Hoeveel mag je fout hebben op de Wiscat? Je mag vragen fout hebben op de Wiscat, mits je totale score niet onder de 103 punten komt.
De Wiscat moet dus met 103 punten of meer worden gehaald om het geschiktheidsonderzoek zij-instroom te kunnen vervolgen. Behaal je een score tussen de 70 en 103, dan krijg je een herkansing. Met een score onder de 70 ben je niet toelaatbaar.
De norm van de Wiscat
Als je de Wiscat niet gehaald hebt, betekent dit dat je minder dan 103 punten hebt gehaald. Bij 103 punten haal je een 5,5 en dit is de landelijke is die aan de pabo rekentoets wordt gesteld. Dit staat gelijk aan het referentieniveau 3F, wat gelijk is aan MBO/HAVO-niveau.
In het eerste jaar van de pabo moeten alle studenten een rekentoets doen: de WisCAT. Om de WisCAT te halen, is het belangrijk dat je de inhoud van het referentieniveau 3F goed beheerst. Dit is het niveau rekenen waar je op het mbo of havo examen in hebt gedaan.
Je krijgt in het eerste leerjaar drie kansen om deze toets met een voldoende resultaat af te sluiten.
Haal je de wiscat niet voordat je start met de opleiding? Geen zorgen, dan telt deze afname niet. Je hebt dus nog steeds drie kansen om de toets te halen.
– een behaald certificaat is 5 jaar geldig, ook met terugwerkende kracht. Studenten die willen beginnen met de pabo, moeten voldoen aan de extra toelatingseisen op het gebied van aardrijkskunde, geschiedenis en natuur & techniek.
Wat leren voor Wiscat? Wat je leren moet voor de Wiscat zijn de tafels van 1 tot en met 12, het metriek stelsel, het kwadraten en wortel schema, en het procenten-breuken- decimalen schema. Dit moet je echt leren en uit je hoofd kennen. Verder moet je de Wiscat rekenregels leren voor breuken, decimalen en procenten.
Voor alle Pabo studenten in Nederland is de WISCAT Rekentoets verplicht.
Wanneer je de toets niet haalt, mag je hem in het eerste jaar opnieuw doen. Zie het als je eerste herkansing. Het is dan natuurlijk wel aan jou om in een korte periode zo snel mogelijk je rekenvaardigheden bij te spijkeren. In het eerste jaar krijg je vervolgens nog twee extra kansen om de rekentoets pabo te halen.
Wat is kennisbasis rekenen? Kennisbasis rekenen-wiskunde is een vak dat wordt getoetst op de pabo. Meestal vanaf het derde jaar van de lerarenopleiding voor de basisschool; voor zij-instromers in het tweede jaar. Deze rekentoets heet ook wel de LKT, dat staat voor landelijke kennistoets rekenen-wiskunde.
De naam WisCAT staat voor "Wiskundige Computergestuurde Adaptieve Toets(pakket)" en is de verplichte rekentoets op de computer voor bijna alle pabo's in Nederland.
Wil je meer oefenmateriaal voor de Wiscat of Kennisbasis? Bestel dan ons Werkboek Wiscat. Speciaal voor iedereen die meer en gericht wil oefenen, is het Werkboek Wiscat Pabo ontwikkeld. In het boek vind je ruim 300 opgaven, zodat je goed aan de slag kan.
De standaardnorm voor de toets is: minimaal 80% voor het onderdeel werkwoordspelling én een totaalscore van minimaal 80%.
De toets kan bestaan uit het schrijven van een tekst en/of het beantwoorden van vragen over spelling, stijl, interpunctie, woordenschat, e.d. Aan de taaltoets op hbotaaltoets.nl kunnen geen rechten worden ontleend. Deze taaltoets geeft wel aan welke getoetste onderdelen je goed, minder goed of onvoldoende beheerst.
Pabo rekentoets leerjaar 1
In het eerste leerjaar van de pabo maak je de WisCAT toets. Zo weet je of je voldoet aan de norm voor rekenen, deze norm is bij iedere pabo opleiding hetzelfde. Als je de toets niet haalt, krijg je de tijd om aan de onderdelen te werken waarop je onvoldoende gescoord hebt.
Het is mogelijk om meerdere keren de MBO Toelatingstoets te doen. Wel moet er minimaal één jaar zitten tussen de dag van de uitslag en de volgende toets.
Je maakt deze toets bij de start van je studieloopbaan op de pabo. Heb je de landelijk vastgestelde norm gehaald, dan is daarmee voor jou dit onderdeel afgesloten. Heb je de landelijk vastgestelde norm niet gehaald, dan heb je nog tijd om jezelf bij te scholen.
Deze duren ongeveer 30-45 minuten en bestaan alleen uit meerkeuzevragen. Het niveau van deze toetsen is vergelijkbaar met het eindexamen havo. In alle andere gevallen zal je enige tijd na het positief afronden van de MCT-H test een uitnodiging van de opleiding ontvangen om de deficiëntietoets in te plannen.
Als je aan de pabo wilt studeren, moet jij in jouw eerste jaar een pabo wiscat toets maken. Deze wiscat toets is een rekenvaardigheden toets. Voor deze toets krijg je 3 herkansingen in het eerste jaar. Als je de toets dan niet gehaald hebt, mag je niet door met jouw opleiding.
Elke pabo biedt studenten in elk geval de mogelijkheid om de toelatingstoetsen alsnog in het eerste jaar van inschrijving te halen. Je krijgt hier twee kansen voor. Er zijn pabo's die ook de mogelijkheid bieden in het eerste jaar van inschrijving om door middel van een portfolio te voldoen aan de extra toelatingseisen.
De Wiscat uitslag zal je snel ontvangen na het maken van de Wiscat-Pabo toets. Vaak binnen twee weken.
Wat is de inhoud van de kennisbasis rekenen pabo? De kennisbasis rekenen pabo is een toets die bestaat uit 66 vragen waarvoor je drie uur de tijd hebt. De toets bestaat uit zowel meerkeuzevragen als numerieke invulvragen.
Hoeveel vragen heeft de LKT rekenen? De landelijke kennisbasis toets rekenen (LKT) heeft 66 vragen en bestaat uit twee delen. Het eerste deel is zonder rekenmachine en heeft 47 vragen. Het tweede deel is met rekenmachine en heeft 19 vragen.
Het uiteindelijke niveau dat je bij de rekentoets dient te behalen is het 3F niveau en dit staat gelijk aan een MBO-HAVO niveau. Als je dit vertaalt naar een aantal vragen, betekent dit dat je minimaal 103 vragen goed moet beantwoorden om een 5,5 te halen.