Heb je toch het gevoel dat je iets wil eten voordat je naar buiten gaat? Kies dan iets kleins zoals een halve banaan of een lepel pindakaas. Dit kan je eten: Een geroosterde boterham met ei, een proteïne shake of havermout met melk is een goede maaltijd om na een ochtendloop te eten.
Een goed en voedzaam ontbijt kan bijvoorbeeld een banaan, twee volkoren boterhammen met pindakaas en een kop thee zijn. Wanneer je dit ongeveer een uur van te voren eet heeft je lichaam genoeg tijd om alles te verwerken, zodat je tijdens het sporten alle energie kunt gebruiken om te presteren in plaats van verteren.
Wel zijn er een paar basisregels. Het belangrijkste: iets kleins eten voor je training is altijd goed. Eiwitshakes en fruit, Paleo Bars, noten & bessen of – als je echt wilt doorschakelen in de “powermodus” – onze Energy Aminos als aanvulling op een kleine snack.
Het voordeel van hardlopen op een nuchtere maag is dat je lichaam meer energie haalt uit vetten. Je zorgt dat het vetverbrandingssysteem efficiënter haar werk kan doen. Uit onderzoek bleek dat je tot 20% meer vet verbrand als je traint op een nuchtere maag.
Dit kan je eten: Volgens Kasparek bestaat een goede maaltijd voor een duurloop (of een wedstrijd) voornamelijk uit simpele koolhydraten. Denk hierbij aan: havermout, banaan, witbrood en honing. Het voordeel van dit soort voedingsmiddelen is ook dat het snel kan worden omgezet in energie. En dat is wat je wil.
Beste momenten. De beste momenten voor je lichaam om een banaan te eten zijn 's ochtends na het opstaan, zo'n zestig tot dertig minuten voor een intensieve loop en meteen na een intensieve loop.
Na het lopen
Drink sowieso veel water en bijvoorbeeld een recovery shake mét koolhydraten of magere chocolademelk of een gesuikerde zuiveldrank (600 ml). Binnen de twee uur na je inspanning eet je een volwaardige maaltijd met pasta of rijst, groenten en vlees of vis.
Tijdens een work-out ontstaan er kleine scheurtjes in je spieren. Eiwitten helpen je spieren te herstellen. Griekse yoghurt (naturel) bevat meer eiwitten dan gewone yoghurt, minder suikers dan yoghurt met een smaakje en is een makkelijke snack voor na het hardlopen.
Daarnaast heeft het sporten op een nuchtere maag een negatieve invloed op de prestaties – je kunt zelfs flauwvallen door een te lage bloedsuikerspiegel. Verder stimuleert trainen op een nuchtere maag de afgifte van cortisol, wat kan leiden tot afbraak van eiwitten in de spieren.
Zonder ontbijt heeft je lichaam minder brandstofvoorraden waardoor je lichaam de intensiteit van de training misschien niet aankan. Hierdoor zou je uiteindelijk zelfs minder calorieën kunnen verbranden dan wanneer je wel gewoon ontbijt.
Bananen bevatten snelwerkende koolhydraten; net wat je nodig hebt na het sporten. Bovendien barsten bananen van de glycogeen, en dat helpt je lichaam weer bij het herstel van je spieren. En natuurlijk bevatten bananen – net als sinaasappelsap – lekker veel kalium. Prima idee voor een heerlijke shake dus!
Wanneer je na het ontbijt gaat hardlopen beschik je over een optimale voorraad glycogeen, waardoor je langer én harder kunt lopen dan wanneer je niet ontbeten hebt. Echter, het is hierbij wel weer noodzakelijk dat je twee tot drie uur wacht voordat je deur uitgaat om maag- en darmproblemen te voorkomen.
Het is belangrijk om ongeveer 2 uur voordat je gaat hardlopen geen maaltijd meer te eten. Het verteren van voedsel vraagt om een constante aanvoer van zuurstof en bloed naar het maag-darmkanaal. Als je tegelijkertijd sport, vragen je spieren ook om zuurstof en bloed.
Bel dan voordat u het onderzoek krijgt de secretaresse van de polikliniek Longgeneeskunde. Wij adviseren u tijdens de looptest gemakkelijke kleding en eventueel sportschoenen te dragen. U mag voor het onderzoek gewoon eten en drinken.
Deelnemers hebben gemiddeld anderhalf uur nodig om de 10 miles af te werken. In die tijd kan je een halve tot een hele liter vocht verliezen en dat blijft letterlijk in je kleren zitten en leidt tot extra ballast.
Wat drink je tijdens het hardlopen? Bij runs korter dan een uur is water meestal genoeg om je vochttekort aan te vullen. Loop je langer, dan is het belangrijk om ook elektrolyten aan te vullen. Bijvoorbeeld met een speciale sportdrank van Maurten, SIS of Powerbar.
Pasta is een goede bron van koolhydraten. Je lichaam heeft deze koolhydraten nodig als energiebron om zijn suikerspiegel, glycogeenvoorraad, op peil te houden. Deze energie heeft je lichaam nodig om te functioneren. Hoe meer je beweegt (energie verbrandt) hoe meer je nodig hebt om goed te kunnen functioneren.
Maak de warming up onderdeel van je training. Begin je run bijvoorbeeld met wandelen of rustig joggen, voeg wat loopscholing oefeningen toe (bijvoorbeeld knie-heffen, hakken-billen, huppelen, bovenlichaam losdraaien) en bouw het langzaam op, zodat je lichaam (en geest) de tijd krijgt om op te warmen.
De slokdarm duwt het eten langzaam naar beneden richting de maag. Als het eten in de maag komt, blijft het hier een tijdje zitten. Meestal duurt dit ongeveer drie uur.
Koolhydraten zijn zetmeel, suikers en vezels. Koolhydraten zitten in bijna alles wat je eet, bijvoorbeeld in brood, aardappels, rijst, macaroni, erwten, bonen, melk, fruit, snoep, koekjes, en chips. Je lichaam verandert koolhydraten in bloedsuiker.
Je kunt bijvoorbeeld een kleine banaan nemen of een handvol crackers of koekjes. Of neem wat winegums of een energiereep voor snelle, gemakkelijk te verteren brandstof. Kies een snack met veel koolhydraten en minder dan 10 gram eiwit en vet. Spoel het weg met een kwart liter water of sportdrank.