Voor gezonde volwassenen is de aanbevolen dagelijkse eiwitinname 0,8 gram per kg lichaamsgewicht. Voor een man van 80 kg betekent dat 64 gram per dag en voor een vrouw van 60 kg betekent dat 48 gram per dag. Met een gezonde en gevarieerde voeding zijn die hoeveelheden eenvoudig te halen.
Gemiddeld hebben gezonde mensen per kilogram lichaamsgewicht 0,83 gram eiwit per dag nodig. Dat komt neer op zo'n 58 gram eiwit voor iemand van 70 kilo.
Om de spiermassa te vergroten is de combinatie van krachttraining en voldoende eiwitten noodzakelijk. Indien een grotere spiermassa via krachttraining wordt nagestreefd, is een hoeveelheid tussen de 1,6 en 2,2 gram per kilogram lichaamsgewicht per dag aangeraden.
Hoeveel eiwitten per dag om af te vallen? Het is aan te raden om per dag tussen de 1 en 1,4 gram eiwitten per kilogram gewicht te eten. Dat komt neer op 25% tot maximaal 35% van je totale dagelijkse calorie-inname. Het is belangrijk dat je voldoende water drinkt om de extra eiwitten te kunnen verteren.
Aanbevolen hoeveelheid eiwit
Deze hoeveelheid geldt voor normaal actieve, gezonde mensen om alle basisfuncties in het lichaam te kunnen vervullen, stelt het Voedingscentrum. Voor een vrouw van 65 kg betekent dit dat zij per dag minimaal 0,8 x 65 = 52 gram eiwitten zou moeten eten.
Naast peulvruchten zijn noten en zaden een goede bron van plantaardige eiwitten. Vooral pinda's en amandelen zijn eiwitbommetjes, maar pistachenoten en cashewnoten komen daar vlak achteraan. Je kan als eiwitrijk tussendoortje natuurlijk gewoon een handje noten nemen.
Eet je meer eiwitten dan zal je lichaam ook meer ureum aanmaken wat volgens sommige theorieën belastend kan zijn voor je lever en voor je nieren. Na vele onderzoeken is er tot op heden echter geen bewijs dat een hoge eiwitinname schadelijk is voor gezonde mensen die geen nieraandoening hebben.
Om te beginnen, is eiwit belangrijk omdat het je helpt om je langer een voller gevoel te geven. Eiwit in je lichaam vertraagt de vertering en maakt ons meer verzadigd waardoor de kans kleiner is dat we snel weer gaan eten. Als dit in de loop van meerdere dagen gebeurt kunnen je calorie besparingen helpen met afvallen.
Door te snel afvallen belast je je lijf en kun je tekorten aan voedingsstoffen oplopen. Je kunt tot 3 kilo per week verliezen door koolhydraatarm te eten. Vervang pasta, rijst, brood en producten met suiker door gezonde koolhydraatarme voeding: groente, fruit, noten, eieren, zuivel, vis en mager onbewerkt vlees.
De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid volgens het voedingscentrum is slechts 0,8 gram eiwit per kilogram lichaamsgewicht. Dit komt neer op 56 gram per dag voor de gemiddelde man en 46 gram per dag voor de gemiddelde vrouw.
Verdeel je eiwitinname over de dag in porties van 20 tot 40 gram, steeds met 3 à 4 uur er tussen. Neem ongeveer 1 à 2 uur voordat je gaat sporten een portie eiwit. Een eiwitrijke post-workout maaltijd draagt bij aan sneller herstel en spiergroei. Neem gerust een eiwitrijke snack voor het slapen gaan.
Stap 2; Hoeveel eiwit bevat 1 schaaltje kwark? Een schaaltje van 150 gram kwark bevat 1,5 x 8 gram eiwit = 12 gram eiwit per schaaltje kwark.
Dagelijkse aanbevolen hoeveelheid proteine
In het algemeen is 180 tot 200 gram eiwitten voldoende voor de meest krachtsporters. Raak niet in paniek als je 240 gram eiwitten per dag ziet staan. Dit is alleen van toepassing voor hardgainers met een snel metabolisme en niet van toepassing op de meeste sporters.
Vanuit de laatste onderzoeken blijkt het veilig om iedere dag een ei te eten. Zeker voor actieve (kracht)sporters is het een goede bron van eiwitten. Voor die groep zouden 2 eieren per dag ook geen kwaad kunnen.
Hoeveel nodig? Onderzoekers hebben geconcludeerd dat ongeveer 20 gram eiwit na het sporten het herstel optimaal bevordert. Dat is ook precies wat in een portie kwark van 200 ml zit.
Eiwit is een voedingsstof, net als koolhydraten en vet. Eiwit levert (energie) calorieën en aminozuren. Aminozuren zijn bouwstenen voor het eiwit in lichaamscellen. Een ander woord voor eiwit is proteïne.
Uit het onderzoek kwam naar voren dat mensen die eiwitshakes drinken een grotere toename in spiermassa ervaren, maar dat het consumeren van shakes tussen maaltijden in wel kan zorgen voor meer gewichtstoename.
Langzame eiwitten
Het is aan te raden om te kiezen voor eiwitten die langzaam worden opgenomen door je lichaam. Daarmee voorzie je het lichaam voor 7 à 8 uur (een langere periode) van bouwstoffen. Kies voor producten die rijk zijn caseïne. Kwark staat daar bekend om.
Vroeger kreeg je vaak te horen dat je maximaal drie eieren per week mocht eten, omdat 'ze slecht zijn voor je cholesterol'. Dat advies blijkt intussen te streng, je mag gerust wat vaker een ei eten. Toch eet je het best niet meer dan zes eieren per week, eieren in bereidingen zoals mayonaise of gebak meegeteld.
Yoghurt en kwark zitten vol eiwitten en je kunt er eindeloos mee variëren! Lekker met granola, noten, een lepeltje honing, lijnzaad en/of fruit. Havermoutpap met melk is een supergezond eiwitrijk ontbijt. Lekker met nootjes, bosvruchten en/of kaneel.
Ben je op zoek naar de yoghurt met de meeste eiwitten, dan is Griekse yoghurt of Skyr een uitstekende keuze. Griekse yoghurt bevat ongeveer 9 gram eiwit per 100 gram. Dat is drie maal zo veel als de meeste andere soorten yoghurt. En Skyr bevat van nature maar liefst 11 tot 12 gram eiwitten per 100 gram.
Eiwitten zetten zich veel minder snel om in vet en, zoals aangetoond, levert een teveel aan eiwitten juist meer Lean Body Mass op. Je lichaam zal 't eerder opslaan als water en glycogeen (opgespaarde energie), dan als vet.
In dit blog lees je hoeveel eiwit je per dag nodig hebt. De meeste problemen worden ervaren bij een te hoge eiwitinname. De symptomen bij te veel eiwitten zijn onder andere een opgeblazen gevoel, maagkrampen en diarree[1]. Ook kan Whey Protein voor sporters met bestaande gezondheidsproblemen niet aan te raden zijn.
Het eiwit laat je urine schuimen en kan een duidelijk zichtbare laag schuim op de urine veroorzaken. Het schuim blijft ook liggen op de urine. Vochtophoping, zoals gezwollen benen, enkels en geslachtsdelen. Dit wordt veroorzaakt doordat de nieren door het eiwitverlies in de war raken.