Ondanks dat kerstmis in China geen officiële feestdag is zoals Chinees nieuw jaar, wordt het toch (steeds vaker) gevierd in China. De traditionele kerstgedachte lijkt overgewaaid te zijn uit het westen. Al draait het bij het Chinese kerstfeest minder om het herreizen van Jezus en meer om het geven van cadeau's.
Festivals en feesten China heeft 9 nationale feestdagen: China kent een aantal nationale feestdagen: Nieuwjaar (1 januari); Internationale Vrouwendag (8 maart); Dag van de Arbeid (1 mei); Dag van de Jeugd (4 mei); Dag van het Kind (1 juni); Dag van de Communistische Partij (1 juli); Dag van de stichting van de PLA (1 ...
De Chinese zakencultuur wordt onder meer gekenmerkt door het opbouwen en onderhouden van relaties, een vaak indirecte manier van communiceren (lichaamstaal en imago zijn belangrijk) en sterke hiërarchische verhoudingen. Hieronder vindt u enkele gedragsregels bij de zakencultuur van China.
Chinees nieuwjaar 2023
Vanaf 22 januari 2023 vindt het Chinese nieuwjaar plaats, een feest dat vijftien dagen lang wordt gevierd.
Volgens de traditionele Chinese telling is je kindje iets ouder dan volgens de westerse telling. Dat komt omdat je baby in China bij de geboorte al 1 jaar oud is.Je moet dus altijd een jaar optellen bij de leeftijd van je kindje.
Betaalde vakantiedagen zijn voor veel Chinezen een gunst, geen recht. Alleen ambtenaren en werknemers van staatsbedrijven hebben recht op 21 vakantiedagen per jaar. In de private sector bepalen werkgevers zelf of en hoeveel dagen hun werknemers vrij kunnen nemen.
Zo is het in Japan en China erg onbeleefd om je stokjes rechtop in je bord te laten steken. Dit doet namelijk denken aan een ceremoniële maaltijd, waarbij je offers brengt aan de doden. Leg ze dus steeds mooi naast je bord. Ook wijzen of zwaaien met stokjes doe je best niet.
Begroeten. Wanneer de Chinezen elkaar begroeten geven ze elkaar een hand waarbij ze toch een klein beetje naar voren buigen. Een handkus bij een eerste ontmoeten van een Chinese dame is een absolute NO-go volgens de Chinese etiquette. Ook mensen die elkaar vaker hebben gezien zullen een hand geven of gedag wuiven.
In de middag eten ze ook rijst of noodles. Dit meestal dan in de vorm van noodlesoep. En 's avonds gaan ze thuis door met het eten van rijst met verschillende vlees-, vis- of groentegerechten daarnaast. Als toetje snijden Chinezen meestal een schaal fruit of nemen ze nog een soepje toe.
2023: Het jaar van het Konijn
2023 staat volgens de Chinese dierenriem helemaal in het teken van het Konijn.
De Chinese wet is hier eigenlijk heel duidelijk over en stelt dat de standaard arbeidstijd 8 uur per dag, 40 uur per week is. Bedrijven moeten overwerk beperken tot 36 uur per maand. En een werkgever kan de werktijd verlengen vanwege de zakelijke behoeften, na overleg met de vakbond en de werknemer.
China: 中国 (fonetisch: 'Zhongguo')
Dat begint tussen 21 januari en 20 februari, op de tweede nieuwe maan na de kortste winterdag (21 december). Twee weken lang zijn er verschillende feestdagen (bijvoorbeeld Yan Yat) met als afsluiter een lampionnenfestival, als er weer een volle maan is.
“Chinezen vieren hun verjaardag met vrienden en familie, meestal buiten de deur.De jarige hoeft niets te doen.Het feest wordt door anderen georganiseerd.”
De gemiddelde Chinese man meet nu 167,1 centimeter en weegt 66,2 kilo en de gemiddelde volwassen vrouw 155,8 centimeter en weegt 57,3 kilo. Het rapport laat ook zien dat chronische ziektes onder de Chinese bevolking toenemen.
Vermijd onthullende kleding, dit wordt al gauw als schokkend ervaren. Slippers hoor je niet buitenshuis te dragen. Afdingen doe je enkel op markten, maar is niet gebruikelijk in grote winkelcentra. Rijst wordt meestal na de rest van de maaltijd gebracht, en wordt niet gezien als bijgerecht.
Traditie. In Nederland kun je het maar het beste bij drie zoenen houden. Die traditie is nog niet zo oud. In Brabant, waar ze wel van gezelligheid houden, zijn ze ermee begonnen.
In de Chinese zakencultuur draagt men formele kleding. Mannen dragen een donker pak met stropdas, dames een rok of jurk. In de Chinese cultuur is het onbeleefd om eten of drinken te weigeren, eet en drink daarom het liefst alles wat u wordt aangeboden.
Wanneer je meerdere mensen gaat begroeten, is het in China gebruikelijk om bij de oudste persoon te beginnen. Dit wordt namelijk ook als een teken van respect gezien. Begroet ouderen bovendien niet met 'ní hǎo', maar met 'nín hǎo'. Dit is namelijk beleefder, respectvoller en formeler.
Chinees Nieuwjaar heet chunjie in het Chinees, wat Lentefeest betekent. Anders dan in de Gregoriaanse kalender wordt in de traditionele Chinese maan-zonnekalender de eerste dag van het jaar als de komst van de lente beschouwd.
Wat is een Chinese rode envelop
De rode envelop, ook wel rood pakketje, geluksgeld of Hóngbāo in het Chinees genoemd, wordt gebruikt om geld te geven aan iemand bij een bruiloft, een verjaardag, een festival maar voornamelijk tijdens het Chinese Nieuwjaar.
In het Mandarijn zeggen ze gong xi fa cai(恭喜发财), waarmee je iemand een voorspoedig Nieuwjaar wenst. In het Kantonees is het gong hey fat choi. Maar als je iemand xin nian kuai le(新年快乐) wenst, wat letterlijk 'Gelukkig Nieuwjaar' betekent, is dat ook prima.