Bij elkaar opgeteld duren het zwangerschaps- en bevallingsverlof ten minste 16 weken. Dit verlof duurt 10 tot 12 weken. De eerste 6 weken na de bevalling mag u niet werken.
De totale verlofperiode is altijd 16 weken. Een voorbeeld: u stopt 6 weken voor de dag na de uitgerekende datum met werken. Uw baby wordt 1 week voor die datum geboren. U heeft dan 5 weken zwangerschapsverlof en 11 weken bevallingsverlof.
Waarom minstens 6 weken rust na bevalling? Na 6 weken is je baarmoeder pas weer geslonken tot het oorspronkelijke formaat. Je hebt als het goed is dan geen nabloedingen meer en in het geval van een keizersnede of (sub)totaalruptuur is het littekenweefsel zover hersteld dat je het langzaam mag gaan belasten.
Begin, duur en einde van het bevallingsverlof
Je mag geen arbeid meer verrichten vanaf 7 dagen voor je vermoedelijke bevallingsdatum en dat tot het verstrijken van een periode van 9 weken die begint te lopen op de dag van de bevalling. De dag van de bevalling behoort dus tot de verplichte postnatale periode.
U heeft als partner recht op 1 werkweek geboorteverlof als uw vrouw of partner is bevallen. Het maakt niet uit of u fulltime of parttime werkt. Geboorteverlof wordt ook wel kraamverlof, partnerverlof of vaderschapsverlof genoemd.
Na de geboorte van je kind heb je als vader of partner recht op maximaal vijf dagen geboorteverlof. Dit deel van de verlofregeling krijg je 100% doorbetaald en geldt voor maximaal het aantal werkuren per week.
Hoeveel bedraagt het startbedrag? Het startbedrag bedraagt voor elk kind 1.214,49 euro. Het speelt geen rol of het je eerste kind is of niet. Ook voor tweelingen en meerlingen krijg je voor elk kind 1.214,49 euro.
Individueel borstvoedingsverlof is in principe onbezoldigd, tenzij anders bepaald in een CAO. De duur van het verlof wordt individueel afgesproken of is bepaald door een CAO.
U heeft bijvoorbeeld recht op aangepaste werktijden, aangepaste werkzaamheden en op zwangerschapsverlof. Na uw bevalling heeft u het recht om onder werktijd uw kind borstvoeding te geven of te kolven.
Als u zwanger bent, heeft u recht op samen minimaal 16 weken zwangerschaps- en bevallingsverlof. Het verlof gaat in tussen 6 weken en 4 weken voor de dag na uw uitgerekende datum. U bepaalt binnen deze periode zelf op welke dag u het verlof laat ingaan.
Autorijden is toegestaan na ongeveer 4 tot 6 weken. De eerste 6 weken kunt u beter niet gaan zwemmen of andere sporten beoefenen.
Het is belangrijk dat je goed rust en ook vooral de eerste weken na de bevalling jezelf de tijd geeft om aan elkaar te wennen. Houd hier rekening mee als je bezoek wilt uitnodigen overdag, een middagdutje is belangrijk de eerste week/weken. Neem de tijd om te wennen aan je kindje en jullie nieuwe rol als ouders!
Normaal gesproken is je lichaam prima in staat om te herstellen van een zwangerschap, al kan dit best een tijd duren. Vaak denken vrouwen (of hun omgeving) dat ontzwangeren na een paar maanden wel klaar is, maar het kan gerust een jaar duren voordat je weer helemaal fit en energiek bent.
Geboorteverlof: 1 keer 1 week vrij
Dan krijgt hij of zij 30 uur verlof: 5 x 6 werkuren. De werkgever betaalt het loon tijdens dit verlof volledig door.
Bouw 6-10 dagen na de bevalling het wandelen rustig op naar buiten op geleide van je eigen mogelijkheden, blijf hierbij altijd binnen je pijngrens. Maak de eerste keer een klein blokje (5 min.) en bouw dit rustig op in tijd.
Zodra je baby weer op of rond zijn geboortegewicht zit en een stabiele lichaamstemperatuur heeft, mag je voor de eerste keer naar buiten met je baby. Je kraamverzorgende houdt dit goed in de gaten en kan je hierover informeren. Meestal kan je tegen het einde van je kraamweek het eerste uitje ondernemen.
Vanaf je zwangerschap tot en met 6 maanden na je bevalling mag je meer pauzes nemen dan in je dienst zijn ingeroosterd. Je mag dan maximaal 1/8e deel van je arbeidsduur extra pauzeren. Als je bijvoorbeeld 8 uur werkt, dan mag je maximaal 1 uur extra pauze nemen. Deze extra pauze moet gewoon doorbetaald worden.
Vrouw gaat minder werken
Bij de geboorte van het eerste kind gaat 45 procent van de moeders minder werken, of stopt daarmee, zegt het Centraal Bureau voor de Statistiek.
Als uw werkneemster zich ziek meldt vóór haar verlof, dan is het 'gewoon' verzuim en betaalt u haar loon door. Wordt uw werkneemster tijdens haar verlofperiode ziek, dan ontvangt u haar zwangerschapsuitkering en betaalt u haar loon door.Zij krijgt geen Ziektewetuitkering.
Borstvoedingspauze. Gedurende 9 maanden na de geboorte mag je je werk onderbreken om borstvoeding te geven of om melk af te kolven. Je kindje moet zich wel in de buurt van de werkplaats bevinden. Bedraagt je werkdag minstens 4 uur dan heb je recht op 1 pauze van een half uur.
De zwangerschaps- en bevallingsuitkering is 100% van uw dagloon. Wij berekenen uw dagloon op basis van het sv-loon dat u verdiende tijdens het dienstverband waarin uw zwangerschaps- en bevallingsverlof begon.
Toegekend profylactisch borstvoedingsverlof geeft recht op een uitkering tijdens de verlofperiode. De uitkering is gelijk aan 60% van het brutoloon (maximaal 83,18 euro/dag, index 01/06/17). De medewerkster kan deze uitkering van het ziekenfonds genieten tot maximaal vijf maanden na de bevalling.
Je ontvangt maandelijks hetzelfde basisbedrag per kind. Dit kan verhogen via indexeringen. Afhankelijk van de geboortedatum van je kind(eren) schommelt het basisbedrag tussen 101,69 euro en 390,58 euro per kind.
De gemiddelde prijs (eigen aandeel) voor een betaling
De gemiddelde prijs voor een gewone bevalling met een prijs in een éénpersoonskamer bedraagt in ons land 1.779 euro. Voor een bevalling met een keizersnede bedraagt dit 2.645 euro. Dit is je persoonlijk aandeel. De werkelijke prijs ligt veel hoger.
Een kind kost een tweeouder gezin ongeveer 15 procent van het besteedbaar inkomen volgens het CBS. Een eenoudergezin is een hoger percentage kwijt. Eén kind kost gemiddeld 23 procent van je besteedbaar inkomen.