Lodewijk XVI werd met zijn familie opgesloten en berecht door de Nationale Conventie, die hem schuldig bevond en de doodstraf oplegde. Op 21 januari 1793 werd hij, als enige koning van Frankrijk in de geschiedenis, geguillotineerd.
Lodewijk XVI raakte al zijn titels kwijt en moest zich in december 1792 als burger Louis Capet verantwoorden tegenover de Nationale Conventie. Hij werd beschuldigd van samenzwering tegen de algemene veiligheid van de staat. Op 16 en 17 januari 1793 stemde de Nationale Conventie voor de oplegging van de doodstraf.
En voor het koningspaar was de ellende nog maar net begonnen. In 1792 werd de monarchie afgeschaft, en een jaar later werden Lodewijk en Marie-Antoinette onthoofd onder de guillotine. Na de dood van de koning werd in Parijs een veiling van de inboedel van Versailles aangekondigd.
Lodewijk XVI werd in januari 1793 naar de guillotine gestuurd, Marie Antoinette negen maanden later. Madame Elisabeth onderging in mei 1794 hetzelfde lot. De aanklacht tegen haar luidde onder meer het helpen van de koning tijdens zijn vlucht.
In Frankrijk is koning Lodewijk XVI de baas. Hij zegt dat hij zijn macht van God heeft gekregen. Het volk moet naar hem luisteren. Geleerden vinden dat het volk meer heeft aan kennis.
Op zijn sterfbed zou hij zijn kleinzoon op het hart hebben gedrukt vooral niet zo veel oorlog te voeren als hij had gedaan. Lodewijk XIV ligt begraven in de kathedraal van Saint-Denis, net als andere Franse koningen.
Als de revolutionairen Marie-Antoinette aanklagen voor incest en hoogverraad, heeft ze niets meer te verliezen. Het volk haat haar, haar kinderen zijn met geweld bij haar weggehaald en haar man vond de dood onder de guillotine.
In haar laatste ogenblikken zou ze zich hiervoor verontschuldigd hebben met de woorden: Monsieur, je vous demande excuse, je ne l'ai pas fait exprès (Meneer, mijn excuses, ik heb het niet expres gedaan). Nadat haar hoofd gevallen was, doopten veel mensen hun mouwen in haar bloed.
Cake. Een beroemde uitspraak die vaak aan Marie Antoinette wordt toegeschreven is: “Als ze geen brood hebben, dan eten ze toch cake!”. Dat was nogal een verkeerde uitspraak, omdat er een grote hongersnood heerste in Frankrijk. Maar uit later onderzoek bleek dat ze die zin waarschijnlijk nooit heeft gezegd!
In Frankrijk lag de macht in die tijd bij de zonnekoning, oftewel Lodewijk XIV. Van 1643 tot 1715 was hij de absolute vorst van Frankrijk. Dit wil zeggen dat hij het alleen recht had en alle beslissingen zelf mocht nemen. Hij stond boven de wet en verminderde de macht van steden en de mensen van adel.
Ten tijde van Lodewijk XIV was er bijna geen hygiëne, toiletten bestonden niet en baden was voor velen een uitzonderlijk gebeuren. De tienduizenden hovelingen moesten dus creatief hun behoeftes doen, en verbruikten veel parfum...
Oostenrijk trouwt met Frankrijk
Destijds was Marie-Antoinette 14 jaar, en haar huwelijk met de 16-jarige prins Lodewijk moest de twee machtigste families van Europa samensmeden: de Habsburgers van Oostenrijk en het Franse huis Bourbon. Maar tijdens de huwelijksnacht ging er iets mis tussen het jonge paar.
De toekomstige Lodewijk XVI werd geboren als Lodewijk August in het Kasteel van Versailles op 23 augustus 1754. Hij was de tweede zoon van de Franse dauphin Lodewijk Ferdinand, die zelf de enige zoon van koning Lodewijk XV en koningin Maria Leszczyńska was.
Lodewijk XV (Versailles, 15 februari 1710 — aldaar, 10 mei 1774) regeerde als koning van Frankrijk en van Navarra van 1 september 1715 tot zijn dood.
Koning Lodewijk XVI wordt in Parijs onthoofd (1793)
Die terechtstelling wordt door duizenden mensen bijgewoond. Lodewijk XVI regeerde vanaf 1774. Vier jaar eerder was hij getrouwd met Marie-Antoinette, aartshertogin van Oostenrijk en dochter van keizer Frans I en Maria Theresia van Oostenrijk.
Groots plein met een turbulente geschiedenis
Tijdens de Franse Revolutie werd het plein omgedoopt tot 'Place de la Révolution'. Het standbeeld van Lodewijk XV werd vernield en vervangen door een beeld van de Vrijheid. Ook werd er een guillotine op het plein geplaatst.
Wanneer iemand plots snel grijs wordt hebben we het over het Marie-Antoinette-syndroom. De oorsprong van de benaming ligt bij de Franse koningin Marie-Antoinette, die terechtgesteld werd voor hoogverraad, en de nacht voor ze naar de guillotine is gebracht op één nacht grijs geworden zou zijn.
Ze was aantrekkelijk en charmant, naïef en spilziek. Marie Antoinette werd het symbool van het luxe hofleven en werd gehaat door de Franse bevolking. Een Zweedse graaf probeerde haar nog te redden, maar net als haar man eindigde ze onder de guillotine.
Napoleon leeft rond 1800, dus ongeveer 200 jaar geleden, in Frankrijk. Het is daar een tijd van grote onrust en geweld. De Franse koning wordt zelfs onthoofd.
Marie Antoinette zou zich dus maar weinig bezighouden met het wel en wee van het Franse volk. Toen ze op een dag te horen kreeg dat haar onderdanen geen brood te eten hadden, zou ze daarop het welbekende 'als ze geen brood hebben, laat ze dan cake eten' hebben gezegd.
Nee, Napoleon was niet aanwezig bij de executie van Marie Antoinette. Nee, de slag bij Austerlitz vond niet op het ijs plaats.
Le hameau de la Reine is een pseudo-imitatief dorpje achter in de Franse tuin van het Kasteel van Versailles. Dit kleine dorp bevindt zich in de buurt van het Petit Trianon en werd op verzoek van koningin Marie Antoinette gebouwd omstreeks 1785.