Misverstand: kinderen mogen vanaf 12 jaar zelf beslissen Kortom: kinderen mogen vanaf hun 18e kiezen, tot die tijd bepalen de gezaghebbende(n) of de rechter.
Een kind mag vanaf zijn 12e verjaardag dus niet zelf kiezen waar hij/zij gaat wonen of hoe vaak hij/zij naar de andere ouder gaat. Pas vanaf het moment dat een kind volwassen is, vanaf zijn/haar 18e verjaardag, mag een kind zelf keuzes maken.
Je mag zelf beslissen over alle medische behandelingen die betrekking hebben op jou. Je mag een testament maken. Vanaf je 16e mag je theorie-examen voor je autorijbewijs doen. Als je 16,5 jaar bent mag je beginnen met autorijlessen.
Een kind heeft altijd recht op omgang met de niet-verzorgende ouder (of die nu gezag heeft of niet). Ten aanzien van een kind dat 12 jaar en ouder is en dat bij de kinderrechter 'van ernstige bezwaren tegen omgang met zijn ouder heeft doen blijken' kan een verzoek tot omgang worden afgewezen.
Het kind heeft recht op gezonde voeding, onderwijs, wonen en gezondheid, geloof, ouders en vrienden en nog veel meer. Maar het verdrag beschermt kinderen ook tegen mishandeling, kinderarbeid, oorlog en vluchten. Met andere woorden, het verdrag regelt alles dat ervoor moet zorgen dat ieder kind goed kan opgroeien.
11 tot 12 jaar Kinderen kunnen in deze leeftijd voor het eerst alleen gelaten worden voor maximaal 1,5 tot 2 uur alleen bij daglicht of in de vroege avond. 13 tot 15 jaar Kinderen kunnen alleen thuisblijven, maar niet 's nachts.
Artikel 13
Kinderen mogen op allerlei manieren hun mening geven. Dit betekent ook dat kinderen informatie mogen verzamelen zodat ze hun mening kunnen vormen. De rechten van anderen moeten wel gerespecteerd worden. Schelden of iemand beledigen mag dus niet.
Einde ouderlijk gezag bij gevaar voor ontwikkeling kind
De raad onderzoekt of de ontwikkeling van uw kind in ernstig gevaar is. En of er geen andere mogelijkheden zijn om dat gevaar te stoppen. Is dat het geval, dan kan de raad de kinderrechter vragen om uw gezag over uw kind te stoppen.
Ontheffing van een ouder uit de ouderlijke macht kan uitgesproken worden op verzoek van de Raad voor de Kinderbescherming en het Openbaar Ministerie. Een ontheffing kan zowel vrijwillig als gedwongen zijn. Bij vrijwillige ontheffing stemt de ouder in met de maatregel.
Recht op omgang met je kind is dus een wettelijk recht voor vaders. De wet geeft aan dat alleen in uitzonderlijke gevallen dit recht van vader op een omgangsregeling kan komen te vervallen. Moeder kan niet zomaar een omgangsregeling van vader weigeren en het kind weghouden bij vader.
Kinderen onder de 18 kunnen niet zomaar uit huis worden geplaatst. Bij kinderen vanaf 18 jaar verloopt dit anders, omdat je ouders niet meer het gezag over je hebben. Je ouders blijven wel onderhoudsplichtig tot je 21e, dit betekent dat ze nog wel voor je moeten blijven zorgen.
Als ouder mag u zelf bepalen hoe u uw kind wilt opvoeden. In de wet staat dat u moet zorgen voor het lichamelijke en geestelijke welzijn van uw kind. En dat u het moet helpen om zijn of haar persoonlijkheid te ontwikkelen. U mag het kind niet mishandelen.
Toestemming voor een onderzoek of behandeling
Kinderen onder de 12 jaar mogen niet zelf beslissen over het medisch onderzoek of de behandeling. Dat doen hun ouders. Jongeren tussen 12 en 16 jaar beslissen samen met hun ouders.
Als je kind niet meer naar jou toe wil
Probeer samen tot een oplossing te komen, eventueel met een mediator of advocaat erbij. Jij hebt in bijna alle gevallen recht op omgang met je kind! Lukt het niet om samen tot een oplossing te komen, bespreek dan jouw situatie met een advocaat en laat je goed adviseren.
Als een ouder negatief gedrag vertoont dat bijvoorbeeld gevaarlijk kan zijn voor het kind, dan kan de rechter hem of haar het recht op omgang ontnemen.
Wij komen veel mensen tegen met vragen over de rechten van ouders bij een scheiding. Veel mensen denken onterecht dat de moeder altijd de meeste rechten heeft als het om de kinderen gaat. Tegenwoordig is het echter zo dat de vader in de meeste gevallen evenveel rechten heeft als de moeder.
Als een vader zijn kind (nog) niet heeft erkend, maar wel betrokken is bij de verzorging en opvoeding, kan hij aanspraak maken op bepaalde rechten, zoals het recht op contact met zijn kind. Er is in dat geval namelijk sprake van “family life”. Dit is vastgelegd in het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens.
Ouders die niet getrouwd zijn of geen geregistreerd partnerschap hebben, krijgen sinds 1 januari 2023 automatisch gezamenlijk gezag als de partner het kind erkent. Wilt u niet dat uw partner ook het gezag krijgt over uw kind, bepreek dat dan samen. Wordt u het niet eens, dan kunt u als moeder de erkenning weigeren.
Willen u of uw (ex)partner niet meer beiden zorgen voor uw kind(eren)? Bijvoorbeeld na een scheiding of beëindiging van een relatie? Ga dan naar de rechtbank om het gezamenlijk ouderlijk gezag te beëindigen. Dit heet ook wel eenhoofdig gezag aanvragen.
U kunt gezamenlijk ouderlijk gezag aanvragen bij de rechtbank. De biologische moeder moet hier toestemming voor geven. Geeft zij geen toestemming?Dan kunt u vervangende toestemming aanvragen bij de rechter.
Ouderlijk gezag aanvechten
Dit is bijvoorbeeld het geval wanneer de ouders niet meer met elkaar overweg kunnen. Hetzelfde geldt bijvoorbeeld als één van de ouders verslaafd is of een geestelijke stoornis heeft. Ook bij het voeren van verweer heb je een advocaat nodig.
Wilt u een uittreksel uit het gezagsregister ontvangen? Dan kunt u dit aanvragen bij de rechtbank. Bijvoorbeeld als u wilt aantonen wie ouderlijk gezag heeft over uw kind.
11-12 jaar: 21.00 uur. 12-13 jaar: 21.00 - 21.30 uur. 14-15 jaar: 21.30 - 22.00 uur.
Je kunt een eigen bedrijf beginnen, als je daarvoor toestemming krijgt van de rechter. Je kunt je als donor opgeven, zonder toestemming van je ouders. Je mag trouwen als je zwanger bent en toestemming krijgt van je ouders. Je kunt de rechter vragen je meerderjarig te verklaren als je zwanger bent.
Is iemand ouder dan dertien maar jonger dan zestien? Dan zijn seksuele handelingen toegestaan wanneer iedereen toestemming geeft en het leeftijdsverschil max.3 jaar is. Een extra voorwaarde is dat niemand een vertrouwens- of gezagsrelatie mag gebruiken (vb.