Om uw longen liggen twee vliezen (pleurabladen). Het binnenste vlies heet het longvlies, het ligt direct op de long en is ermee vergroeid. Het buitenste vlies heet het borstvlies, het ligt tegen de binnenwand van de borstkas. Tussen beide vliezen zit een denkbeeldige ruimte, de
Rondom de longen zitten twee vliezen: het longvlies en het borstvlies. Deze vliezen worden pleura genoemd.
Pleura is de Latijnse naam voor borst- of longvlies. Rond de longen zitten 2 vliezen. Ze beschermen de longen en zorgen ervoor dat ze tijdens de ademhaling kunnen uitzetten en inkrimpen. Soms ontstaat een abnormale vochtophoping tussen die vliezen.
Pleuritis is een ontsteking van je longvlies of borstvlies. Beide longen zijn omgeven door een dubbel vlies: het borstvlies, vergroeid met de binnenzijde van de borstkas en het middenrif; en. het longvlies, gelegen op het longoppervlak.
Rondom de longen liggen vliezen (pleura), die bestaan uit een binnen- en een buitenvlies. De pleuraholte is de laag tussen de longvliezen en de borstvliezen. In deze laag zit een klein beetje vocht, dit vocht zorgt ervoor dat de longen zonder wrijving kleiner en groter kunnen worden bij uit- en inademen.
Om uw longen liggen twee vliezen (pleurabladen). Het binnenste vlies heet het longvlies, het ligt direct op de long en is ermee vergroeid. Het buitenste vlies heet het borstvlies, het ligt tegen de binnenwand van de borstkas. Tussen beide vliezen zit een denkbeeldige ruimte, de pleuraholte.
Chantal Driesen legt uit: 'De longen reageren overmatig op prikkels, zoals temperatuurwisselingen, stof en pollen. Stress is ook zo'n prikkel. Hierdoor knijpen de spiertjes om de luchtwegen te sterk samen, waardoor je je heel benauwd kunt voelen.
Om uw longen liggen twee vliezen (pleurabladen). Het binnenste vlies heet het longvlies, het ligt direct op de long en is ermee vergroeid. Het buitenste vlies heet het borstvlies, het ligt tegen de binnenwand van de borstkas. Tussen beide vliezen zit een denkbeeldige ruimte, de pleuraholte.
Longvlies- en borstvlieskanker is (nog) niet te genezen. De behandeling voor longvlieskanker richt zich op levensverlenging en bestaat uit een combinatie van 2 soorten chemotherapie.
Soms is er juist te veel vocht, wat tegen de long aandrukt. Door die extra druk kun je het benauwd hebben. Het vocht kan de ontsteking erger maken. Daarom zal een arts het vocht zo snel mogelijk weghalen met een drain of naald.
Tussen je borstwand en je longen liggen twee longvliezen. Tussen deze twee longvliezen zit een soort 'glijmiddel', waardoor de vliezen over elkaar kunnen bewegen. In een gezonde situatie zorgen de vliezen ervoor dat je longen aan je borstkas 'plakken'.
Pleurodese betekent letterlijk: het plakken van beide pleurabladen. Een pleurodese is een behandeling bij een klaplong (pneumothorax) om te voorkomen dat de long opnieuw inklapt. Daarnaast kan de longarts een pleurodese doen als u vochtophoping heeft tussen de longvliezen.
Hij is verdeeld in een boven- en een onderkwab, en onderscheidt zich daarmee van de rechterlong, die groter is en een boven-, een midden- en een onderkwab heeft. Dit verschil wordt veroorzaakt doordat het hart vanwege zijn schuine ligging met de onderzijde in de linkerhelft van de borstkas steekt.
De binnenkant van de borstholte en de buitenkant van de longen zijn elk bedekt met een vlies: de pleura. Tussen die vliezen (in de pleuraholte) hoopt zich in bepaalde gevallen vocht op.
Het longvlies zit om de long en het borstvlies zit tegen de binnenkant van de borstwand. Tussen deze vliezen zit een klein beetje vocht (pleuravocht). Dit vocht zorgt ervoor dat de vliezen gemakkelijk tegenover elkaar bewegen met de ademhaling.
De longblaasjes zorgen voor de gasuitwisseling tussen de longen en het bloed. Ze liggen als druiventrosjes aan het eind van de luchtwegen. Longblaasjes zijn erg klein (ongeveer 0,2 millimeter in doorsnee). Er wordt geschat dat we 300-800 miljoen longblaasjes hebben, met een gezamenlijke oppervlakte van rond 80-90 m2.
De klachten die uitzaaiingen in de longen geven zijn vaak beperkt en onopvallend, denk aan hoesten en kortademigheid, of het ophoesten van bloed. Hierdoor kan het enige tijd duren voordat de uitzaaiingen worden ontdekt.
Voor patiënten met uitgezaaide kanker kan leven en dood dicht bij elkaar liggen. Er is soms een kans op genezing en soms een mogelijkheid om met (innovatieve) behandeling nog vele jaren te leven. Maar als een behandeling niet aanslaat kan het ook snel aflopen.
Longen. Pijn in de borst kunt u ook hebben bij een longontsteking, griep of bij een erge verkoudheid. Ademen en hoesten doen pijn. Een ontsteking van de longvliezen (pleuritis) kan een scherpe pijn geven.
De longen zijn omgeven door twee longvliezen (pleurabladen): een binnenste vlies (pleura visceralis) en een buitenste vlies (pleura pariëtalis). Het binnenste vlies zit aan de long vast, het buitenste vlies aan de wand van de borstholte. De beide longvliezen bewegen met de ademhaling mee.
Zeurende pijn in je borststreek, rug of in het gebied van je schouders. Een slechter wordende conditie. Zwelling van je gezicht of nek, wanneer de lymfeklieren zijn aangetast door kankercellen. Hormonale of bloedstoornissen die worden veroorzaakt doordat tumorcellen bepaalde stoffen afgeven.
Soms moet u meer gapen of zuchten. De kans bestaat dat u op dit moment druk bent en stress ervaart. Het is mogelijk dat u daardoor last hebt van hyperventilatie of disfunctioneel ademen. Het gevoel van niet genoeg lucht krijgen kan angstig maken en de klacht verergeren.
Een zucht is een heel brede manier om met emoties om te gaan en is niet echt gebonden aan één specifiek emotie. Je kan zuchten als je angstig, kwaad, geërgerd of gefrustreerd bent, maar ook als je blij, opgetogen of enthousiast bent. Of als je je verveelt of je aandacht heroriënteert."