Gespleten haarpunten krijg je doordat de buitenste laag van je haar beschadigd is. Dit kan komen door warmte, te vaak (achterover) borstelen en je haar droogwrijven. Na een beschadiging is de binnenste haarlaag niet meer beschermd, waardoor het uitdroogt. De beschadiging laat zich zien als gespleten puntje!
Hoe komt het eigenlijk dat haarpunten splijten? Vooral door slijtage: wrijving van haar tegen haar, kammen of borstelen. Nat kammen zonder conditioner is trouwens slecht voor je haar, want haar in natte toestand kan tot 25% uitrekken, en dan krijgt het echt broze plekken.
Bij heel dik haar en weinig talg is het juist goed om je haar minder te wassen. Zeker mensen met droog haar of krullen kunnen heel gemakkelijk het aantal wasbeurten afbouwen. Maar over het algemeen kan iedereen met gemak een tot drie dagen zonder shampoo. Er is geen standaard aanbeveling.
Eens de uiteinden van je haar gespleten zijn, bestaat er helaas geen enkel middel om ze nog te redden. Het enige wat je kunt doen, is met een schone lei beginnen en een bezoekje bij de kapper inplannen. Die zal de kapotte uiteindes, ongeveer 1 à 2 cm, van je haar knippen.
Daarom kun je je puntjes het beste om de 8 weken laten knippen. Heb je hele fijne lokken? Dan kun je het best 6 weken aanhouden, omdat fijn haar sneller uit model raakt. Maar al heb je slagen of steil haar en je verzorgd het goed en je verhit het niet vaak met stylingtools, dan kan je 12 weken aanhouden.
Wanneer je net een bezoek aan de kapper hebt gebracht zit je haar vaak (als het goed is) perfect. Maar na hoeveel weken ga je terug naar de kapper? Het algemene advies is om de 6 à 8 weken.
Je lokken en proteïnen zijn de beste vriendjes, meer nog: je haar bestaat grotendeels uit een proteïne genaamd keratine. Hoe meer je ervan binnenkrijgt, hoe sterker en sneller je haar groeit. Proteïnes zitten in vlees, vis, eieren, soja, kaas, linzen en bonen. Eigenlijk moet je dus op dieet in naam van je lokken.
Je kunt dood haar herkennen aan gespleten haarpunten, steeds dunner wordende punten, niet flexibel haar, haar dat snel afbreekt, haar dat niet (!) vet wordt, veel klitten en je haar mist glans.
Je hoort vaak dat mensen zeggen dat je haar sneller groeit als je het vaker laat knippen. Dit is echter een fabel! Het knippen van de puntjes heeft geen invloed op de groeisnelheid. Het haar groeit immers vanuit de wortels; het enige levende gedeelte van je haar.
Witte neten zijn leeg. Witte spikkels kunnen ook roos zijn. En roos kan ook aan het haar kleven, ook wel Pseudo-Neten genoemd. Een lege of dode neet kan wel een jaar in het haar blijven kleven.
Gespleten haarpunten zijn niet alleen irritant en vervelend - het zegt echt iets over de conditie van je haar. Toch is het een veel voorkomende struggle en heeft bijna iedereen er last van. Daarom is het belangrijk dat je split ends kunt herkennen.
Hoe snel je haar groeit, verschilt per persoon. Maar gemiddeld groeit elk afzonderlijk haartje zo'n 0.35 millimeter per dag. Dit staat gelijk aan ongeveer 1 centimeter per maand: best een goede prestatie! Verder zijn er nog wat feitjes die je moet weten.
Om je haar te voeden en te beschermen kies je het liefst voor avocado-olie, tarwekiemolie, kokosolie of arganolie: Kokosolie voedt je haar, maakt het zachter en laat het stralen. De olie is rijk aan laurinezuur en helpt je haar dagelijks te beschermen.
Anna Besancon van kapperszaak Salon B in Utrecht bevestigt dit. “Knippen heeft geen invloed op hoe snel of hoe langzaam je haar groeit. Het enige is dat je haar niet zo snel afbreekt als je het knippen bijhoudt. Het lijkt daardoor mooier en gezonder en soms zelfs langer.”
A: Voor sommige mensen groeit het haar sneller dan bij anderen, dit kan komen door lifestyle, dieet en genen. Daar hangt het helemaal vanaf. Echter, gemiddeld groeit haar ongeveer 1,5 cm per maand. Iedereen kan lang haar krijgen (op voorwaarde dat het in goede conditie is).
Als je haar niet langer wordt kan dat meerdere redenen hebben, zoals: je haar breekt af, je hebt je maximale haarlengte behaald, je haar groeit langzaam, je knipt te vaak of je haar valt uit. Het is belangrijk om erachter te komen welke van de vijf precies het probleem is.
Vitamine C, B-vitaminen zoals biotine (vitamine B7 of vitamine H) en niacine (vitamine B3) zijn essentiële vitamines voor de haargroei. Om gezond en glanzend haar te behouden en de voedingsstoffen te leveren die je haar nodig heeft, moet je een uitgebalanceerd dieet volgen met deze topvitamines voor de haargroei.
Helaas niet. Er is niets wat je kunt doen om echt beschadigd afgebroken haar te herstellen.
Het antwoord: Ja, afgebroken haar groeit weer terug. Er zijn alleen wel een aantal belangrijke dingen die je moet weten over afgebroken haren. Wat zijn de oorzaken van afgebroken haar?
Pepermuntolie kan helpen om de haargroei te bevorderen door de circulatie op de hoofdhuid te stimuleren. Deze toename van de doorbloeding helpt om de benodigde voedingsstoffen aan de haarfollikels te leveren en helpt zo het haar te laten groeien.