BAPO staat voor Bevordering Arbeidsparticipatie Ouderen, ook wel de BAPO-regeling genoemd. Het is een vorm van arbeidsurenvermindering (afbouw van arbeidsduur) voor ouder personeel in het voortgezet onderwijs en het basisonderwijs, met het doel de werkdruk op oudere leeftijd wat te beperken.
De grote bapo is 340 uur. Je betaalde een eigen bijdrage van 35%. Ook in de overgangsregeling betaal je een eigen bijdrage. Als je 340 uur verlof wilt houden, betaal je over 300 uur een eigen bijdrage van 50%.
Bij een deeltijd dienstverband wordt het recht vastgesteld naar rato van de werktijdfactor en afgerond op een half uur. Een 56-jarige met een werktijdfactor van 0,7500 heeft recht op 0,7500 x 340 = 255 uur BAPO (ofwel 156 lesgevende uren BAPO).
BAPO staat voor Bevordering Arbeidsparticipatie Ouderen, ook wel de BAPO-regeling genoemd. Deze regeling was van toepassing in het primair onderwijs van 1994 tot 2014.
Overgangsregeling BAPO
Opname van gespaarde uren mag max. 340 uren per jaar zijn.
Bent u 57 jaar of ouder en had u BAPO op 30 september 2014, dan behoudt u tot uw aow-leeftijd recht op het overgangsbudget van 170 uur. Over deze uren geldt een eigen bijdrage van 50 procent (40 procent bij salarisschaal 8 of lager).
Kan ik vanwege de maatregelen uit het pensioenakkoord met behoud van een (gedeeltelijk) salaris eerder stoppen met werken, zonder dat ik daarvoor vervroegd pensioen hoef op te nemen? In het onderwijs is dit niet in de cao geregeld. U kunt op individuele basis bij uw werkgever voorleggen wat mogelijk is.
Dit zijn de uren voor duurzame inzetbaarheid. Per medewerker is er 40 uur op jaarbasis. De uren worden berekend door de WTF x 40. Dat is het aantal uren op jaarbasis.
In het generatiepact wordt het ingeleverde loon van de oudere werknemer deels gecompenseerd door de werkgever. Hij maakt daarbij gebruik van het feit dat de jongere werknemer een lager loon heeft dan de oudere werknemer, die aan het einde van zijn loonschaal zit.
De regeling duurzame inzetbaarheid in het onderwijs heeft als doel om leerkrachten gezond en gemotiveerd hun loopbaan in het onderwijs te laten doorlopen. Binnen de normjaartaak van elke leerkracht zijn hier uren voor gereserveerd. Wat je gaat doen binnen deze uren, bepaal je zelf.
Als je fulltime bij ons werkt, dan heb je recht op 45 DI-uren op jaarbasis. Werk je in deeltijd? Dan krijg je 45 uren naar rato. Werk je bijvoorbeeld 0,4 fte, dan krijg je 40 procent van 45 uur, oftewel 18 uur.
Een vertrekkende medewerker kost de organisatie 30% tot 200% van het jaarsalaris.
In de cao van het Voortgezet Onderwijs (VO) is afgesproken dat er een nieuwe regeling komt waarvan iedereen gebruik kan maken. Daarvoor krijgt iedereen een basisbudget (b) van 50 klokuur. De medewerker mag zelf bepalen hoe deze gebruikt wordt in de jaartaak.
In het VO spreken we van een normbetrekking van 1659 uur. Dit is het aantal uren dat behoort bij een volledige baan (betrekking met werktijdfactor 1 fte).
Met de startende leraar wordt de leerkracht bedoeld die zijn bevoegdheid heeft behaald, maar minder dan drie jaar werkervaring als leerkracht in het primair onderwijs heeft opgedaan. Het betreft leraren in de salarisschaal L10. 1, L11. 1, L12.
Vanaf 60 jaar kun je 1/5 korter werken; dit kost je 7,5% van je loon maar je pensioenopbouw blijft 100%. Vanaf 62 jaar kun je 1/5 korter werken; je houdt jouw volledige loon en pensioenopbouw. Vanaf 64 jaar kun je 2/5 korter werken; dit kost je 7,5% van je loon maar je pensioenopbouw blijft 100%.
Bij de 80-90-100 regeling betaalt de werkgever de hele regeling.
Bij zwaarwegende bedrijfsbelangen kan je werkgever het recht op het generatiepact weigeren. Hij moet dat dan binnen 4 weken aan de werknemer laten weten. Als je hierover problemen krijgt met je werkgever dan kun je een klacht indienen bij de Vakraad (zie bijlage 3B van de cao).
Duurzame Inzetbaarheid
Als je merkt dat het steeds lastiger wordt om je beroep uit te oefenen of je hebt ambities, dan kun je dit saldo gebruiken. Bijvoorbeeld om (om)scholing of begeleiding van te betalen. Dit zijn vaak dure trajecten, waar het saldo TSF DI dan ook voor bedoeld is.
Sinds 1 januari 2016 bestaat het saldo Duurzame Inzetbaarheid. Het saldo is onderdeel van het Tijdspaarfonds. Doel is dat werknemers in de bouw en infra gezond en gemotiveerd kunnen blijven werken. Bijvoorbeeld door extra opleidingen naar keuze te volgen.
Als medewerker van de HR kun je jaarlijks één werkweek inzetten als zogenoemde 'duurzame inzetbaarheidsuren' (DI-uren). Met die uren mag je van alles doen.
Eerder stoppen met werken, wat kost dat? Eerder stoppen met werken kost tussen de 6 en 8 procent van je pensioen voor ieder jaar dat je eerder met pensioen gaat.
Sinds 2021 geldt de Regeling Vervroegde Uittreding (RVU). Volgens deze regeling mag je werkgever je een regeling aanbieden tot je AOW-leeftijd als je eerder stopt met werken. Dit is een onderdeel van het Pensioenakkoord. De vergoeding is maximaal € 1.847,- bruto per maand.
”Duurzame inzetbaarheid betekent dat werknemers in hun arbeidsleven doorlopend over daadwerkelijk realiseerbare mogelijkheden alsmede over de voorwaarden beschikken om in huidig en toekomstig werk met behoud van gezondheid en welzijn te (blijven) functioneren.