Er zijn veel mogelijkheden en keuzes tussen stucen van gipsplaten. Zo kan er een afwerking van spackspuiten, gladpleisterwerk of spachtelputz worden aangebracht. Spackspuiten is een van de goedkoopste vormen van stucwerk. Deze afwerking begint al vanaf 7,- euro per m².
Door de gipsplaten te bewerken met voorstrijk wordt voorkomen dat de platen gaan absorberen en de stuclaag of verf/behang optimaal gaat hechten. Er zijn twee mogelijkheden als het aankomt op de keuze voor voorstrijk: stuc primer of Flevopol universele voorstrijk.
Wilt u een muur in een vochtige ruimte stucen, dan heeft u hier badkamer stuc voor nodig. Heeft u een muur met een structuur, zoals met een sierpleister of met spachtelputz, dan kunt u deze weer glad maken met stuc pasta.
Gladde wanden
Voor glad stucwerk heeft Knauf Rotband en Goldband. Frans legt het verschil uit: “Als de klant een gladde wand afwerking wil en de muur is vrij vlak, kun je Rotband gebruiken. Dit gips is namelijk geschikt voor laagdikten vanaf 5 mm. Rotband is een hechtgips waarin een hogere gradatie hechtmiddel zit.
Knauf MP75 is het meest gebruikte gips soort door stukadoren. Dit materiaal is een machinepleister voor verwerking in één laag met een gips spuitmachine. Met Knauf MP75 krijg je een mooi glad eindresultaat vanwege de kleine vulstoffen. Goldband is een gipspleister dat handmatig verwerkt wordt.
Goudband is voor laagdiktes vanaf 10mm, roodband vanaf 5mm. Er zijn nog meer stucmiddelen, bv. voor dunnere lagen. MP75 is eigenlijk voor machinale verwerking, al wordt het ook wel handmatig opgebracht.
De dikte van een stuclaag is afhankelijk van de vlakheid die de ondergrond heeft. Zo is een betonmuur een stuk vlakker dan een muur die gemetseld is. De meest voorkomende laagdikte van stucwerk ligt tussen de 5 en 8 mm dik.
Rotband: gegarandeerde laagdikte vanaf 5 mm
Frans legt uit waarom: “Gips heeft water nodig om zijn kristalvorming, en dus hechting, te realiseren. In Rotband zit een watervasthouder waardoor het gips het water langer vasthoudt en 5 mm laagdikte voldoende is om een goede hechting aan de ondergrond te kunnen garanderen.
Ten eerste: MP75 is een binnenpleister, wat wil zeggen dat het gebruikt wordt voor de afbouw van muren binnen. De pleistergips wordt toegepast op allerlei steenachtige ondergronden, van beton tot baksteen.
Ja! Gipsplaten hebben een sterkte zuigende werking, daarom is het belangrijk de platen voor te strijken en dan pas te behangen, verven of stuccen.
Heb je de muur net laten stucen of heb je dat zelf gedaan? Vers stucwerk heeft een sterke zuigende werking, waardoor het belangrijk is om voorstrijk aan te brengen. Als je dat niet doet zal de muur waarschijnlijk gaan vlekken en zal de kleur bovendien niet mooi egaal zijn.
Voordat je gipsplaten kunt schilderen, zul je deze platen moeten voorzien van een voorstrijkmiddel. Een van de beste voorstrijk voor gipsplaten is bijvoorbeeld Alabastine Voorstrijk voor gipsplaten. Van nature hebben gipsplaten een zuigende werking. Dit middel versterkt het dekkende effect van de verf.
De uitstraling van beide platen: stucplaten zijn gemaakt van bruin karton, terwijl het karton van gipsplaten wit of grijs is. De structuur van het karton: stucplaten zijn zo ontworpen dat je er direct op kan stukadoren. Je hoeft hier dus geen voorstrijkmiddel te gebruiken. Bij gipsplaten moet dat namelijk wel.
Een gipsplaten muur kun je zonder problemen verven. Wel is het belangrijk dat je de naden en schroefgaten eerst vult met gipsplaatvuller en dat je de muur in de voorstrijk zet. Gipsplaten hebben namelijk een behoorlijk zuigende werking. Voor het verven van de gipsplaten kun je latex muurverf gebruiken.
Decoratie Stuc
Als je geen glad stucwerk wilt maar een stucwerk met sierlijke schaduweffecten, dan gebruik je decoratiestuc. Het gips is speciaal ontwikkeld om fraaie schaduweffecten mee te creëren. Het gips is geschikt voor zowel dunne als dikke lagen.
Fix & Finish wordt gebruikt voor het verlijmen en pleisteren van niet-dragende scheidingswanden bestaande uit cellenbeton-, gips- of kalkzandsteenblokken.
Gemiddeld wordt Knauf MP75 aangebracht met een laagdikte van 10 mm, minimaal 5 mm. Wil je een laagdikte aanbrengen van meer dan 25 mm? Breng dan de pleister aan in 2 lagen.
Stukadoren is een intensief beroep. Arbeid is duur, vandaar dat de m2-prijs voor kwalitatief goed stucwerk fors is. Een redelijke indicatie is dat een stukadoor gemiddeld 20-30 m2 per aan stucwerk zal produceren.
Stucwerk aanbrengen
Wij smeren altijd eerst een primer laag en daarna een dikke laag specie die varieert tussen de 5 en 8 mm dikte afhankelijk van de ondergrond ook als wij gipsplaten stucen. Dit vanwege de spanning die op de plafonds en wanden kunnen ontstaan.
Zelf een muur stucen is niet moeilijk
Maar ook een doorgewinterde stukadoor is ooit begonnen met stucen. Je moet dus niet verwachten dat je het op dezelfde manier kunt uitvoeren als een professionele stukadoor doet. Met wat hulpmiddelen kun je zelf behoorlijk goed een muur glad krijgen.
Een van de mogelijkheden is het glad stucen van de niet dragende gipsplaten scheidingswand met Fix & Finish van Knauf. De Fix & Finish zorgt voor een dunne pleisterlaag die vervolgens naar eigen inzichten afgewerkt kan worden.
Knauf Rotband, ook wel Roodband, hechtpleister is een pleistergips waarin toeslagstoffen gebruikt zijn die de hechting bevorderen. Het betreft een binnenpleister, die je handmatig in één laag verwerkt. Rotband is een gipsgebonden pleister die geschikt is voor alle steenachtige ondergronden.
Roodband is echter glad pleisterwerk, en geelband is fijn schuurwerk. Door beiden zit "lijm" verwerkt, om bv direct over beton te gaan.