Bij palliatieve sedatie geeft uw arts u medicijnen waardoor u gaat slapen. Meestal is dit het slaapmedicijn midazolam.
Bij palliatieve sedatie krijg je via een naaldje medicijnen toegediend.Meestal is dat midazolam.Van die medicijnen wordt je slaperig of val je in slaap.Het bewustzijn wordt verlaagd.
Morfine en palliatieve sedatie: richtlijn is leidend
Morfine is niet geschikt om de dood te bespoedigen of patiënten te sederen. Het snel ophogen van morfine kan ervoor zorgen dat het bewustzijn onvoldoende wordt verlaagd, de patiënt verward raakt, of spiertrekkingen (myoclonieën) krijgt.
Volwassenen. Volgens Acute palliatieve sedatie in de Multidisciplinaire Richtlijn Palliatieve sedatie (2022): bij een opioïdnaïeve patiënt 15 mg langzaam i.v. als een i.v.-toedieningsweg aanwezig is, of 15 mg s.c. Bij bestaand opioïdgebruik: 1/3 van de equi-analgetische dagdosering tot max. 30 mg (i.v. of s.c.).
De patiënt komt weer bij bewustzijn en de levensverwachting hoeft niet korter te zijn dan 2 weken. De duur is afhankelijk van de situatie van de patiënt. De bedoeling is dat arts, verpleegkundige, patiënt en naasten de effecten evalueren.
Bij palliatieve sedatie krijg je medicijnen via een naaldje onder je huid. Van die medicijnen val je in slaap. Je voelt je klachten dan niet meer. Als er toch weer klachten ontstaan, krijg je meer van het medicijn.
Palliatieve sedatie is een normale medische handeling. Euthanasie is geen normaal medisch handelen. Een arts moet voldoen aan de eisen die de euthana- siewet stelt. Een arts mag niet weigeren om pal- liatieve sedatie te geven als aan alle voorwaarden wordt voldaan.
maandag 28 maart 2022
Dat betekent dat een op de vijf Nederlanders overlijdt nadat de dokter palliatieve sedatie heeft toegepast.
Het is een misverstand dat morfine alleen wordt gegeven in het eindstadium van kanker. De veronderstelling dat morfine levensverkortend werkt, is niet juist. Morfine wordt niet gegeven om de dood te bespoedigen. Ongeveer 25% van de morfine wordt gebruikt door patiënten met langdurige, chronische ziekten zoals reuma.
Het doel is het brengen van rust. In de praktijk betekent dit echter vaak wel dat patiënten die vlak voor hun dood ernstig onrustig zijn, in slaap worden gebracht. Morfine of verwante middelen zijn hiervoor niet geschikt! Het misverstand dat dit wel zo is, bestaat helaas nog steeds bij artsen.
Doordat de normale hoest- en slikprikkels verdwijnen, kan slijm zich ophopen in de keelholte of de luchtpijp. Dat kan leiden tot een reutelend geluid bij het ademhalen. Omstanders denken soms dat de stervende dan ernstig benauwd is of zelfs dreigt te stikken, maar het is iets waar hij zelf geen last van heeft.
Dormicum bevat een geneesmiddel genaamd midazolam. Dit behoort tot een groep geneesmiddelen bekend onder de naam benzodiazepinen. Dormicum geeft u snel een gevoel van slaperigheid of zorgt ervoor dat u gaat slapen. Het maakt u ook kalm en het ontspant uw spieren.
Palliatieve sedatie is het verlagen van uw bewustzijn met behulp van medicijnen met als doel uw lijden te verlichten. U wordt soezerig (verlagen bewustzijn) of valt in slaap (diepe sedatie). Door de palliatieve sedatie ontstaat er rust, zowel lichamelijk als geestelijk.
Voorts is continu en diep sederen in principe omkeerbaar, wat niet geldt voor euthanasie. Tenslotte wordt continue palliatieve sedatie enkel in de laatste levensfase toegepast (overlijden wordt binnen 1 tot 2 weken verwacht). Euthanasie daarentegen kan ook in andere levensfasen worden toegepast.
Na rectale toediening treedt de werking binnen 10–20 minuten in, na i.v.-toediening na 1–5 minuten en na i.m.- of nasale toediening binnen 2–3 minuten, met een duur van 1–2 uur.
Letterlijke verwijzingen over palliatieve sedatie komen we in de Bijbel niet tegen. De ontluistering van de mens, zoals die zich kan manifesteren op het sterfbed, is steeds weer een teken van de gebrokenheid van ons bestaan. Het was van oorsprong zo goed in het paradijs, maar wat hebben we er van gemaakt.
Euthanasie is buitengewoon medisch handelen en valt onder de euthanasiewet. De arts moet controleren of het euthanasieverzoek aan de eisen van de wet voldoet. Palliatieve sedatie is normaal medisch handelen. De arts moet zich houden aan de richtlijn palliatieve sedatie van artsenorganisatie KNMG.
Als u palliatieve sedatie wilt opstarten, kan een verpleegkundige van het technisch thuiszorgteam u en uw patiënt verder helpen. Deze verpleegkundige stelt de infuuspomp bij uw patiënt thuis in en zorgt voor uw patiënt.
Een koude neus, reutelen en troebele ogen. Het zijn enkele symptomen die bij mensen die terminaal ziek zijn, wijzen op een naderende dood. Iemand die gaat sterven na een ziekbed, voelt zich steeds zwakker worden en heeft het gevoel dat alle kracht uit het lichaam wegvloeit. Dat kan iemand angstig of onrustig maken.
De helft van de patiënten overlijdt binnen 13 dagen na het stoppen met eten en drinken. U heeft zelf ook enige invloed op de tijdsduur. Als u besluit om toch iets te drinken (meer dan een half kopje per dag), dan kunt u hiermee het proces vertragen. De periode tot overlijden kan dan enkele weken tot maanden duren.
Nadelen sedatie
Door de sedatie gaat u oppervlakkiger ademhalen, waardoor het soms nodig is zuurstof toe te dienen. Als uw zuurstofgehalte te ver daalt, kan het nodig zijn de werking van het slaapmiddel op te heffen door u een medicijn toe te dienen. Ook kunt u minder gevoelig zijn voor het medicijn.
In de palliatieve fase gaat de nadruk meer liggen op comfortzorg, het optimaliseren van je klachten en een verhoging van de kwaliteit van leven. Dit doen we door een optimale pijn -en symptoomcontrole na te streven.
In de terminale fase kan palliatieve sedatie bij refractaire symptomen een uitkomst zijn. Relatieve overdosering van opioïden kan leiden tot onrust tijdens palliatieve sedatie. Consultatie van een palliatief team vooraf kan problemen tijdens palliatieve sedatie voorkomen.
Het verschil is dat palliatieve zorg jaren kan duren, terwijl we pas van terminale zorg spreken wanneer het overlijden op korte termijn (3 maanden of minder) wordt verwacht. Palliatieve zorg richt zich op een zo goed mogelijke kwaliteit van leven. Hoe lang dit duurt verschilt per cliënt.