Wist u dat voor één kopje koffie ongeveer 70 gebrande koffiebonen nodig zijn? 70 bonen produceren ca. 8 gram koffie.
Er kan gemiddeld 100-120 koppen koffie uit één 1 kilogram (kg) zak gehaald worden. Per kopje is dit 8-10 gram (g) koffie.
De dosering van de koffie bepaalt mee de extractie en de doorlooptijd. De hoeveelheid koffie beïnvloedt dus de smaak. Je zet een lekker kopje koffie met ongeveer 8 gram gemalen koffie.
Voor 1 espresso heb je tussen de acht en de tien gram koffie nodig. Dit kan iets verschillen per branding. Een traditionele espresso vraagt om ongeveer 7 á 8 gram.
Espressobonen: 118 kopjes (per 1 kg bonen, 8.5 gram per kopje) Instant: 200 kopjes (per 300 gram 1 zak, 1.5 gram per kopje)
Als een algemene regel kun je de volgende richtlijnen voor extractietijd hanteren, waarbij 7 gram koffie wordt gebruikt voor een enkele espresso en 14 gram voor een dubbele: - Espresso (enkel) 25 a 38 ml : 25 a 28 seconden.
Maar als je de uitgave aan de cups zelf meerekent, kom je snel tot heel andere conclusies. Cups zijn bijna drie keer duurder dan goede Arabica koffiebonen. Als je overschakelt op koffiebonen heb je een degelijke volautomaat op twee tot drie jaar terugverdiend. Daarna bespaar je al snel €0,18 per kopje!
Koffiebonen zijn vaak iets duurder in aanschaf. Omdat gemalen koffie een melange is van allerlei bonen, is dit goedkoper. Daarnaast zijn filterkoffieapparaten goedkoper dan bonenmachine's. Nostalgie kan een belangrijke reden zijn om voor filterkoffie te gaan.
Koffiebonen zijn er voordelig en heel exclusief. Toch is een kopje van gemalen koffiebonen bijna altijd voordeliger dan het goedkoopste cupje. We rekenen zo'n 7 gram koffie voor een espresso. Een kopje uit een kilozak van gemiddeld €13,50 kost slechts €0,09.
Een goede richtlijn voor hoeveel koffie per liter water is 60 gram verse, gemalen koffie versus 1 liter vers water. In schepjes zijn het gemiddeld genomen 5 afgestreken schepjes. Als je geen schepje hebt, gebruik dan 5 afgestreken eetlepels.
Dat hangt van je zetmethode af. Voor een kopje espresso heb je ongeveer 8 gram koffiebonen nodig en voor slow coffee (filter) is dat ongeveer 12 gram per kopje (200 ml). Dus je kunt met een kilo koffiebonen ongeveer 125 kopjes espresso of ruim 80 filterkoffies mee zetten.
Wilt u een relatief goede kwaliteit koffie, reken dan op zo'n 15,50 euro de kilo. De Medium en Dark Roast koffiebonen van Douwe Egberts zijn hier bijvoorbeeld een goed product. Als we ervan uit gaan dat je met een kilo 130 kopjes koffie zet dan zitten we gemiddeld op zo'n 12 cent per kopje.
Voor 1 liter water gebruik je 3,5 schepje koffie. Een eetlepel is ongeveer 5 gram koffie. Gebruik hiervoor dus de factor 1,2 of 1,3 bij het uitrekenen van hoeveel schepjes koffie je nodig hebt.
Uit een test van EditieNL blijkt dat experts de goedkope bonen van de Lidl het best beoordelen. Volgens het panel, bestaande uit Barista-trainer Victor Constandse, koffie-expert Joost Leopold en koffieliefhebber Loes van Meerten, heeft de koffie van Lidl een 'mooie en romige body' en een goede afdronk.
De voordeligste manier van koffiezetten is toch wel instant koffie. Simpelweg omdat je er alleen water en instant koffie voor nodig hebt. Je mengt de instant koffie en warm water en je kopje koffie is klaar. Dit is, zoals de naam het al doet vermoeden, ook nog eens de snelste koffie.
Kopi loewak is de beste koffieboon ter wereld Kopi loewak zijn koffiebonen die worden opgegeten door de civetkat, een katachtige die oorspronkelijk in het wild leefde in Indonesië. De civetkat eet de kers/ bes op omwille van het fruitige vruchtvlees rond de koffieboon.
In een luchtdichte verpakking kun je koffiebonen ongeveer zes maanden bewaren. Is de zak koffiebonen open, dan worden de bonen heel snel minder vers. Gebrande koffiebonen blijven ongeveer 3 tot 4 weken lekker.
Je zet er ongeveer 125 kopjes mee. Met gemiddeld 8 gram per kopje kom je aan 16 cent voor een koffie.
Het formaat van het espressokopje is 60 milliliter en de diameter aan de bovenkant is 6 centimeter. Door het formaat van 60 ml is dit kopje bij uitstek geschikt om de espresso op de juiste temperatuur te houden.
Gemalen koffie moet vers zijn voor de perfect espresso. Voor 1-shot voeg je 9 gram toe en voor 2-shots 18 gram. Gebruik je vinger om de gemalen koffie over de filterhouder de verdelen en verwijder ook alle koffierestanten aan de zijkanten van de houder. Het is belangrijk dat je de koffie gelijkmatig verdeeld.