Als ouder of voogd van een kind jonger dan 14 jaar bent u aansprakelijk voor de schade die uw kind maakt. Het maakt niet uit of u er wel of niet iets aan kon doen. Kon u voorkomen dat uw kind iets kapot maakte? Zo ja, dan bent u aansprakelijk voor de schade.
Het kind is zelf aansprakelijk voor schade die hij of zij veroorzaakt. U kunt het kind dus aansprakelijk stellen. Dit kan niet als de ouders invloed op het gedrag van het kind hebben gehad. De ouders zeggen dat hun kind op uw auto mag krassen.
Wanneer ben je verzekerd? Als je verzekerd wilt zijn voor de schade die je eigen kinderen maken moet je een aansprakelijkheidsverzekering voor particulieren afsluiten (AVP). Een aansprakelijkheidsverzekering dekt schade die per ongeluk aan anderen wordt veroorzaakt.
Vanaf 18 jaar is uw kind verantwoordelijk voor zijn eigen geldzaken. Uw volwassen kind mag zelf contracten of leningen sluiten. En als hierdoor schulden ontstaan, is uw kind verantwoordelijk. U kunt nog wel aansprakelijk zijn voor schulden die uw kind maakte vóór de 18e verjaardag.
Met een aansprakelijkheidsverzekering is je kind verzekerd voor schade die hij of zij aan anderen toebrengt. Bijvoorbeeld als er op een feestje iets kapot gaat of als een medestudent tijdens het sporten door jouw zoon of dochter onbedoeld gewond raakt.
Bij een aansprakelijkheidsverzekering met gezinsdekking is je kind automatisch meeverzekerd vanaf de geboorte. Je hoeft dan niks door te geven aan de verzekering . Bij de meeste verzekeraars kun je jouw kind meeverzekeren tot het 23e of 27e levensjaar.
Je kind(eren) zijn tot 18 jaar gratis meeverzekerd op jouw zorgpolis, maar niet automatisch. Het is belangrijk dat je de geboorte van jouw kind zelf binnen vier maanden aan je zorgverzekeraar meldt. Kinderen onder de 18 jaar betalen geen premie en geen eigen risico.
Een meerderjarig kind mag zonder meer uit huis worden gezet, omdat je als ouder dan niet meer het gezag over je kind hebt. Je onderhoudsplicht blijft echter wel bestaan (uitzonderingen daargelaten) tot je kind 21 jaar wordt.
Vanaf 21 jaar zijn kinderen pas financieel onafhankelijk. Tot die tijd blijf je als ouder onderhoudsplichtig. Dat betekent dat je verplicht bent je kind financieel te ondersteunen in de kosten van levensonderhoud en studie. Denk aan kleding, voeding, scholing, medische hulp en een dak boven het hoofd.
Eerste Hulp Bij Schulden
Je aanvaardt de erfenis: als er schulden zijn, zal je daar ook voor moeten opdraaien. Je moet ook erfbelasting betalen. Je verwerpt de erfenis: je weet dat er schulden liggen op de erfenis en je aanvaardt de erfenis niet. Je zal dus niets krijgen van de erfenis.
De aansprakelijkheidsverzekering dekt bijna alle schade die wordt veroorzaakt aan derden. Hierbij zijn de verzekeringsnemer en zijn of haar gezinsleden meeverzekerd. Dat geldt dus ook voor de kinderen.
Wanneer een volwassene jouw bril beschadigt, is deze persoon hier in principe zelf aansprakelijk voor. Diegene kan in dit geval zelf een beroep doen op zijn of haar eigen aansprakelijkheidsverzekering. Wel is belangrijk om na te gaan hoe de schade aan jouw bril precies is ontstaan.
Alleen schade die je aan een ander of andermans spullen hebt veroorzaakt én waarvoor je als particulier aansprakelijk bent wordt door je aansprakelijkheidsverzekering vergoed. Deze verzekering dekt dus geen schade die je veroorzaakt hebt aan je eigen spullen.
