Als u bier, wijn, port, sherry of sterke drank schenkt, moeten uw personeelsleden 16 jaar of ouder zijn. 14- en 15-jarige vmbo-scholieren mogen tijdens een horecastage voor hun opleiding alcohol schenken. Uw barmedewerker onder de 18 jaar mag de alcohol verkopen, maar niet drinken.
Sterke drank verkopen mag alleen in een drankwinkel of slijterij. U hebt dan een Alcoholwetvergunning voor het slijterijbedrijf nodig. Met deze vergunning mag u sterke drank verkopen met ten minste 15 procent alcohol. Klanten mogen de drank niet in uw winkel opdrinken of proeven.
Commerciële drank- en horecavergunning
De sluitingstijden (en daarbij ook de schenktijden) zijn geregeld in de APV onder artikel 2:29.
Belangrijke regels zijn:
De verkoper van alcohol is strafbaar als die alcohol schenkt aan jongeren onder de 18. Daarnaast is de verkoper ook strafbaar als die alcohol schenkt aan een volwassene die het drankje vervolgens doorgeeft aan een minderjarige. De minderjarige jongere die de drank krijgt is ook strafbaar.
Wetgeving over doorschenken is duidelijk
Het wetboek van Strafrecht (artikel 252) bepaalt dat het 'verkopen of toedienen van bedwelmende drank aan iemand die in kennelijke staat van dronkenschap verkeert' verboden is en met een gevangenisstraf of geldboete kan worden beboet.
Als u bier, wijn, port, sherry of sterke drank schenkt, moeten uw personeelsleden 16 jaar of ouder zijn. 14- en 15-jarige vmbo-scholieren mogen tijdens een horecastage voor hun opleiding alcohol schenken. Uw barmedewerker onder de 18 jaar mag de alcohol verkopen, maar niet drinken.
Kenmerkend voor dronkenschap zijn: (Sterke) gedragsveranderingen. De gedragsverandeiringen kunnen variëren van heel vrolijk (goede dronk) tot melancholiek of juist agressief (slechte dronk); ethanol of alcohol is een dempende stof.
Alcohol doorgeven aan minderjarigen is vanaf nu strafbaar. Familieleden en vrienden die bijvoorbeeld in het café een biertje doorgeven aan iemand onder de 18 kunnen een boete krijgen van 100 euro. Dat is een van de grootste veranderingen in de nieuwe Alcoholwet die vandaag in is gegaan.
Als je nog geen 18 bent is het strafbaar om geopende drankjes met alcohol bij je te hebben. Of drank met alcohol te drinken op openbare plekken zoals een winkelcentrum of sportkantine. Je loopt dan risico op een taakstraf of een boete.
De wet is aangepast omdat de gezondheidsrisico's van alcohol voor jongeren erg groot zijn. De leeftijdsgrens kan ook helpen om overlast door alcoholgebruik van jongeren te voorkomen. Mensen die voor hun werk alcohol schenken of verkopen moeten goed opletten voor wie de drank bedoeld is.
Een alcoholwetvergunning kost € 356,75. Dit bedrag moet u ook betalen als u de vergunning niet krijgt.
Sportkantines – Clubhuizen en sportkantines van sportverenigingen zijn net als de normale horeca gehouden aan de nieuwe coronamaatregelen die gisteren zijn ingegaan.
De gemeente controleert of bedrijven en inwoners zich houden aan de Alcoholwet (voorheen Drank- en Horecawet). Hierin staat onder meer dat bedrijven geen alcohol mogen verkopen aan personen die jonger zijn dan 18 jaar. Een jongere is zelf ook strafbaar als hij/zij alcohol bij zich heeft.
Om alcohol te mogen schenken is een Drank- en Horecavergunning, oftewel een tapvergunning nodig. Die vraag je aan bij de gemeente. Daarbij is het diploma Sociale Hygiëne vereist. Op de vergunning moeten twee zogenaamde leidinggevenden worden genoemd.
Zuivere alcohol is doorzichtig en ziet eruit als water. Maar het smaakt niet zo. Ook een klein beetje alcohol in een drank kun je al goed proeven, ruiken en voelen. Mensen weten al heel lang hoe ze alcoholische dranken moeten maken.
Deze horeca-activiteiten mogen zonder exploitatievergunning plaatsvinden: hotels met horeca-activiteiten uitsluitend voor hotelgasten. alcoholvrije horeca in winkels (maximaal 20 procent of 20m2 van het oppervlakte) zonder terras. horeca in grootschalige tuincentra en warenhuizen.
Alles dat een percentage van 15% of meer heeft mag worden verstrekt aan personen van 18 jaar en ouder. Toegevoegd na 48 seconden: Flügel heeft een alcoholpercentage van 10%, dus dit mag.
Jongens van 15 jaar bereiken dit promillage al bij 8 glazen. Meisjes van 15 jaar hebben bij 7 glazen al een promillage van 1,92.
Vrienden, ouders of andere volwassenen die na 1 juli alcohol in een bar, op een festival of op een andere openbare plek doorgeven aan een minderjarige riskeren een boete van 100 euro.
Supermarkten zijn wettelijk verplicht te controleren of iemand de vereiste leeftijd heeft waarop zij alcohol of tabak aan die persoon mogen verkopen. Om zich goed aan de wet te kunnen houden hebben alle supermarkten daarom onderling afgesproken dat iedereen onder de 25 jaar verplicht is een legitimatiebewijs te tonen.
110 liter bier. 90 liter wijn, waarvan maximaal 60 liter bubbeltjeswijn als champagne, prosecco of cava. 20 liter lichte likeur of likeurwijn zoals sherry en port (maximaal 22% alcohol) 10 liter sterke drank, zoals wodka, whisky en rum (meer dan 22% alcohol)
Vanaf 1 januari 2014 ligt de leeftijdsgrens voor de verkoop van alle alcoholhoudende drank bij 18 jaar. Aan jongeren onder de 18 mag dus geen alcoholhoudende drank verkocht worden.
Gedrag alcoholverslaafde
Ze vinden vaak excuses voor hun drankgebruik, erkennen niet de ernst van de situatie of schamen zich dat het zo ver is gekomen. Ontkenning is dan ook de meest voorkomende gedragskenmerk van iemand die alcohol verslaafd is. Alcoholisme kan echt iedereen overkomen.
Wanneer je gedrag en je emoties blijvend veranderen doordat je te vaak en te veel drinkt, kan er wel een karakterverandering door alcohol optreden. Alcohol beschadigt je hersenen. Daardoor kun je last krijgen van cognitieve problemen als geheugenverlies en concentratieproblemen.