Heb je niet veel ruimte in de tuin? Kies dan makkelijke groenten die de hoogte in groeien. Met gaas of een raster tegen de gevel of schutting op een zonnige plek, groeien komkommer, courgette of pompoen mooi omhoog.
Wil je verticaal te werk gaan dan zijn klimmende groenten een logische keuze. Je kan bijvoorbeeld beginnen met capucijners, peulen en doperwten. Als deze rijp zijn in juni, dan trek je na de oogst de planten er uit en begin je opnieuw met pompoen en (snij)bonen. Ook courgettes en komkommers zijn succesvolle klimmers.
Zeker in een kleine tuin van minder dan 10m² kweek je nooit meer dan 10 verschillende groenten. - Begin met de gemakkelijkste: alle soorten sla, spinazie, radijzen, rode bietjes en warmoes. Heb je veel plaats, voeg dan pompoenen, courgettes en komkommers toe.
De snelstgroeiende planten zijn C4 planten, zoals mais, suikerriet en veel andere tropische planten. C4 is een verbinding met 4 koolstofatomen die als bindingmolecuul voor CO2 wordt gebruikt bij de fotosynthese.
Een ander voordeel van het zelf kweken van groenten en fruit is dat het relatief goedkoop is. Het is slechts een kwestie van even investeren in de aanleg, maar al met al ben je hiermee een stuk goedkoper uit dan dat je het zou kopen bij bijvoorbeeld een groenteboer of bij de supermarkt.
Tomaten toppen
Bij buitenteelt moet je al na 3 tot 5 bloemtrossen toppen, afhankelijk van hoe warm of miezerig de zomer is. Indien je dit niet doet, gaat dit ten koste van mooie tomaten. Toppen doe je door twee bladeren boven de laatste tros de top weg te snijden. In de bovenst bladoksels zullen terug dieven groeien.
De groei van tomatenplanten
De grootste rassen worden ongeveer vijftig centimeter hoog en één meter in doorsnee. De meeste rassen worden echter vijftig centimeter hoog en vijftig centimeter in doorsnee, dit zijn de rassen die vroeg gezaaid en geoogst kunnen worden.
Toppen doe je door de stam te verwijderen boven de 2 eerste bladeren na de laatste tros. Tomatenplanten kunnen echt groeien als onkruid. Het verwijderen van bladeren heeft als voordeel dat de plant beter opdroogt na regen (buitenteelt), maar ook dat er meer licht en lucht aan de plant en zijn vruchten kan.
De plant wordt flink hoog: in een kas al snel zo'n twee meter of hoger, maar in een warme zomer halen ze dat buiten ook. Bind 'm daarom regelmatig vast aan het klimrek.
Het liefste kies je voor een klimrek wat een hoogte heeft van minimaal 150 cm. Op die hoogte kun je eigen alles wel kweken, heb je een kleiner rek dan haal je er niet zoveel extra meer uit. Houdt er rekening mee dat een vol begroeid klimrek best wat wind kan vangen.
Tomaten in de open lucht kunnen barsten krijgen als ze veel regen op hun kop krijgen en/of bij te veel water gieten. Onder een afdak is er minder kans op tomaten met barsten of vlekken of rotte vruchten (paprika's of tomaten).
Tomaat - aardappel, erwt, venkel, diverse koolsoorten.
Courgettes: aardappels, komkommer. Komkommer: aardappels, aardbei, courgette, radijsjes, tomaten. Koolsoorten: aardbeien, mosterd, knoflook, uien. Prei: bonen, erwten, stambonen.
Paprika zaaien doe je naast Afrikaantjes, basilicum of bieslook. Pompoen doet het goed naast sla, radijsjes en zonnebloemen. Wortels staan graag naast uien. Sla kun je zaaien naast kool, prei, tomaat en dille.
Wat telen: rabarber, appels, kersen, bladgewassen voor diepe schaduw, bessen, boerenkool, snijbiet, chinese kool, peterselie, zurkel, kervel, vroege snelrijpende erwten, sluimerwten. frambozen, rode bes, bramen, kruisbessen, witte bessen, blauwe bessen.
In maart kun je de volgende gewassen al in de moestuin zaaien: spruitjes, raapstelen, radijs, rapen, snijbiet, spinazie, tuinkers, herfst- en winteruien, wortelen, kapucijners, doperwten, peultjes, postelein en prei. Tip: Sommige planten kun je beter wel, of juist beter niet naast elkaar zetten.
Nog meer voorbeelden van groenten die je kan laten hergroeien: Knoflook: uit een knoflookbol groeien vanzelf (eetbare) spruiten. Basilicum: plaats een aantal losse blaadjes in een glas water en wacht tot er wortels groeien. Champignons: plant de steeltjes in een laagje natte aarde.
Wat kun je verbouwen? Je kunt verrassend veel groenten en fruit in potten en bakken kweken. Kruiden, de meeste bladgroenten en veel kleinfruit lenen zich prima voor zo'n kleinschalige teelt. Maar ook bonen, erwten, uien, wortels, bieten, pompoenen, courgettes en aardappelen kun je op deze manier verbouwen.