De pil voor mannen is vergelijkbaar met de anticonceptiepil voor vrouwen. Deze pil bevat hormonen die de productie van het sperma vermindert en tegelijkertijd het libido op peil houdt. 53 procent van de jonge mannen die (ook) seks hebben met vrouwen staat open voor deze mannenpil.
Een paar pillen kunnen bij een man dan ook niet zoveel kwaad. Anders wordt het, als de man besluit de pil gedurende langere tijd iedere dag in te nemen. Dan krijgt hij significant minder lichaamsbeharing, ontwikkelt hij borsten en krimpen zijn teelballen.
De mannenpil is op basis van het mannelijke geslachtshormoon testosteron. Wanneer je dit in pilvorm oraal inneemt, zal het testosteron uit de pil in het bloed opgenomen worden.
Daarna kwamen nog meer middelen voor vrouwen op de markt, zoals de spiraal of de nuvaring. De ontwikkelingen voor de man bleven achter, waardoor we opgezadeld zitten met weinig opties voor mannen. Er is keuze uit: het condoom, 'voor het zingen de kerk uit' (niet heel veilig) of sterilisatie (wel heel definitief).
Er is namelijk geen anticonceptiemiddel beschikbaar voor de man. De enige methode voor mannen, buiten het condoom om, is sterilisatie. Oftewel: de zaadleiders doorknippen.
Hoe betrouwbaar is sterilisatie? Sterilisatie is zeer betrouwbaar. Vooral bij sterilisatie van de man is de kans op een zwangerschap heel klein. Eens er is vastgesteld dat er geen zaadcellen meer in het sperma zitten, is de kans op een zwangerschap ongeveer 1 op 2.000.
Ook mannen gaan in de overgang! Penopauze is een afname van testosteron bij het ouder worden waardoor klachten ontstaan zoals bijvoorbeeld futloosheid, verminderd libido en erectieproblemen. Een te laag testosterongehalte kan een negatieve invloed hebben op uw levenskwaliteit.
De belangrijkste hormonen bij de man zijn testosteron en luteïniserend hormoon (LH). Testosteron is het mannelijk geslachtshormoon en is zeer belangrijk bij de man. Het zorgt voor groei van het lichaam, mannelijke geslachtskenmerken, heeft invloed op hersenfuncties, de energiehuishouding en spiergroei.
De penopauze - ook wel andropauze of mannelijke overgang genoemd - ontstaat bij mannen tussen het veertigste en vijftigste levensjaar. Deze periode is vergelijkbaar met de menopauze bij vrouwen, inclusief overgangsverschijnselen, zoals opvliegers.
De enige betrouwbare methode, bij juist gebruik, is het condoom (ook wel "kapotje" of "rubbertje" genoemd). Het is een dun rubber hulsje dat over de stijve penis wordt geschoven om te voorkomen dat er sperma in de vagina van de vrouw kan komen.
Je kunt op elk moment stoppen met de pil, maar vaak wordt geadviseerd om je strip af te maken. Tijdens de onttrekkingsbloeding die volgt ben je gewoon nog beschermd. Pas op de dag dat je aan een nieuwe strip zou beginnen, maakt je lijf zich op om de natuurlijke cyclus weer over te nemen.
Bij mannen produceren de testikels en bijnieren progesteron. Mannen hebben progesteron nodig om voldoende testosteron te produceren. Testosteron is noodzakelijk voor de geslachtsdrift, de spermaproductie, de spiermassa/spierkracht, de vetverdeling, de botdichtheid en de rode bloedcelproductie bij mannen.
Over het algemeen moet je je lichaam drie maanden de tijd geven om aan de nieuwe situatie te wennen. Als je klachten te erg zijn of na drie maanden niet verdwijnen, kun je het beste je huisarts raadplegen.
Oestrogeen is een verzamelnaam van 'vrouwelijke' hormonen. De belangrijkste oestrogenen zijn estriol, estradiol en estron. Oestrogeen speelt een belangrijke rol bij de ontwikkeling van de vrouwelijke geslachtskenmerken, bij het reguleren van de menstruatiecyclus en bij zwangerschap.
Wanneer een vrouw haar climax bereikt, komt het zogenaamde 'gelukshormoon' oxytocine vrij. Dat hormoon zorgt voor een warm en ontspannen gevoel en neemt alle spanning en stress in je lichaam weg. Dat een vrijpartij kan meetellen als een goede workout is alom gekend.
Oorzaak zijn de hormonen noradrenaline en endorfine, die tijdens het vrijen vrijkomen. Het eerste geeft vrouwen een fijn en kalmerend gevoel waardoor de spanning in de bloedvaten verdwijnt en ze meer uitzetten. Endorfine kan dan op zijn beurt vergeleken worden met morfine en werkt uitermate pijnstillend.
Nu worden mannen niet ongesteld, maar ze hebben wel hormoonschommelingen die gevolgen met zich kunnen meebrengen. In de medische wereld is de mannelijke variant van PMS: het irritable male syndrome (IMS), vooralsnog alleen bekend onder sommige volwassen zoogdieren.
Nachtzweten is een veelvoorkomende klacht bij zowel mannen als vrouwen. Oorzaken van nachtzweten zijn bijvoorbeeld nachtmerries, slaapproblemen of koorts. Symptomen van overmatig zweten zijn blozen, rillingen en koud zweten. Nachtzweten kan worden gestimuleerd door een schommelende of veranderende hormoonspiegel.
Midlife is de periode grofweg tussen 35 en 55 jaar waarin de meeste druk ontstaat in ons leven. Werk, relatie, kinderen en ouders vragen allemaal aandacht en als je niet oppast dan blijft er weinig tijd over voor jezelf als man.
Een midlifecrisis wordt ervaren als een emotionele staat van twijfel en onrust, en kan zowel bij mannen als vrouwen voorkomen. Een persoon voelt zich oncomfortabel worden bij de gewaarwording dat zijn of haar leven half voorbij is.
Verandert klaarkomen na sterilisatie? Nee, het gevoel bij klaarkomen verandert niet na een sterilisatie. Het enige dat na een vasectomie verandert is dat is het sperma geen zaadcellen meer bevat. De zaadcellen blijven in de testikel en worden daar afgebroken.
Probeer 5 dagen tot 1 week geen seks te hebben na de sterilisatie van de man. Seks kan het herstel van het lichaam verstoren en vergroot de kans op complicaties.
Pijn direct na de sterilisatie komt vaak voor en gaat samen met een beurs gevoel in de zaadballen en/of pijn tijdens het lopen. Meestal duurt dit enkele dagen. U moet contact opnemen met de polikliniek Urologie: • Bij ernstige aanhoudende pijn. Bij aanhoudend bloedverlies uit de wond.