In de klas zijn mobieltjes en bijvoorbeeld ook tablets of smartwatches vanaf 1 januari volgend jaar niet meer toegestaan omdat ze afleiden en ervoor zorgen dat leerlingen slechter presteren.
Mobiele telefoons slecht voor leerprestaties
Leerlingen kunnen zich minder concentreren en hun prestaties lijden eronder. Daar moeten we leerlingen tegen beschermen. Daarom is het niet-educatief gebruik van mobiele telefoons en ook tablets of smartwatches in 2024 niet meer toegestaan in de klas.
Zij beargumenteren dat leerlingen zich beter kunnen concentreren in de les. Er zou ook een veiligere sfeer op school zijn, want zonder telefoon worden er geen foto's en filmpjes gemaakt van leerlingen en docenten die daar niet op zitten te wachten." "Het wordt er misschien wel wat gezelliger op", zegt Bouwman.
Sinds 1 januari dit jaar zijn telefoons in middelbare schoolklassen niet meer welkom.Vanaf volgend schooljaar geldt op basisscholen hetzelfde. Het Onderwijsblad zocht uit hoe scholen die al eerder overstag gingen omgaan met de eis van de overheid. En geeft vier tips om de praktijk te verbeteren.
Goede instructie over multitasken en een duidelijk en consequent schoolbeleid kunnen de nadelen van smartphonegebruik in de klas tegengaan, zonder de kansen ervan te belemmeren.
Je kunt denken aan concentratieproblemen en slaaptekort door je smartphone verslaving, waardoor je minder goed presteert op school of werk. Ook lichamelijke klachten komen veel voor, bijvoorbeeld last van rug, nek, vingers of ogen.
De school mag je dus vragen om het voorwerp af te geven, maar mag dit niet zomaar afnemen of je rugzak doorzoeken. De school mag dit voorwerp bijhouden zolang het noodzakelijk is, bijvoorbeeld tot aan het einde van de les of de schooldag.
Mag een docent een telefoon gedurende een week in beslag nemen? Er bestaat geen wetgeving die hier iets over zegt. Wel is het zo dat dat scholen straffen mogen opleggen, zolang die 'redelijk' en 'proportioneel' zijn. Een telefoon een week lang in bewaring nemen is waarschijnlijk disproportioneel.
Het Gerechtshof Arnhem-Leeuwarden heeft geoordeeld dat een telefoon op schoot is toegestaan. Dit valt namelijk niet onder het begrip vasthouden zoals bedoeld in artikel 61a RVV.
Eén van de belangrijkste nadelen van mobiele telefoons in klaslokalen is afleiding. Leerlingen raken vaak en snel afgeleid van de les wanneer ze de beschikking hebben over hun telefoon. Dit zorgt ervoor dat leerlingen zich minder goed kunnen concentreren en lesstof een stuk lastiger overkomt.
Een meerderjarige leerling (18 jaar of ouder) wordt volgens de wet als volwassen beschouwd. Dus mag de school zonder toestemming van de leerling op grond van de wet op privacy geen informatie over cijfers, verzuim, verlof e.d. verstrekken aan de ouder(s)/verzorger(s).
Ja, een basisschool mag uw kind soms weigeren. Bijvoorbeeld als de school vol is. U kunt bezwaar maken als een school uw kind weigert.
Geconcludeerd kan worden dat er tot nu toe geen gevaar voor de gezondheid is aangetoond bij blootstelling aan straling van mobiele telefoons en hun basisstations, mits de basisbeperkingen niet worden overschreden.
Het kan het risico op stress, suïcidale gedachten en alcoholmisbruik verhogen. De mobiele telefoon is tegenwoordig onmisbaar geworden in ons leven.
Mag een leraar een leerling laten nablijven? Een docent mag iemand laten nablijven. In de onderwijswetten zijn hier geen regels over vastgelegd. Middelbare scholen mogen de regels zelf opstellen.
Nee, dat mag niet zomaar.Je moet toestemming geven om jouw spullen te laten controleren en je moet zelf ook aanwezig zijn bij de controle.
De Privacywet bepaalt heel duidelijk dat de gegevens op iemands mobiele telefoon enkel geraadpleegd mogen worden als die persoon eerst zijn toestemming geeft. Zelfs al gaat het om een van je kinderen. Als ouder heb je natuurlijk wel ouderlijk gezag over je minderjarige kinderen, tot ze meerderjarig zijn.
Meer dan 30 minuten te laat op het eindexamen
Wanneer je meer dan 30 minuten te laat aankomt, dan moet je je wat grotere zorgen maken. Na meer dan dertig minuten wordt de deur officieel gesloten en mag je niet meer toegelaten worden tot de zaal om het eindexamen te maken. Te laat komen heet in dit geval verhindering.
Een leraar mag niet schreeuwen tegen een kind, en ook mag een leraar een kind niet slaan of uitschelden. Landen moeten elkaar helpen om te zorgen dat ieder kind naar school kan.
wisten jullie dat nablijven. per 1 oktober illegaal wordt. in 1 kinderrechtenverdrag is namelijk 1 tekst opgenomen. waarin staat dat kinderen niet meer mogen nablijven.
De term 'phubbing' doet misschien niet meteen een belletje rinkelen. Maar het fenomeen is ongetwijfeld erg aanwezig in je leven. Phubbing - de samentrekking van het Engelse 'phone' en 'snubbing' - betekent het negeren van een gesprekspartner omdat je op je smartphone bezig bent.
Bang dat je verslaafd bent
Je bent niet alleen: één op de zes jongeren noemt zichzelf verslaafd en 53% van jongeren zit vier tot zeven uur per dag op hun telefoon, blijkt uit onderzoek van OnePoll. De komst van corona heeft het telefoongebruik onder jongeren ook nog eens een stuk groter gemaakt.
Het Oogfonds raadt de 20-20-2 regel aan. Deze regel houdt het volgende in: kijk 20 minuten naar een scherm en houd dan 20 seconden pauze door even niet naar dit scherm te kijken (kijk bijvoorbeeld naar buiten). Ga daarnaast minstens 2 uur per dag naar buiten.