Boete voor jongeren vanaf 12 jaar
Jongeren vanaf 12 jaar kunnen een boete krijgen als ze een strafbaar feit plegen. Bijvoorbeeld voor vernieling of als zij zwartrijden in het openbaar vervoer. De rechter of officier van justitie bepalen de hoogte van de boete.
De afkorting WA staat voor 'Wettelijke Aansprakelijkheid'. Een wettelijke aansprakelijkheidsverzekering dekt de kosten van schade die je met jouw auto of aan ander motorvoertuig bij anderen veroorzaakt. Officieel noemen we dit schade die je veroorzaakt bij derden of tweezijdige schade.
Het eigen risico bij een aansprakelijkheidsverzekering is eigenlijk hetzelfde als het eigen risico bij een zorgverzekering. Met het eigen risico wordt het deel aangegeven van de kosten die je zelf moet betalen. Je hoeft alleen eigen risico te betalen als er zich een omstandigheid voordoet waartegen je verzekerd bent.
Ouders hebben een onderhoudsplicht voor hun kinderen totdat deze 21 zijn. Dat betekent dat je er verantwoordelijk voor bent dat je kind onderdak, kleding, voeding, scholing en medische hulp krijgt. Als er een conflict is tussen ouders en kinderen, dan kan je kind in sommige gevallen toch een aanvullende beurs krijgen.
De onderhoudsplicht voor kinderen geldt tot het kind 21 jaar is. In bijzondere gevallen is er ook daarna nog een onderhoudsplicht. Bijvoorbeeld als het kind gehandicapt is en niet zelf in zijn levensonderhoud kan voorzien.
Welk kapitaal je daarvoor nodig hebt, hangt af van het rendement van jouw spaar- of beleggingsproducten. Bij een gemiddeld nettorendement van 5% hebt je 480.000 euro nodig om uit te komen bij een jaarlijks rente-inkomen van 24.000 euro. Bij een nettorendement van 2% heb je een kapitaal van 1,2 miljoen euro nodig.
Zolang kinderen minderjarig zijn, kan je ze als ouder nooit de toegang van het ouderlijke huis verbieden. Ouders hebben de plicht om kinderen tot hun achttiende verjaardag op te voeden, te ondersteunen en te onderhouden. Dat wil niet zeggen dat er geen opties zijn wanneer een gezinssituatie onhoudbaar wordt.
Een kind kan uit huis worden geplaatst als: het kind wordt verwaarloosd of mishandeld. de ouders te ziek zijn om het kind te verzorgen. er vaak ruzie is tussen ouder(s).
Accepteer geen smoesjes. Leer je kind alles wat hij gaat tegenkomen als hij straks het huis uitgaat. Dat geeft je kind niet alleen een praktische voorbereiding, maar ook het perspectief dat hij straks echt voor zichzelf moet gaan zorgen." "Laat je kinderen kostgeld betalen.
Voor kinderen tot 18 jaar betaalt u geen eigen risico. Dit geldt voor alle zorg uit het basispakket van de zorgverzekering. Als uw kind 18 wordt, dan moet hij of zij zelf een zorgverzekering afsluiten. Vanaf dat moment geldt er dan ook eigen risico en betaalt hij of zij premie voor de basisverzekering.
Kinderen zijn tot hun achttiende gratis meeverzekerd voor zowel de basis- als de aanvullende zorgverzekering, dat is wettelijk zo bepaald. Het is voor kinderen dan niet nodig om een aparte zorgverzekering af te sluiten. Na hun achttiende moet er voor hen ook premie betaald worden.
Je bent altijd tot je achttiende verzekerd op de zorgpolis van je ouders. Ook als je niet meer thuis woont. Woon je niet meer thuis omdat je studeert? Vaak kun je dan nog wel meeverzekerd zijn op de polis van je ouders.