Kijken we buiten Europa, dan staan 2006 en 2009 bekend als goede wijnjaren voor Argentinië; 2004 en 2008 voor Australië en 2012, 2013 en 2014 voor Chili. Wie van witte wijnen uit Duitsland houdt, is goed uit met de jaren 2005, 2009 en 2011. 1990 was het absolute topjaar, maar daar hangt dan ook een prijskaartje aan.
Wijnjaar 2019 is van uitzonderlijke kwaliteit, met een zeer fraai evenwicht, veel frisheid en een mooie zuurgraad. De oogst van de droge witte wijn en de witte Crémant is eind augustus begonnen met de pluk van de Sauvignon in de vroegst rijpe zones.
2010. Zowel 2009 en 2010 vallen onder de superieure wijnjaren voor de meeste Bordeaux wijnen.
De eerste, uit het lagere prijssegment, komen pas in de loop van dit jaar op de markt. Maar nu al wordt gezegd dat het wijnjaar 2018 zeer goed is. Omdat de zomer opvallend droog en warm was, bijna overal in Europa. In tegenstelling tot 2017 dat een minder goede reputatie heeft.
Ondanks de lagere opbrengst vergeleken met 2019 beschikken de wijnen van 2020 over een hoge kwaliteit en een mooi evenwicht tussen alcohol, zuurgraad en tannines. Vooral in de zomer heersten in de bordeauxstreek ideale weerscondities.
Het jaar 2020 is een goed jaar als het gaat om de productiecijfers van Europese wijnboeren. De zeven belangrijkste Europese wijnlanden produceerden samen zo'n 160 miljoen hectoliter wijn van een goede kwaliteit. Ter vergelijking: in 2019 produceerde de Europese lidstaten samen ruim 178 hectoliter wijn.
Goede jaren kun je wel 30 jaar wegleggen (een riserva zelfs nog langer). Een matig jaar drink je het liefst binnen 10 jaar. Goede Barolo-wijnjaren (van '90 tot nu): 2016 – 2015 – 2013 – 2010 – 2007 – 2006 – 2004 – 2001 – 2000 – 1997 – 1996 – 1990.
De wijnen van Noord-Italië in het wijnjaar 2019 zijn gewoon goed en veelbelovend. De wijnbouwers van Zuid-Tirol en de rest van Noord Italië kijken terug op een moeilijk, maar geslaagd wijnjaar. In de wijngaard heeft het wijnjaar 2019 veel betrokkenheid en toewijding geëist.
Het wijnjaar 2021 is zeker en vast niet het gemakkelijkste jaar geweest voor de wijnboeren. De Internationale Organisatie voor Wijnbouw en Wijnbereiding OIV meldt dat de wijngaarden in Europa te kampen hadden met slechter dan gemiddelde weersomstandigheden.
Oogstjaar 2021 was niet extreem koel of nat, maar de kou en neerslag sloeg toe op de lastigste momenten van het groeiseizoen. Daardoor werd het groeiseizoen verstoord en hadden wijnmakers te kampen met veel meeldauw en rot. Lees hier uitgebreide informatie in ons artikel over het groeiseizoen van 2021.
Rundvlees, wild en stoofpotten zoals biefstuk, lamsvlees, kalfsvlees, konijn, wild zwijn en hert. Vis: Liever geen vis bij Barolo, daar blijft weinig van over met de krachtige smaak van Barolo, een lichtere rode wijn zoals een Bardolino kan wel.
Pomerol is een AOC voor rode wijnen uit een relatief klein gebied grenzend aan Saint-Émilion op de rechteroever van de Dordogne, bij Libourne. De beste wijnen uit de Pomerol kunnen zich gerust meten met die uit de Haut-Médoc. Een van die wijnen is Pétrus.
De goede wijnjaren van Frankrijk
De jaren 2002 tot en met 2005 hebben allemaal de maximale score gehaald, 4 jaar achter elkaar dus! Ook de laatste paar jaar waren weer fantastisch.
Waren de weersomstandigheden onthutsend voor de wijnbouwers die geconfronteerd werden met chaotische verschijnselen waarbij periodes die meer of minder bevorderlijk waren voor de groei van de wijnstokken elkaar afwisselden.
De beroemdste rode wijnen komen er vandaan, uit appellations die ook al wereldfaam genieten: Margaux, Pauillac, Pessac-Léognan, Pomerol, Saint-Émilion, Saint-Estèphe en Saint-Julien. Minstens even gereputeerd zijn de droge witte uit Graves en de legendarische zoete uit Sauternes en Barsac.
Het wijnjaar 2016 is een goed jaar voor de dure Bordeaux wijnen, maar je moet wel de goede keuzes maken. Een overzicht van de Bordeaux wijn classificatie.
Brunello kan lang bewaard worden, zeker een jaar of 25 (of meer) wanneer deze van een goed wijnhuis en een goed jaar is. Indien een wijn langer dan 5 jaar bewaard gaat worden dan is het wel verstandig om deze zo goed mogelijk te bewaren.
Chianti - goede jaren
Chianti's kunnen niet heel lang bewaard worden, de meeste kun je het beste binnen 3 jaar drinken wanneer de wijn nog jong is. De Chianti Classico wijnen gaan wat langer mee, maar veel langer dan 5 jaar kunnen deze niet bewaard worden.
Barolo komt uit een klein gebiedje rond het gelijknamige dorp in Piemonte, en wordt gemaakt van de nebbiolodruif. Er is weinig van, de wijngaarden in het gebied zijn kostbaar, de gebruikte techniek en de lange verplichte rijping in hout ook, dus de wijn is duur.
Voordat een Barolo op de markt gebracht mag worden moet deze minimaal 3 jaar oud (2 jaar op hout, 1 jaar op fles) zijn, voor een Riserva is dit 5 jaar (3 jaar op hout, 2 jaar op fles). Veel merken brengen hun flessen dan ook na 3 of 5 jaar (normaal of riserva) op de markt.
Eerder schreven we al een artikel over de beste Italiaanse wijnstreken. Komen de beste Italiaanse wijnen dan ook uit deze streken? Over het algemeen wel. Iedere wijnliefhebber kent toppers als de Barolo, de Barbaresco, de Amarone, de Suave, de Brunello di Montalcino en de Chianti.
2009 en 2010 waren erg goede wijnjaren voor Bourgogne en Bordeaux wijnen, maar teleurstellend voor de zuidelijkere streken. 2005 was voor heel Frankrijk een goed jaar en dat zie je terug in de prijzen.
Hoewel er met de kleine druivenoogst toch verwacht wordt dat 2012 een goed wijnjaar is, zouden de wijnprijzen in de meeste gevallen niet stijgen. Door de economische crisis in enkele belangrijke wijnproducerende landen, drinken de bewoners zelf minder wijn en rekenen de wijnboeren op meer export.
Waren de weersomstandigheden chaotisch met een warm en droog voorjaar, gevolgd door een frisse en natte zomer en een buitengewoon mooi najaar. De vroegtijdige oogsten begonnen gemiddeld twee weken eerder dan anders.