Na het bereiden van vlees door het bijvoorbeeld te braden of grillen is een nieuw product ontstaan. Dit kan gewoon worden ingevroren en weer worden ontdooid. Hou daarbij rekening dat dit gepaard kan gaan met enig vochtverlies, waardoor de kwaliteit ook iets minder wordt.
Maar mocht je nog steeds iets over hebben van het opgewarmde restje, dan kun je dat beter weggooien. Verwarm het dus niet een 2de keer en vries het ook niet een 2de keer in. De kans is namelijk groter dat mogelijk aanwezige ziekmakende bacteriën dan uitgroeien tot aantallen waar je ziek van kunt worden.
Conclusie. Je kunt rundergehakt opnieuw invriezen, maar het hangt ervan af hoe het is ontdooid . Rundergehakt dat in de koelkast is ontdooid, kan rauw opnieuw worden ingevroren, maar rundergehakt dat in de magnetron of in koud water is ontdooid, moet eerst worden gekookt voordat het weer in de vriezer kan.
Gekookt en bevroren vlees mag slechts één keer worden opgewarmd . U kunt echter veilig ontdooid vlees in een nieuwe maaltijd koken en dat invriezen.
Voedsel lang buiten de koelkast bewaren is nooit goed, dat staat eigenlijk los van het invriezen. Dekker: "Het is inderdaad veilig om diepvriesvoedsel na eenmaal ontdooien opnieuw in te vriezen.
Ja, het is veilig om overgebleven voedsel opnieuw in te vriezen nadat u eerder ingevroren restjes opnieuw hebt opgewarmd tot een veilige temperatuur van 165 °F, gemeten met een voedselthermometer .
Na het ontdooien, gebruik gehakt vlees, gevogelte en vis binnen een of twee extra dagen , en gebruik rundvlees, varkensvlees, lam of kalfsvlees (gebraad, biefstuk of koteletten) binnen drie tot vijf dagen. Voor meer informatie over ontdooien, zie The Big Thaw.
Als voedsel hygiënisch is bereid, snel is afgekoeld na het koken (of opwarmen) en koud is bewaard, mag het meer dan eens opwarmen het risico op ziekte niet vergroten . Langdurige opslag en herhaaldelijk opwarmen zullen echter de smaak, textuur en soms de voedingskwaliteit van voedsel beïnvloeden.
Of je nu gehakt of een ander stuk vlees of zelfs groenten ontdooit, er zitten bacteriën in voedsel dat niet goed is ontdooid die schadelijk kunnen zijn. Om ervoor te zorgen dat je voedsel veilig is, moet je het altijd goed ontdooien. Voedselvergiftiging is vreselijk en kan ernstig gevaarlijk zijn .
Warm kliekjes niet voor een tweede keer op. Een kliekje dat al eerder is opgewarmd laten afkoelen en vervolgens nog een keer verhitten kan risico's met zich meebrengen. Eten opwarmen in de magnetron is makkelijk, maar het voedsel wordt niet altijd gelijkmatig verhit.
Het Amerikaanse ministerie van Landbouw (USDA) adviseert: Zodra voedsel in de koelkast is ontdooid, is het veilig om het opnieuw in te vriezen zonder het te koken, hoewel er een kwaliteitsverlies kan optreden vanwege het vochtverlies door het ontdooien. Na het koken van rauw voedsel dat eerder was ingevroren, is het veilig om het gekookte voedsel in te vriezen .
Kun je vlees twee keer invriezen? Ja dat kan. Ontdooid vlees opnieuw invriezen kan, maar dat gaat wel ten koste van de kwaliteit en de hygiëne. Het is beter om het vlees te bereiden en het gare vlees daarna pas in te vriezen.
Koelkast -ontdooid, rauw of gekookt vlees is veilig om opnieuw in te vriezen , hoewel het Amerikaanse ministerie van Landbouw waarschuwt dat het vlees wat kwaliteit kan verliezen door vochtverlies. U mag geen voedsel opnieuw invriezen dat langer dan twee uur buiten de koelkast is geweest - of één uur bij temperaturen boven de 90 graden.
Opnieuw invriezen
Het verliest opnieuw vocht en wordt blootgesteld aan hogere temperaturen, waardoor niet alleen de uiterlijke kenmerken en smaakeigenschappen achteruitlopen, maar ook de kans op voedselvergiftiging veel groter wordt.
Je kunt die kliekjes ook na een dag nog invriezen. Soms zelfs na 2 of 3 dagen nog wel. Zo lang het restje nog goed is, kun je het invriezen. Maar let op: je moet het dan natuurlijk wel snel hebben afgekoeld en in de koelkast hebben bewaard!
Gemalen of gehakt vlees bewaar je niet langer dan 1 dag in de koelkast. Gebakken en gebraden vlees is 3 tot 4 dagen houdbaar. Vers vlees, ook als het is voorverpakt, moet dus altijd bewaard worden in de koelkast en moet zo kort mogelijk buiten de koeling liggen.
Het kan natuurlijk gebeuren dat je vergeet om het vlees uit de vriezer te halen. Leg het vlees dan in een bak en voeg lauwwarm water hieraan toe.Op het laatst kun je nog wat warmer water toevoegen.Na 15 tot 20 minuten zal het vlees ontdooid zijn.
Het voorkomen van alle Listeria-soorten was ongeveer twee keer zo hoog. Hoewel voedselgerelateerde transmissie van L.monocytogenes door consumptie van besmet vlees nooit is gedocumenteerd , is er bewijs van de aanwezigheid en het herstel van het organisme in rood vlees en gevogelte in verschillende landen.
Zeker! In feite kan gehakt gekookt worden vanuit de diepvries en het is vrijwel hetzelfde als het koken vanuit verse vorm!
Overgebleven gehakt mag slechts één keer worden opgewarmd en slechts één keer worden ingevroren om voedselvergiftiging en bederf van het voedsel te voorkomen.
Als je gehakt hebt gekookt en je gaat het niet meteen eten, laat het dan zo snel mogelijk afkoelen en zet het in de koelkast of vriezer. Restjes moeten binnen twee uur na het koken in de koelkast worden gezet en binnen drie dagen worden opgegeten. Vergeet niet dat je voedsel nooit meer dan één keer opnieuw moet opwarmen .
Hoe weet ik of een product niet meer goed is? Het vlees heeft een afwijkende geur, is grauw verkleurd of plakkerig. Eet geen vlees dat er raar uitziet of niet goed ruikt.
"Hoewel voedsel veilig bewaard kan worden in de vriezer, is het de kwaliteit die na verloop van tijd achteruitgaat . Daarom raden we aan om het binnen drie tot zes maanden op te eten en de verpakking te controleren op invriesinstructies."
Nadat u rundvlees in de koelkast hebt ontdooid, hoeft u het niet meteen te koken. Rundergehakt kan nog 1 tot 2 dagen worden bewaard voordat u het kookt ; runderbraadstukken en biefstukken kunnen nog 3 tot 5 dagen worden bewaard voordat u ze kookt.
Zodra het eten volledig ontdooid is, is het het beste om het direct te koken. Eenmaal gekookt, kan het weer in de koelkast bewaard worden (gedurende 2-3 dagen) of ingevroren worden .