Ze vallen vooral op bij het kijken naar een wit plafond of blauwe lucht. We noemen deze vlekjes mouches volantes of floaters. Dit zijn onschuldige eiwitvlekjes of sliertjes in het glasvocht. Bij het ouder worden verandert het glasvocht en komt dit vaker voor.
De meest effectieve behandeling van floaters is een operatie (vitrectomie). Het hele glasachtig lichaam wordt verwijderd. Een vitrectomie heeft echter een groot nadeel: het is invasief en riskant. Er zijn heel veel complicaties mogelijk.
Oorzaken mouches volantes
Mouches volantes (ook wel 'floaters' genoemd) ontstaan als gevolg van afbraakmaterialen van cellen en kleine proteïnestructuren, die als het ware vrij rondzweven in de geleiachtige vloeistof die in de oogbol zit. Het hebben van mouches volantes is een algemeen voorkomend verschijnsel.
Ouderen kunnen last krijgen van glasvochtloslating. Hierdoor kan je lichtflitsen zien en trekt het glasvocht aan je netvlies. Hierdoor ontstaan er scheurtjes die uiteindelijk kunnen leiden tot blindheid.
Mouches volantes kunnen meestal geen kwaad. Het glasvocht kan verder veranderen door het ouder worden. Het wordt dan minder soepel en steeds wateriger. Hierdoor kan het glasvocht krimpen en loslaten van het netvlies.
Draadjes zien met andere klachten
Soms heeft u naast de draadjes, stipjes of spinnetjes ook andere klachten. Zoals lichtflitsen zien, wazig zien of een grotere vlek die niet met uw oog meebeweegt. Neem in dat geval altijd even contact op met uw huisarts.
Als de troebelingen lang aanhouden, kan het glasvocht verwijderd worden. Deze operatie heet vitrectomie. Vaak verdwijnen de troebelingen spontaan of geven ze nauwelijks hinder. Behandeling is dan niet nodig.
De oogarts maakt een onderscheid tussen onduidelijk herkenbare en duidelijk herkenbare floaters. Lees hier met de hulp van uw oogarts de omschrijving van 3 verschillende types van floaters zodat uw type van floaters kan vastgesteld worden.
Kosten / vergoeding
Blijkt na dit onderzoek dat er inderdaad sprake is van een floater en u kiest voor een behandeling dan gelden de volgende kosten: voor de eerste floaterlaser behandeling €600,00 per oog en voor eventuele vervolgbehandelingen €300,00 per behandeling per oog.
Bij staar is de lens niet meer helder. Dit wordt ook wel troebel genoemd. U ziet wazig en u kunt kleuren minder helder zien. U kunt een staaroperatie krijgen.
Het glasvocht is een soort gelei dat de ruimte tussen de ooglens en het netvlies opvult. Door veroudering kunnen in dit glasvocht troebelingen ontstaan. Dit noemen we glasvochttroebelingen, floaters of mouches volantes. Een onschuldig maar soms storend oogprobleem.
Een luchtbel in het oog verdwijnt binnen ongeveer 10 dagen. Een gasbel in het oog verdwijnt binnen ongeveer 2 tot 8 weken. Hoelang dit precies duurt, is afhankelijk van welk soort gas er gebruikt wordt. De lucht- of gasbel wordt vervangen door vocht dat het oog zelf maakt.
Bij plotselinge duidelijke verergering van de vlekjes en/of flitsen wordt geadviseerd om binnen 24 uur contact op te nemen met de huisarts of, indien u al onder behandeling bent van de oogarts, met uw oogarts. Voor aanvullende informatie over vlekken en flitsen kunt u kijken op www.oogartsen.nl.
Lichtflitsen verdwijnen meestal weer vanzelf, hoewel ze soms bij snelle oogbewegingen of in het donker nog wel enige tijd gezien kunnen worden. Echter: bij plotselinge duidelijke verergering van de vlekjes en/of flitsen kunt u het beste weer binnen 24 uur contact opnemen met de huis- of oogarts.
Wazig zicht of een waas voor je ogen kan langzaam ontstaan of ineens optreden. Het kan in één oog of beide ogen optreden en tijdelijk of blijvend zijn. Afhankelijk van de oorzaak kan wazig zicht gepaard gaan met andere klachten, zoals hoofdpijn, vermoeidheid, duizeligheid en vermoeide ogen.
Dit gaat gepaard met lichtflitsen, alsof iemand een foto maakt. Bij de meeste mensen verdwijnen de vlekken en troebelingen vanzelf doordat ze onderin het oog wegzakken of omdat ze oplossen. Dit duurt enkele maanden. Soms kunt u na enige maanden nog steeds een vlekje hebben dat door het oog beweegt.
u ziet duidelijk zwevende vlekjes (mouches volantes), vooral als u naar een lichte achtergrond kijkt; u ziet een vrij grote zwevende vlek of een waas voor het oog; u ziet lichtflitsen aan de zijkant van het oog, vooral 's avonds of in een donkere omgeving; u ziet minder goed dan anders.
U kunt lichtflitsen en zwarte, zwevende vlekjes zien. Het kan ook zijn dat u slechter ziet. Een scheurtje in het netvlies kan behandeld worden met een laserbehandeling. Dit wordt gedaan om een netvliesloslating te voorkomen.
Ziet u vlekjes of zwarte stipjes voor uw oog? Dit zijn meestal mouches volantes: onschuldige eiwitvlekjes in het glasvocht. Soms kunt u ook zwarte vlekken voor uw ogen zien als u erg moe bent, te snel overeind komt, last heeft van hoge bloeddruk of van bloedarmoede.
Glasvocht is een gelei die het grootste gedeelte van het oog opvult. Aan de voorkant van het glasvocht zit de ooglens, aan de achterkant het netvlies. Normaal is glasvocht helder. Als het glasvocht troebel wordt, ziet u vlekjes in de vorm van puntjes, sliertjes, cirkels of spinnenwebjes.
Troebelingen of vlekjes en flitsen in het oog zijn dringende redenen om naar een oogarts te gaan, vooral als ze ineens opkomen. Ze zijn vaak een teken van het loslaten van het netvlies, en dat kan leiden tot blindheid.
Een goede opticien herkent staar bij het opmeten van uw oog. Soms is de staar al zo sterk dat een goede meting van het oog niet eens meer mogelijk is. De opticien stuurt u dan door naar een oogarts. Voor het krijgen van een vergoeding van een behandeling van staar, moet u wel een verwijsbrief van uw huisarts vragen.
Wazig zien is een van de eerste klachten bij beginnende staar. Kleuren valer en minder helder zien > Alle kleuren ziet u grauwer. Vooral de kleur blauw vervaagt, omdat de lens bruiner/geler wordt. Gek genoeg merken mensen vaak pas na een staaroperatie dat ze in het verleden minder kleur zagen.
Plotseling wazig zien kan ontstaan door een netvliesloslating, een bloeding in het glasvocht of een afsluiting van een bloedvat in het oog (een oogader of een oogslagader). Inwendige oogontsteking > Ook bij een inwendige oogontsteking (uveïtis) kunt u wazig gaan zien.