Een kraammand is een mand of koffertje vol cadeautjes voor tijdens de kraamtijd. 10 dagen lang mogen de kersverse ouders elke dag een cadeautje uitpakken. Er zitten dus 10 cadeaus in de kraammand. Meestal staan er op de cadeaus nummers, zodat je de cadeautjes in een bepaalde volgorde kunt geven.
Het is de bedoeling dat de moeder iedere kraamdag één cadeautje van de kraammand uitpakt. Ieder pakket is een cadeau op zich; de cadeaus die zich in de kraammand bevinden zijn bedoeld voor zowél de mama als de baby. De papa krijgt echter meestal geen cadeau.
De kraammand is van oorsprong een Brabantse traditie. Het werd ook wel de 10 dagen mand genoemd, omdat de kraamtijd vroeger 8 tot 10 dagen duurde. Er komen dus ook 8 of 10 cadeautjes in de mand, voor elke dag één.
Verzilverde kraamcadeaus
Denk aan een spaarpotje, rammelaar, kinderbestekje. Of een haarlok- of tandendoosje. Naast dat deze items gewoon super cute zijn, kunnen deze ook gegraveerd worden. Dat maakt jouw cadeautje natuurlijk extra bijzonder!
Verder hangt veel af van je band met de ouder(s). Over het algemeen besteden onze getuigen 30 tot 40 euro voor kennissen en collega's. Voor goede vrienden wordt dat 50 tot 75 euro. Aan petekindjes spenderen ze dan weer zo'n 150 euro.
Tips om zo goed mogelijk om te gaan met kraamvisite
Plan maximaal één afspraak in de ochtend en één in de middag. Houd af en toe ook een gehele dag vrij. Beperk bezoek met jonge kinderen. Dit wordt namelijk al snel erg druk.
Voldoende rust zorgt ervoor dat in de eerste twee weken na de bevalling je baarmoeder maximaal herstelt en weer rustig terug op zijn plek komt. De baarmoeder zal kleiner moeten worden en weer achter het schaambeen zakken.
De kraamtijd duurt ongeveer 6 weken. In deze periode herstellen de meeste vrouwen goed van de lichamelijke klachten. Het ontzwangeren duurt ongeveer 9 maanden.
Speelgoed voor in het 10 dagen pakket
Ga bijvoorbeeld voor een leuk prentenboek, houten blokken of een simpel badeendje. Natuurlijk kun je ook iets kiezen waar de baby bijna direct wat aan heeft, zoals een knisperboekje, een rammelaar of een muziekmobiel.
Leuk kraamcadeau met een foto
Maak een extra mooie herinnering met een kraamcadeau voorzien van een foto met u als opa en/of oma. Dat kan ook achteraf met de nieuwe spruit in uw armen afgebeeld. Ook een foto van de kleine zelf doet het erg goed op een: geboortekussen.
Veel jonge ouders geven de voorkeur aan kraamcadeau cadeaubonnen. Andere geliefde kraamcadeaus zijn babykleding in maat 62 of speelgoed. Zoek je een origineel kraamcadeau, dan vind je bij Ik Ben Zo Mooi precies wat je zoekt. Een jongen of een meisje, of juist uni, we hebben altijd een ruime keuze.
De kraamperiode duurde vroeger zo'n 10 dagen en daarom houdt men 10 cadeautjes aan om een lege kraammand mee te vullen. Vaak worden de cadeautjes genummerd en zo kan de kraamvrouw elke dag een cadeautje uitpakken voor haar of voor de baby. Je kunt er misschien ook nog iets in doen voor de vader of een grote broer/zus.
Zorg voor de moeder na de bevalling
Extra rust. We adviseren kersverse moeders daarom iedere middag een paar uur rust te nemen (in bed) en 's avonds vroeg naar bed te gaan. Regelmatig plassen. Met een lege blaas kan de baarmoeder zich namelijk beter samentrekken.
Na 3-5 dagen kan je proberen de trap af te lopen. Zet evt. je ene voet bij de andere maar vermijd veel traplopen nog even. Wissel rust af met kleine stukjes lopen in huis waarbij je er op let dat je actief rechtop en ontspannen loopt.
Het eerste herstel van uw lichaam na de bevalling duurt zes tot acht weken. Volledig herstel duurt echter drie tot vier maanden.
Na de bevalling ben je direct zo'n vijf kilo kwijt. Naast je baby ben je ook het vruchtwater en de placenta kwijt. Tijdens de kraamweek verlies je nog eens vier kilo. De kilo's die dan overblijven, is een laagje extra vet.
Na de bevalling sluiten de rechte buikspieren zich niet onmiddellijk weer. Daar is tijd voor nodig. Hoe lang het duurt voordat je buikspieren weer netjes tegen elkaar aan liggen verschilt heel erg per persoon. Bij ongeveer 60 % van de jonge moeders is de diastase 6 maanden na de bevalling weer gesloten.
Water en met name zwemwater bevatten bacteriën, welke een infectie in uw baarmoeder kunnen veroorzaken. Wij adviseren u om pas weer in bad of naar een zwembad te gaan als het bloedverlies na de bevalling een aantal dagen helemaal gestopt is.
Een kraambezoek duurt ongeveer een tot anderhalf uur. Blijven mensen te lang zitten, dan is het echt niet erg om aan te geven dat moeder en kind weer moeten rusten. Durf je dit niet vraag dan of de kraamhulp je wilt helpen met de afronding van het bezoek.
Mag een persoon met waterpokken op kraambezoek? Ja, dat mag. Postnataal verworven varicella verloopt in het algemeen mild.