Werkloosheid. Het werkloosheidspercentage daalde in 2021 in alle Nederlandse provincies, het meest in Drenthe en Limburg. In Flevoland daalde de werkloosheid het minst. Groningen en Zuid-Holland kenden met 4,9 procent de hoogste werkloosheid.
In 2021 was de werkloosheid het laagst in Noord-Brabant. Sinds 2015 is het werkloosheidspercentage het hoogst in Groningen, in 2021 samen met Zuid-Holland. In de meeste provincies bereikte de werkloosheid in het afgelopen decennium het hoogste niveau bereikte in 2014 en daalde vervolgens weer tot en met 2019.
Vaals relatief gezien landelijke koploper meeste werklozen: kijk hier hoe het zit in jouw gemeente. 654.000 mensen tussen 15 en 75 jaar waren in het jaar 2022 werkloos of semi-werkloos. Het percentage werklozen is landelijk het hoogst in Vaals met 7,7 procent.
De laagste werkloosheid (2,5 procent) kennen de gemeenten Borsele, Renswoude, Reusel-De Mierden en Veere. Sinds 2014 is de werkloosheid in alle Nederlandse gemeenten gedaald.
Vrouwen in de beroepsbevolking waren in het derde kwartaal van 2023 vaker werkloos dan mannen: respectievelijk 3,8 en 3,5 procent. Vergeleken met hun mannelijke leeftijdsgenoten was de werkloosheid wel lager onder jonge vrouwen tot 25 jaar en - in mindere mate - onder vrouwen van 45 tot 55 jaar.
Ongeveer 71% van alle mensen tussen 15 en 75 jaar werkt dus of is werkloos. De overige 29% behoort tot de niet-beroepsbevolking. Dit zijn alle mensen tussen 15 en 75 jaar die niet werken of werkloos zijn en niet beschikbaar zijn voor werk.
3,2 miljoen personen behoorden niet tot de beroepsbevolking
De totale bevolking van 15 tot 75 jaar, 13,3 miljoen mensen, kan worden onderverdeeld in de beroepsbevolking en de niet-beroepsbevolking. De beroepsbevolking was 10,1 miljoen personen groot, de niet-beroepsbevolking 3,2 miljoen.
Op basis van voorlopige cijfers telde de RVA in oktober '23 in Limburg 11.976 tijdelijk werklozen. Dit zijn er 452 meer dan in dezelfde maand een jaar eerder, ofwel een stijging van 3,9%. In Vlaanderen steeg het aantal werknemers in tijdelijke werkloosheid sterker (+7,3%).
Meer mensen kort werkloos
Sinds het tweede kwartaal van 2022 stijgt het aandeel kort werklozen ten opzichte van het kwartaal daarvoor. In vijf kwartalen ging het percentage van 75 naar 84 in het tweede kwartaal van 2023. Ook in het derde kwartaal was 84 procent kort werkloos.
Het totale aantal fte bij de twaalf provincies is nu 9.645. Dat zijn er 148 meer dan een jaar eerder, een toename van 1,6 procent. Dat blijkt uit de gisteren gepresenteerde Personeelsmonitor Provincies 2018 van het A&O fonds Provincies. Zuid-Holland trok veruit de meeste nieuwe medewerkers aan (75).
De zakelijke dienstverlening (inclusief uitzendkrachten) is de grootste bedrijfstak, met 2,4 miljoen banen in 2021. De zorg is goed voor 1,8 miljoen banen en de handel voor 1,7 miljoen banen. In vergelijking met 2001 heeft zich een forse verschuiving voorgedaan in de werkgelegenheidsstructuur.
De provincie met het grootste aantal werkzame personen is Zuid-Holland. In Flevoland en Zeeland is de werkgelegenheid het kleinst. De werkgelegenheidsstructuur verschilt per provincie. Zo is bijvoorbeeld het aandeel van de industrie in de totale werkgelegenheid het grootst in Noord-Brabant en het kleinst in Utrecht.
In december 2023 verstrekte UWV 160.780 WW-uitkeringen. Dit zijn er nauwelijks meer dan eind november (160.230). In december werden er 19.900 uitkeringen beëindigd, terwijl er 20.400 nieuwe uitkeringen bijkwamen.
De economische crisis van de afgelopen jaren heeft zo voor veel werkloosheid gezorgd. Wordt veroorzaakt door vraag en aanbod voor arbeidsplaatsen. Kenmerkend voor deze werkloosheid is dat er niet genoeg arbeidsplaatsen zijn voor de gehele beroepsbevolking.
Wanneer je een tijdje per jaar niet kunt werken noem je deze werkloosheid ... structurele werkloosheid.seizoenswerkloosheid.verborgen werkloosheid.
Conjuncturele werkloosheid. Structurele werkloosheid: kwantitatieve structurele werkloosheid, kwalitatieve structurele werkloosheid, seizoenswerkloosheid en frictiewerkloosheid.
De conjunctuurdaling waar de Duitse economie zich in bevindt, heeft gevolgen voor de werkloosheidscijfers: in augustus steeg het aantal Duitse werklozen met 0,1 procent. Duitsland telt nu 2,696 miljoen werklozen, wat neerkomt op zo'n 5,8 procent van de bevolking.
In Nederland zijn ongeveer een half miljoen mensen werkloos. Die hebben dus geen baan en krijgen van de overheid een uitkering om toch rond te kunnen komen. Ondertussen moeten ze op zoek naar werk. Dat kost de Nederlandse overheid ongeveer 12 miljard euro per jaar en daar betalen we allemaal aan mee.
5,7 miljoen mensen krijgen van ons een uitkering.
'De meeste huisvrouwen en -mannen zijn niet beschikbaar voor de arbeidsmarkt', zegt Petra Foubert, professor arbeidsrecht aan de UHasselt. 'Dat is hun eigen keuze. Ze ontvangen ook geen uitkering en zijn niet ten laste van de maatschappij.
Het percentage werklozen loopt sterk uiteen voor de 28 landen van de Europese Unie. In Griekenland en Spanje was de werkloosheid veruit het hoogst.
Met zijn 1.115.895 inwoners (1 januari 2021) hoort Limburg (samen met Utrecht en Overijssel) tot de middelgrote Nederlandse provincies. De bevolkingsdichtheid bedraagt 519 inw./km², waarbij de regio Zuid-Limburg het zwaartepunt vormt. Dit deel van de provincie telt meer inwoners dan Noord- en Midden-Limburg tezamen.
Bij de Nederlandse overheid werken bijna een miljoen werknemers. Bijna 12% van het totaal aantal werkzame personen in Nederland werkt voor de overheid. Deze mensen werken bij 2360 overheidswerkgevers, variërende van defensie en politie tot basisscholen en gemeenten.
Met een laag inkomen heeft u mogelijk recht op steun vanuit de Rijksoverheid en uw gemeente. Bijvoorbeeld met toeslagen, (bijzondere) bijstand, kwijtschelding van gemeentelijke belastingen, of een kindpakket (bijvoorbeeld een tegoedbon voor zwemles).
In totaal waren er in Nederland in 2019 zo'n 9 miljoen werkenden. Meer dan de helft van hen, 4,6 miljoen Nederlanders, werkte voltijds (35 uur of meer). Acht procent van de werkenden draaide gemiddeld meer dan 40 uur per week.