(geliefkoosd), strelen, vleien. als trefwoord met bijbehorende synoniemen: liefkozen (ww) : aaien, aanhalen, flikflooien, knuffelen, kozen, strelen, troetelen, vertroetelen, vleien, vrijen.
Het werkwoord liefkozen betekent inderdaad 'strelen, aanhalen', en vroeger ook 'lief spreken' (denk aan op liefkozende toon). Het voltooid deelwoord geliefkoosd is echter een eigen leven gaan leiden in de betekenissen 'geliefd, dierbaar, waaraan iemand de voorkeur geeft'.
Synoniemen zijn woorden die dezelfde of een ongeveer gelijke betekenis hebben, bijvoorbeeld bevolking en populatie, huis en woning, weer en opnieuw. Synoniemen zijn nuttig omdat ze voor afwisseling en stilistische verfraaiing van een tekst zorgen, maar ze kunnen ook tot verwarring en stijlbreuken leiden.
aai, streling, gebaar maarmee je iets of iemand liefkoost. De moeder gaf haar kind een liefkozing nadat het gevallen was.
Twee woorden worden synoniemen genoemd als ze (ongeveer) dezelfde betekenis hebben. Voorbeelden: godsdienst – religie, ogenblik – moment, gebeuren – geschieden.
Woorden noemen we synoniem als ze (ongeveer) hetzelfde betekenen. Een synoniem noemen we ook wel evenwoord. Evenwoord is dus een synoniem van het woord synoniem!
Met de Lief en Leed kun je als bewoners zelf zorgen dat er in je straat meer aandacht is voor elkaar, dat lief en leed met elkaar wordt gedeeld en dat er niemand meer buiten de boot valt. Zo kun je bij ons als straat een Lief en Leedpotje aanvragen.
I het lief zelfst. naamw. Uitspraak: [lif] Verbuigingen: lieven (meerv.) persoon van wie je het meeste houdt Voorbeelden: `Mijn lief moet volgende week naar Italië.
van, vanuit. in Charivarius' Een Ander Woord (1945): aangaande: van, over, omtrent, betreffende, rakende, nopens, betrekkelijk (niet: rondom)
aangenaam, aardig, amusant, behaaglijk, charmant, fijn, gelukkig, gemakkelijk, genoeglijk, gezellig, goed, grappig, jofel, lekker, leuk, lollig, plezant, prettig, vermakelijk, vlot.
Een voorbeeld is een exemplaar van een type object of een verbeelding van een concept, dat voor de verzameling objecten of het concept zelf in de plaats treedt om een abstract idee toe te lichten met een concrete voorstelling.
Van personen gezegd, wordt lief meestal gebruikt van iemand met een zacht, vriendelijk karakter, terwijl men bij aardig meer denkt aan vroolijkheid en opgeruimdheid.
houden van (iemand)
`liefde voelen tot iemand of iets.
De correcte vorm is: het lieve kind . Bij een het -woord krijgt het bijvoeglijk naamwoord een buigings-e als het wordt voorafgegaan door het , dit , dat , een bezittelijk voornaamwoord of een genitief.
Een loer is een instrument om jachtvalken of andere jachtvogels mee te lokken. Het is niet meer dan een stuk touw met een stuk leer en daarop een stukje vlees.
aan de leiding {bw.}
Herkomst en betekenis Loet
Dit betekent 'volk' of 'faam/beroemd'.
als trefwoord met bijbehorende synoniemen: lief (bn) : aanhalig, aardig, beelderig, behulpzaam, beminnelijk, bevallig, charmant, doddig, goed, hartelijk, honnig, schattig, snoeperig, snoepig, snoezig, vriendelijk, zoet, zorgzaam.
Aardig is standaardtaal in het hele taalgebied in de betekenis 'aangenaam of lief in de omgang'.
Liever en het liefst
[onderwerp] [werkwoord] het liefst [rest].
Bij een tautologie wordt hetzelfde begrip tweemaal genoemd. Vaak gaat het daarbij om twee bijvoeglijke naamwoorden, twee zelfstandige naamwoorden of twee bijwoorden in één zin, waarvan er dus één weg zou kunnen.
Ieder jaar ontstaan er duizenden nieuwe woorden. Binnen de taalkunde noemen we die 'neologismen'.
Een tautologie is een combinatie van woorden die hetzelfde betekenen. Vaak gaat het om synoniemen die elkaar kunnen vervangen, waardoor je iets dubbelop zegt. Een tautologie kan een stijlfiguur of stijlfout zijn, afhankelijk van de inburgering of verstening van de gebruikte combinatie.