'Alle biefstukken worden, typisch Loetje, geserveerd met heerlijke jus, en stukken wit brood', zegt Veldman. En goed nieuws voor wie erge honger heeft: er zijn ook XL-porties te krijgen. Je krijgt dan geen biefstukje van 200 gram, maar een exemplaar 300 gram.
In één stuk biefstuk van 100 gram zit: 108 kcal energie. 1,8 gram vet. 0,7 gram verzadigd vet.
Wat is dat toch met Loetje?
Met dank aan Tessa (I am cooking with love blog) voor het ontfutselen van dit geheim ð Bij Loetje wordt er ossenhaas biefstuk gebruikt voor alle recepten, want dat is een geweldig stuk vlees. Maar je kunt ook kogelbiefstuk gebruiken (is ook wat goedkoper).
De kunst zit hem in het blijven roeren van het vlees. Laat hem niet op 1 plaats bakken, maar blijf hem bewegen met een tang of vork (niet in het vlees prikken!). Na 2 minuutjes draai je hem om en doe je hetzelfde kunstje nog een keer. Je blijft de biefstuk lekker bewegen over de bodem van de pan.
De biefstukken liggen altijd in de jus en je krijgt veel brood om te soppen.
De Biefstuk Bali 0.0 is er voor iedereen die eens iets anders dan vlees wil. Het is een vegetarisch gerecht maar het is niet veganistisch. Dat komt omdat er nog geen alternatief gevonden is voor de margarine die wij gebruiken voor onze jus.
We zijn enorm fan van Loetje en komen bij verschillende vestigingen maar Loetje Oost is wat ons betreft de beste van allemaal. Ondanks de standaard recepten van Loetje smaken de gehaktballen en kalfslever hier toch echt het lekkerst. Het personeel is aardig en lekker Amsterdams. De kalfslever is een echte aanrader.
De befaamde biefstukrestaurants onder de naam Loetje krijgen een nieuwe eigenaar. Nu de Autoriteit Consument en Markt groen licht heeft gegeven, wordt de Amsterdamse keten eigendom van de in Bussum gevestigde investeerder Waterland. Waterland neemt Loetje over via zijn onderdeel Restaurant Group.
We onderscheiden drie soorten biefstuk, afhankelijk van welke plek het vlees komt. De 'gewone' Hollandse biefstuk, de nog malsere kogelbiefstuk en de biefstuk van de haas, beter bekend als ossenhaas.
Kies zelf een gewicht: reken voor een kleine eter of een portie binnen een diner met meerdere gangen 150 gram. Stevige eters of een kogelbiefstuk als enige gang – 250 gram.
Ossenhaas, ook wel tournedos, biefstuk van de haas, filet, tenderloin. Wordt gesneden uit de lende van het volwassen rund (zie afbeelding). Het heeft geen bot. Er is nogal wat verwarring over “gewone” biefstuk en ossenhaas.
Ga je voor ossenhaas, biefstuk, filet of een ander stuk vlees zonder bot? Dan volstaat tussen de 100 en 150 gram per persoon, sterk afhankelijk wat je ernaast serveert.
Veel mensen willen franchisenemer worden bij Loetje. Helaas is Loetje geen franchiseformule. Loetje heeft alleen filialen. Dit betekent dat het momenteel niet mogelijk is uw eigen Loetje-vestiging te openen.
De soep is niet vers en er zit een soort maizena in waardoor het plakkerig is. Een soort fabriekssoep, erg ouderwets, het smaakt niet alsof het gemaakt is van verse groenten. Loetje heeft sowieso weinig gezonde maaltijden.
Loetje is een Nederlandse restaurantketen met meer dan 25 vestigingen, waarvan het merendeel zich in de omgeving Amsterdam bevindt. De restaurants staan bekend om de ossenhaasbiefstukken en maken onderdeel uit van de Restaurant Company Europe, waartoe ook formules als Happy Italy, Stan&Co en MaMa Kelly behoren.
Het begon allemaal 40 jaar geleden met Café Loetje in Amsterdam, opgestart door Ludwig Klinkhamer. Hij, afkomstig uit een echte slagersfamilie, werd in de volksmond ook wel Loetje genoemd. Het horecabedrijf was eerst een typisch buurt- en biljartcafé, pas later deed de biefstuk er zijn intrede.
Het door Redefine Meat ontwikkelde stukje nepvlees wordt laagje voor laagje op elkaar geprint, zodat er een structuur ontstaat die lijkt op de spieropbouw van vlees. Klanten die op sociale media durfden te zeggen dat het lekker was, werden bedolven onder haatreacties van vleesliefhebbers.
De plantaardige ossenhaas is gemaakt van New Meat van Redefine Meat. Het bestaat onder andere uit een mengsel van water, plantaardige eiwitten (tarwe, soja en aardappel), plantaardige oliën (canola-olie en zonnebloemolie), maiszetmeel en tarwemeel. Alle ingrediënten worden met elkaar gemengd tot een printbare massa.
Loetje telt inmiddels 21 vestigingen door heel Nederland en maakt, na het samengaan van Restaurantgroep Loetje en Debuut zijn in 2020 onderdeel uit van Restaurant Company Europe (RCE). Binnen deze groep zitten naast ketens als Loetje, ook horecaconcepten als Stan&CO, Beers & Barrels en Popo the Mexican.
Biertjes kosten overigens 2,40 per glas, geen verkeerde prijs.
Voor een lunch of diner kun je ook terecht bij het naastgelegen restaurant Loetje. Het café is ook te bezoeken zonder entreekaart voor het museum. Bij mooi weer is het terras geopend. Reserveren kan via 085-0430269 en per e-mail via more@loetje.com.
Voor rundvlees worden grofweg temperaturen aangehouden van 48-50 °C voor rare, 51-53 °C voor medium-rare, 54-57 °C voor medium en 63 °C of hoger voor well-done.