pluimvee gesproken over het gebruik van een penschiettoestel (al dan niet penetrerend), maceratie (verhakselen – tot max. 72 uur), het breken van de nek, een percuterende slag op de kop en een vuurwapen met een vrij projectiel.
Pluimveehouders leggen geld bij om uitgelegde kippen te laten slachten. Dat loopt op tot zo'n 14 cent per kip. De notering voor witte slachtkippen in Barneveld zakte woensdagavond met 2 cent naar een niveau van -10 cent per kilo.
Een goede rijpingstijd varieert tussen de twee en vier weken. Als de luchtvochtigheid in de (gesloten) bewaarruimte te laag is, droogt het vlees te snel (uit); als die te hoog is ontstaan te makkelijk schimmels.
Een dier uit het lijden verlossen kan idd. via DA met meestal 2 injecties: eerst het dier rustig laten slapen, dan de fatale injetie in het hart. De kostprijs hiervan ligt 'hier' tussen 65 en 75 euro, naargelang de DA praktijk en duurder indien je weekend of nachttarief heb.
Eerst worden ze bedwelmd en gedood, vervolgens onthaard en ontdaan van organen. Goedgekeurd vlees gaat vervolgens naar de uitsnijderij. Daar vindt de verdere verwerking van vlees plaats. Het wordt in kleinere delen gesneden, zoals rundvlees tot biefstuk en kip tot kipfilet.
Want kippen pikken elkaar soms letterlijk dood. Verenpikken en kannibalisme komen veelvuldig voor bij kippen en kunnen veel ongerief (pijn, verwondingen, uitval) veroorzaken.
In de Nederlandse pluimveeslachterijen worden twee methoden gebruikt om dieren te bedwelmen voor de slacht: vergassing en elektrocutie.
Re: Kan een kat een (grote) volwassen hen doden? Er zijn maar weinig katten die zich aan een kip wagen. Natuurlijk heb je altijd wel eens een uitzonderlijk exemplaar, maar die zijn redelijk zeldzaam.
Wat is besterven? Besterven is het afbreken van het bindweefsel in het vlees. Na 24-48 uur wordt het vlees soepeler waardoor het vlees malser, smakelijker en beter verteerbaar wordt. Vlees dat een mooie vetlaag heeft, is vaak van een betere kwaliteit doordat het niet snel uitdroogt.
Het snel en vooral pijnloos doden van een zieke vogel kan het beste gebeuren met narcose-ether, dat bij de apotheker te verkrijgen is. Stop de zieke vogel in een klein plastic zakje (bijvoorbeeld een boterhamzakje) en giet hier een klein beetje narcose-ether bij in (ca. 15 ml. is wel voldoende).
Een volwassen kip mag tweemaal daags, 250mg paracetamol per 1L water per dag. Dit mag je maximaal 3 dagen doen. Dit is natuurlijk geen oplossing wanneer er serieuze oorzaken zijn waarom de kip niet goed in orde is.
Kippen die slecht eten kun je stimuleren door ze extra lekkere eiwitrijke hapjes te geven zoals een gekookt eitje, legmeel, universeel voer, kuikenzaad, gekookte rijst, macaroni en mais uit een potje. Ga over op dwangvoeding als dit niet helpt en je kip veel te weinig eet.
Reacties. Besterven van vlees is het smakelijk en mals laten worden van (meestal) rundvlees of wild en het vooral het werk van enzymen in de spiervezels. Die zetten na het sterven eiwitten om in andere smaakvolle componenten. Doordat eiwitstructuren en bindweefsel afbreken, wordt het vlees malser.
Bij wet-aging, oftewel nat rijpen, wordt het vlees vacuüm verpakt en in een koelcel met een temperatuur tussen de 0 – 2 ℃ gelegd of gehangen. Tijdens wet-aging wordt het vlees steeds malser en krijgt het een vollere smaak dan vers vlees. De rijpingsperiode kan vier weken bedragen.
Vlees moet rijpen, maar niet lang... Vier tot zes weken voor een mooie côté à l'os.
Thuisslachting is alleen toegestaan voor varkens, schapen, geiten, gekweekte wilde hoefdieren, pluimvee en konijnen. Thuisslachting van runderen en paarden is steeds verboden. Het slachten van deze dieren moet in een erkend slachthuis gebeuren.
Halal keurmerken staan op vlees van dieren die geslacht zijn volgens de Islamitische wetten. Dat houdt onder meer in dat het dier moet sterven door een snede in de hals met een scherp mes. Vlees dat volgens de Islamitische eisen is geslacht wordt halal genoemd.
Laat deze dieren oud worden op de kinderboerderij. Haal de eieren iedere dag weg en verkoop ze als echte vrijekippeneieren. Als er plek is voor nieuwe kippen op de kinderboerderij, red ze dan uit de industrie of haal een gedumpte kip of haan uit een opvang.