In speciale karpervijvers is een bestand van 200 tot over de 600 kg per hectare mogelijk.
De karper kan zich in Nederland nauwelijks met voldoende succes kan voortplanten. Om een populatie in stand te houden, wordt de karperstand in veel wateren door uitzettingen op peil gehouden. Dankzij deze uitzettingen komt de karper momenteel in vrijwel alle watertypen voor.
Als het vrouwtje de eitjes wil leggen duikt ze naar de bodem, gevolgd door de mannetjes. Als ze naar boven komt laat ze de eitjes los waar ze vermengt worden het de het zaad van de mannetjes. De eieren van de karper zijn gelig van kleur, kleverig en doorzichtig. Ze hebben een doorsnee van 1,5 tot 2 mm.
De meeste echte karpers zijn alleseters en hun dieet bestaat in het wild uit verschillende ongewervelde dieren en algen.
De populairste soorten aas voor het vissen op karper zijn: boilies, partikels, tijgernoten of pellets. Ook binnen deze aas soorten is er keuze uit diverse smaken en kleuren aas. Zo is er keuze uit zoete boilies, pittige boilies, vismeel boilies en ontzettend veel andere creaties.
In grote delen van Centraal-Europa, in het bijzonder Polen en Hongarije, wordt de karper wel gegeten. De vis wordt verwerkt in vissoep of in moten gepaneerd en gebakken. Ook in Oost-Azië is de vis populair.
Een vrouwtjes koi karper heeft ongeveer 100.000 eitjes per kilo aan lichaamsgewicht. Ze laten hun kuit los per 10.000.
Als de watertemperatuur boven de 17 graden Celsius stijgt begint de paaitijd. Meestal begint deze periode rond de maanden mei en juni. Wanneer de paai precies begint is afhankelijk van het weer. Ook kan het zo zijn dat de karpers midden in de paaitijd stoppen als de temperatuur weer zakt.
Op sommige plekken heeft een flinke bui tot gevolg dat er bodemdeeltjes vanaf het land in het water spoelen, waardoor het modderig en troebel wordt. Daardoor is het zicht van de vissen minder, en dus ook de kans dat ze het aas aan het haakje zien. Regen zal daarom in sommige gevallen tot een slechtere vangst leiden.
Als karpervisser kun je proefondervindelijk vrij eenvoudig ontdekken op welke diepte de spronglaag zich bevindt. Zodra je na een zomerse vissessie in een zandwinplas een paar muffe of naar rotte eieren stinkende boilies naar boven haalt, lag je waarschijnlijk te diep.
Over het algemeen gaat de karper in mei paaien. De voortplanting schiet in gang als het water echt goed op temperatuur begint te komen. Je ziet de karpers nu groeperen en krachtig heen en weer zwemmen. Zo'n groep karpers bestaat altijd uit een vrouwtje en meerdere mannetjes die haar aandacht willen winnen.
Bij watertemperaturen tussen de 6 en 10 graden 1 maal per twee dagen met licht verteerbaar voer. Bij watertemperaturen tussen de 10 en 15 graden 1 maal per dag met licht verteerbaar voer. Bij watertemperaturen tussen de 15 en 20 graden meerdere malen per dag.
Het kweken van aquarium vissen voor geld
Door te beginnen met levendbarende aquariumvissen kan je al snel een zakcentje bijverdienen met je aquarium. Vissen zoals Platy's, Molly's, Guppies, Gambusia soorten of levendbarende snoekjes zijn ideaal om mee te beginnen.
Boilies: 1100 tot max 1500 gram per dag is voldoende. In de praktijk had een grotere hoeveelheid geen extra effect. De belangrijkste reden is dat je niet meer karpers kan voeren dan er langskomen. Komen er niet genoeg karpers op de voerstek, dan kan het effect van teveel voer zelfs erg nadelig werken.
ik denk dat het grotendeels ligt aan de leefomstandigheden! ik heb een koiblad gelezen waar een goudkarper instond die 200 jaar is geworden!! dit zal in de vrije natuur niet voorkomen maar ik schat dat de kerpers gemiddeld toch zon 15 tot 20 jaar halen als niet ouder!!
Karperset van Prologic en Okuma
Deze set kost ? 149,95.
jaar goed te vangen is, in alle. waterlagen aast en ook nog eens. goed aalscholverbestendig is.
Platinum Arowana. De duurste vis ooit verkocht is de Platinum Arowana voor $430.000. Het is bekend dat mensen duizenden dollars betalen om zo'n mooie vis te kopen die niet alleen bekend staat om zijn schoonheid, maar ook om zijn hersenen. Naast dat het de duurste vis is, is het ook de zeldzaamste.
Dorade, inktvis, paling, poon, rog, blauwvintonijn, wijting en zeewolf zijn voorbeelden van vissen die nooit een goed idee zijn. De redenen kunnen uiteenlopend zijn: overbevissing, habitatvernietiging, vervuilende kweektechnieken, de kweek is niet duurzaam of de vis is met uitsterven bedreigd.
Conclusie: Wel of niet brood voeren aan Koi? Het is prima om brood te voeren aan Koi. Houdt er rekening mee dat brood voornamelijk bestaat uit koolhydraten, wat niet geschikt is als hoofdvoeding voor Koi. Gebruik brood als tussendoortje of extra als aanvulling op een goed Koivoer.
Visbroed, kreeften, slakjes, mosselen, insecten en insectenlarven worden volop gegeten. De karpers zoeken de insecten(larven) niet alleen op de bodem en tussen de waterplanten, maar ook in de waterkolom. Daar zuigen ze slokken water naar binnen en filteren ze de muggenlarven en andere kleine organismen eruit.
Er zijn verschillende tactieken om de karpers te laten azen. Je kunt een voerstek van een aantal dagen opbouwen door gebruik te maken van boilies of partikels. Echter je kunt ook instant gaan vissen daar verschillende kleine voerstekjes te maken en die om beurten af te vissen.