Als volledige maaltijd serveer je 200 tot 250 gram kaas per persoon. Let goed op dat je kazen niet te koud zijn. Dit gaat immers ten koste van de smaak. Haal dus je kazen ongeveer 1 tot 2 uur op voorhand uit de koelkast zodat je ze op kamertemperatuur kan serveren.
Als u kaas serveert tijdens een etentje, raden wij 25-50 gram per persoon aan.
Serveer je de kaasplank als hoofdgerecht? Wij raden aan om 250 gram per persoon te voorzien. Als je de kaasplank als dessert serveert, raden wij aan om 100 gram per persoon te voorzien.
Hoeveel kaas op een borrelplank? Reken op 50-70 gram kaas per persoon, met een mix van harde en zachte kazen.
Drie tot vier is een mooi aantal om een verscheidenheid aan smaken te hebben. Ik heb ook echt speciale kaasplanken gemaakt die één kaas en alle verschillende combinaties die daarbij passen in de spotlight zetten. Reken op één tot anderhalve ons per persoon per kaas voor een voorgerechtplank . Als kaas het hoofdevenement is, rond dan af naar boven.
Hier zijn een paar losse richtlijnen: Als je een klein etentje hebt en kaas het voorgerecht is, reken dan 2 ounces per persoon . Als je een groter feest hebt met ander eten dan kaas, reken dan 1 ounce per persoon. Als er geen ander eten is dan kaas, reken dan 4 ounces per persoon.
Fruit, groente en noten
Denk bijvoorbeeld aan vijgen, peren of appels. En je zou er misschien niet meteen aan denken, maar ook groenten doen het goed op kaasschotels. Enkele toppers: selder, tomaat, komkommer en zilveruitjes. Voorzie in elk geval ook wat noten.
Plan ongeveer 1-2 ons kaas per persoon. Net als bij uw vleeskeuzes, snijdt u uw kaas in dunne plakjes (1-2 dikte) om het stapelen makkelijker te maken. Als u kaasblokjes wilt gebruiken, of gasten hun eigen stukken wilt laten snijden, snijdt u deze in plakjes van 8-10 dikte.
De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH) is volgens het Voedingscentrum 40 gram. Gemiddeld weegt een plak tussen de 15 en 20 gram, dat betekent dat we ongeveer 2 plakken per dag mogen. Wilt u kaas in het avondeten verwerken, neem dan eens iets anders op brood.
Voor een kaasplankje moet u ongeveer 75-100 gram kaas per gast meenemen. Als u dus 10 personen bedient en 4 kazen hebt, dan serveert u in totaal ongeveer 1 kg, dus ongeveer 250 gram van elke kaas.
Wil je vermijden dat je de rest van de week kaasfondue, gegratineerd witloof en pasta met vier kazen moet eten, reken dan voor een kaasschotel als maaltijd 200 g kaas per persoon, voor kaas bij een broodmaaltijd 20 g kaas per broodje of per snede brood, en voor een kaasschoteltje als dessert 100 g per persoon.
Een portie kaas 48+ komt overeen met 30 gram.
vanaf € 18,00 per persoon.
Algemene tips voor een kaasplank:
Maak een combinatie van milde en pittige kazen en harde en zachte kazen voor een perfecte balans. Begin met de milde kazen en eindig met de pittigere kazen. Het is leuk om af te wisselen van vorm kaasjes. Denk aan een stuk kaas, blokjes, een half rondje enzovoorts.
Kies bijvoorbeeld voor een zachte geitenkaas, een pittige blauwaderkaas, een romige brie en een harde oude kaas. Zo creëer je een gevarieerde en smaakvolle borrelplank waar iedereen van kan genieten! Moeten de kazen op kamertemperatuur zijn voordat ze op de borrelplank worden geserveerd?
Hier zijn enkele veelvoorkomende maten: Kleine planken ( 6-10 inch ): Ideaal voor intieme bijeenkomsten of een persoonlijke snack, deze maat is geschikt voor 2-4 personen. Deze planken kunnen comfortabel een paar verschillende soorten kaas en een kleine selectie vlees bevatten.
Bij elk kaasplankje staat het aantal personen vermeld, zodat je altijd genoeg heerlijke kaasjes op tafel zet voor het hele gezelschap. Per persoon rekenen we ongeveer 175 gram kaas.
Hoeveel kaas per persoon. Dit hangt af van de gelegenheid. Als de kaasplank volgt op een zware maaltijd, dan is 70 tot 90 gram per persoon voldoende. Als de kaasselectie een grotere rol speelt, bijvoorbeeld bij kaas- en wijnfeesten, dan kunt u rekenen op 100 tot 150 gram of meer.
Dit zijn de soorten kaas die het meest geschikt zijn voor kaasplanken: Zachte kaas: Geitenkaas, Brie of Camembert . Halfharde kaas: Cheddar, Gouda of Havarti. Harde kaas: Parmezaanse kaas, Manchego of Pecorino.
hapje bij het aperitief: 50 tot 100 g per persoon. broodbeleg: 20 g per snee brood. maaltijd: 200 g per persoon.
Vermijd zout brood beleg zoveel mogelijk. Vleesbeleg met veel zout zijn: rookvlees, rauwe ham, cervelaatworst, bacon en salami. Ook kaas is zout. Minder zoute kaassoorten zijn: Milner-minder zout, Maaslander en smeerkazen van Slankie of La Vache qui rit.
Aangezien de meeste kazen op onbekende boerderijen gemaakt worden, staat op iedere kaas een vlaggetje met het dier en land van oorsprong alsook een foto en een beetje uitleg over de kaas. Zo weet u wat u eet. De kaasschotels kosten gemiddeld 18 euro per persoon.