BRAVO staat voor Bewegen, Roken, Alcohol, Voeding en Ontspanning. Door een goed vitaliteits- en gezondheidsbeleid, met structurele aandacht voor BRAVO-thema's, komen medewerkers beter in hun vel te zitten. Hierdoor verbetert hun duurzame inzetbaarheid, ook bij externe werkgevers.
Aandacht voor voldoende beweging, minder roken en alcohol drinken, gezonde voeding en voldoende ontspanning is daarbij van belang. Deze thema's samen vormen de BRAVO-factoren.
Met de aanpak BRAVO (Bewegen, Roken, Alcohol & drugs, Voeding, Ontspanning) kun je als werkgever de leefstijl van medewerkers helpen verbeteren. Als medewerkers gezonder leven, voelen zij zich prettiger. Hierdoor functioneren zij beter op de werkvloer en zijn ze langer inzetbaar.
BRAVO: De BRAVO aanpak (Bewegen, Roken, Alcohol, Voeding en Ontspanning) is een goede manier om het gezondheidsbeleid vorm te geven. Het BRAVO-kompas geeft informatie, instrumenten en praktijkvoorbeelden met specifieke aandacht voor de BRAVO thema's.
Het BRAVO-kompas is een online instrument dat richting geeft aan gezondheidsbeleid in organisaties. Vanzelfsprekend geeft het vorm en inhoud aan de kernthema's: meer Bewegen, minder Roken, matig met Alcohol, gezonde Voeding en meer Ontspanning.
Een gezonde leefstijl bestaat uit voldoende bewegen, gevarieerd eten en ontspannen waar het kan. Daarnaast is het belangrijk om niet te roken en matig te zijn met alcohol. Hier meer over wat je kunt doen om er een gezonde leefstijl op na te houden.
Je beantwoordt vragen (digitaal of op papier) over voeding, beweging, spanning & ontspanning en zelfbeeld. Een lichaamsmeting vindt desgewenst plaats tijdens de afspraak en maakt onderdeel uit van de analyse.
Voor ontspannen bestaat ook geen vaste norm. Het is belangrijk dat het lichaam niet non-stop door gaat. Ook de hersenen hebben regelmatig ontspanning nodig. Dit zorgt ervoor dat je mentaal en fysiek tot rust komt en herstelt.
Bewegen vertraagt botontkalking, je hebt minder kans op een botbreuk. Door te bewegen blijf je lenig en soepel en heb je minder kans om te vallen. Bewegen is goed voor je brein en je geheugen. Door te bewegen blijft je conditie op peil en blijven je spieren sterker.
Vitaliteit draait om de energie en de kracht waarmee mensen emotioneel, fysiek en mentaal in het leven staan. Een vitaal persoon heeft een duidelijke wilskracht, beschikt over energie, lichamelijke kracht en weerbaarheid.
Voorbeelden van psychosociale arbeidsrisico's zijn: werkdruk, pesten op het werk en agressie. Voorbeelden van leefgewoontes die invloed hebben op de arbeid zijn: bewegen, roken, alcohol, voeding en ontspanning.
Voor mannen geldt een gemiddelde van 3,1 uur per dag, voor vrouwen is dat 2,5 uur. Dat blijkt uit onderzoek van Prominent onder 1.001 Nederlanders. Vrouwen stellen het liefst te ontspannen door te telefoneren of te kletsen, en mannen doen liever een dutje of kijken tv.
Je lichaam en hersenen hebben ontspanning nodig om lichamelijke en mentale klachten te voorkomen. Je hebt het nodig om goed tegen drukte, prikkels en stress te kunnen. Ontspanning geeft je energie, je slaapt er beter door en je zit beter in je vel. Je werkt productiever, kunt beter focussen en werkt nauwkeuriger.
Na het invullen van de Leefstijl- en Voedingsanalyse krijg je inzicht in je leefstijl- en voedingspatroon. In de analyse beantwoord je vragen over je voeding- en bewegingspatroon. Wat wil jij veranderen en wat past bij jou, waardoor je een gezonde leefstijl voor lange tijd kan volhouden.
Een gezonde(re) leefstijl met gezonde koolhydraatarme voeding en regelmatig bewegen houdt je gewicht beter op peil. Hierdoor verbetert meestal de insulinegevoeligheid in de cellen. Ook krijg je betere cholesterolwaarden en werkt het bloeddrukverlagend. Hierdoor neemt de kans op complicaties af of kun je die uitstellen.
Lichaamsbeweging: Hoe vaak, hoe lang en met welke intensiteit wordt bewogen; dagelijks en per week, zomer en winter. In hoeverre wordt voldaan aan de norm voor gezond bewegen (minstens een halfuur minimaal matig intensieve lichamelijke activiteit op minimaal vijf dagen per week)?
Gezonde voeding voor een gezonde lever
Bitterstoffen zitten in het vlies van graan, het velletje om de noot, in de schil van groenten en fruit, maar ook uien, knoflook, citrusfruit, groene thee, kolen, druiven, kersen, witloof, andijvie en pompelmoes zijn gunstig voor je lever.
Wat kan ik zoal eten als gezond ontbijt? Volkoren brood met beleg, zoals 30+ kaas of 100% pindakaas. En een glas magere of halfvolle melk of karnemelk bij je boterham. Drink je geen zuivel, dan is sojadrink verrijkt met calcium en B vitamines een alternatief.
Gemiddeld eten we namelijk zo'n 134 gram brood per dag. Dat staat gelijk aan 3,5 tot 4 sneetjes. Maar als je kijkt naar onderstaande tabel van het Voedingscentrum ligt dat toch echt op de ondergrens van het advies. Volwassen mannen hebben namelijk zo'n 6 tot 8 sneetjes brood per dag nodig en vrouwen zo'n 4 tot 5.
Drink voldoende water. Je zou zo'n 1,5 liter per dag moeten drinken. Drink alcohol met mate. Vrouwen kunnen beter niet meer dan 1 glas alcohol per dag drinken, mannen 2.
Het Voedingscentrum adviseert om niet meer dan 2 tot 3 eieren per week te eten. Dit omdat eigeel cholesterol en verzadigd vet bevat. Beiden, maar vooral verzadigd vet verhogen het cholesterol in je bloed. Dit is slecht voor je hart en bloedvaten.
Te lang te veel stress, of spanning, zorgt ervoor dat je hersenen minder goed functioneren. Hierdoor kun je bijvoorbeeld vaker dingen gaan vergeten, snel afgeleid zijn en gevoeliger zijn voor negatieve emoties. Dit is te voorkomen door je hersenen voldoende rustmomenten te geven.