In het derde trimester groeit de baby minder snel in de lengte en veel meer in gewicht. In gewicht kan de baby wel vier keer zo groot worden. Als we het over een gemiddelde lengte hebben mag je uitgaan van 50 cm en het gemiddelde gewicht bij 40 weken zwangerschap zal ongeveer 3400 gram zijn.
De baby is nu ongeveer 36 cm lang en weegt zo'n 1200 gram (1,2 kilo). In deze periode van je zwangerschap groeit je baby gemiddeld zo'n 200 gram per week.
Na 37 weken is je baby eigenlijk al voldragen. Dat betekent niet dat hij niet meer groeit. In de laatste 4 weken kan je baby nog wel een kilo in gewicht toenemen. Met 37 weken is hij ongeveer 46 cm en weegt hij ongeveer 3000 gram.
In het derde trimester is de gewichtstoename meestal zo'n 3 tot 4 kilo.
De derde trimester van je zwangerschap is voor de meeste vrouwen fysiek het zwaarst, maar mentaal rustiger. Je buik wordt groter en kan soms best even in de weg zitten. De trapjes van je baby zijn soms zichtbaar, en als alles goed gaat groeit je baby lekker door.
Doe in het derde trimester, wanneer het kan, dagelijks een dutje met een duur van 90 minuten. Uit onderzoek blijkt dat middagdutjes een direct effect hebben op het geboortegewicht van je baby.
Je kunt je vermoeid voelen door de aanmaak en het pompen van extra bloed om je baby van voedingsstoffen en zuurstof te voorzien. Andere lichamelijke veranderingen. Je metabolisme is hoog en je hartslag is hoger. Je bloedsuiker en bloeddruk zijn lager en je verbruikt meer voedingsstoffen en water.
je baby in week 33 zwangerschap
Je baby is nu ongeveer 42,5 centimeter groot en weegt ongeveer 1952,6 gram: zo groot als een ananas.
je baby in week 32 zwangerschap
Je baby is nu ongeveer 42,2 centimeter lang en weegt ongeveer 1760,4 gram: zo groot als een meloen. Je ukje is de afgelopen weken onverstoorbaar verder gegaan met groeien, daardoor kan het nu gaan aanvoelen alsof je buikje echt te klein wordt voor twee.
Jij zal waarschijnlijk de komende weken nog flink aankomen, wel een halve kilo per week. Je hebt nu ontzettend veel vruchtwater. Misschien ervaar je dat je vocht vasthoudt, of zwellingen hebt. Een beetje is niet erg, maar als je lijf ineens opzwelt is het belangrijk meteen de verloskundige of gynaecoloog te bellen.
Ben je zelf helemaal gezond en groeit je baby goed?Dan is er geen groeiecho nodig. Wanneer je een verhoogd risico hebt op een kleine of grote baby spreekt de verloskundige of gynaecoloog met je af om een groeiecho te doen. Dit gebeurt ook wanneer de groei van de baby niet goed te voelen is via de buik.
Het begin van je zwangerschapsbuik! Week 13 t/m 20 In het tweede trimester begint je zwangerschapsbuik steeds sneller te groeien. Zo'n 15% van de gewichtstoename is in deze fase. Vanaf 13 weken kun je al een kleine buik zien.
De eerste twee maanden vaak iets van een 200 tot 300 gram per week. De volgende twee maanden daalt dat dan naar 100 tot 200 gram per week ongeveer. Daarna zie je vaak een afvlakking. Van vier tot zes maanden bedraagt de gemiddelde gewichtstoename 100 tot 150 gram per week.
De longen van de baby zijn gerijpt na de 34 weken. Dat betekent dat hij na de geboorte goed kan ademhalen. Zijn gewicht is flink toegenomen. In week 34 weegt de baby gemiddeld al 2300 gram en hij is 45 centimeter lang.
Je kindje is nu ca. 44 cm en ongeveer 2500 gram. De huid is nog steeds bedekt met huidsmeer: een wit, glibberig laagje dat hem beschermt tegen het inweken van het vruchtwater. Je baby verliest dit laagje in de laatste weken van de zwangerschap.
Zijn ontwikkeling
De baby is ongeveer 37 cm groot en weegt ongeveer 1,5 kg.
Er wordt gesproken van een normaal geboortegewicht als een baby tussen de 2500 en de 4000 gram weegt. Bij een geboortegewicht vanaf 4500 gram wordt er in medische termen gesproken van macrosomie. Dit komt voor bij 2 procent van de geboortes.
Hij wipt graag op en neer als je hem laat rechtstaan door hem onder de armen te ondersteunen. Hij komt ongeveer 500 g aan. Hij groeit 1 tot 2 cm. Een jongen is nu 66 tot 75 cm groot – Een meisje 65 tot 73 cm.
Monitor thuis < 30 weken of geboortegewicht < 1 500 gram. Gehoortest -> alle baby's die bijna ontslagklaar zijn. De baby moet daarvoor minimum 7 dagen oud zijn, anders is er vaak een foute test. Oogcontrole < 32 weken of geboortegewicht < 1 500 gram.
Wetenschappers hebben in een groot internationaal onderzoek 190 verbanden ontdekt tussen onze genetische code en het geboortegewicht. Hieruit blijkt dat de genen van zowel de moeder als van de baby het geboortegewicht beïnvloeden.
Het is gebruikelijk de geboorte van baby's die nog geen 30-32 zwangerschapsweken oud zijn, in een centrumziekenhuis te laten plaatsvinden. Een dergelijk ziekenhuis beschikt over neonatale intensive-care-afdeling (NICU), waar intensievere zorg zoals mogelijkheden tot beademing aanwezig is.
Je kunt van het indalen last hebben door stekende pijn in je vagina, pijn in je liezen en een kramperig gevoel in je onderbuik (indallingsweeën) . Lopen gaat na het indalen soms wat lastiger. Je hebt het gevoel te 'waggelen'.
Vermoeidheid is een veelvoorkomende klacht in de zwangerschap, bijna iedere zwangere heeft ermee te maken. Vooral in de - en in de laatste weken van de zwangerschap.
Je kunt je grieperig of vaag gaan voelen. Ook kun je te maken krijgen met diarree, zuurbranden, misselijkheid door begin bevalling en overgeven. daarnaast kan diarree een teken zijn voor het begin van een bevalling. Last hebben van zware rugpijn is ook een symptoom van een naderende bevalling.