Bijvoorbeeld als je nog bezig bent met je rijlessen. Uiteraard mag je zonder rijbewijs niet met de auto rijden. Wel mag een partner, familielid, vriend of kennis een proefrit maken in jouw auto. Daar ben je met een WA-autoverzekering namelijk voor verzekerd.
Een autoverzekering zonder rijbewijs afsluiten is namelijk niet mogelijk. Zonder verzekering mag deze auto ook niet op de openbare weg staan. Het is dan mogelijk om het kenteken in Nederland te schorsen bij de RDW (Rijksdienst voor het Wegverkeer).
En om een verzekering af te kunnen sluiten, moet de hoofdbestuurder van de auto in het bezit zijn van een geldig rijbewijs.
Om direct antwoord te geven op de vraag: Ja, het is mogelijk om een auto op uw naam te zetten zonder dat u een rijbewijs hebt. Voorwaarde is wel dat u kunt aantonen dat u 18 jaar of ouder bent en u moet in Nederland wonen.
Kortom, het is mogelijk om een auto op naam te zetten met een buitenlands rijbewijs. Je moet in alle gevallen wel in de Basisregistratie Personen staan en een uittreksel BRP meenemen. Verkoop je de auto aan iemand die in het buitenland is ingeschreven? Dan gelden de regels van export en moet je de auto uitvoeren.
Als je een auto hebt, moet je zelf een autoverzekering afsluiten. Het is niet mogelijk dat jij de auto verzekert, terwijl op papier iemand anders de eigenaar is. Een auto verzekeren die niet op jouw naam staat, is bij geen enkele verzekeraar mogelijk.
Een auto verzekeren die niet op je eigen naam staat, is bijna nooit mogelijk. De enige uitzondering zijn partners die op hetzelfde adres wonen. Je mag de auto waar je de eigenaar van bent dus wel verzekeren op naam van je partner als die op hetzelfde adres woont, maar niet op de naam van iemand anders.
U kunt een boete krijgen als u rijdt zonder dat u uw rijbewijs bij u heeft. Als u een motorvoertuig bestuurt, moet u uw rijbewijs laten zien als een politieagent daarom vraagt.
De maximale straf voor het zonder rijbewijs rijden is op grond van artikel 177 Wegenverkeerswet een hechtenis van zes maanden en een geldboete van de derde categorie.
Deze overtredingen staan genoemd in artikel 4, tweede lid Besluit justitiële en strafvorderlijke gegevens. Het betreft bijvoorbeeld baldadigheid, openbare dronkenschap, onverzekerd rijden, rijden zonder rijbewijs en veroorzaken van gevaar op de weg. Deze overtredingen komen dus altijd op het strafblad.
Bent u vaker gepakt wegens rijden zonder rijbewijs dan loopt u het risico om hechtenis opgelegd te krijgen. Hechtenis is hetzelfde als een gevangenisstraf alleen heet het hechtenis wanneer het gaat om een overtreding.
Maar liefst 28% van de Nederlanders kent iemand die zonder rijbewijs achter het stuur zit. Voor 7% geldt zelfs dat zij meerdere mensen in hun omgeving hebben die dit doen.
Word je door de politie aangehouden terwijl je in een onverzekerde auto rijdt? Dan riskeer je een boete van 650 euro. Ook de RDW kan je een boete geven voor onverzekerd rijden: die bedraagt 450 euro.
Maar mag je alle auto's eigenlijk op 1 naam verzekeren? Of je nou twee, drie of meer auto's hebt: als de auto's op jouw naam staan, mag je ze ook allemaal op jouw naam verzekeren. Heb je maar liefst 3 auto's op jouw naam staan? Dan kun je deze dus ook alle drie op 1 naam verzekeren.
Nee, ook dan kan het niet. Bij het afsluiten van een autoverzekering moet je namelijk aangeven wie de regelmatige bestuurder is. De premie wordt vervolgens bepaald aan de hand van de gegevens van deze bestuurder. Verzekeraars kijken dus alsnog naar jouw leeftijd en aantal schadevrije jaren.
Als ouder mag je bij de meeste verzekeraars echter geen autoverzekering afsluiten voor je kind. Bij een enkele verzekeraar mag dit wel, maar er zijn dan wel strikte voorwaarden aan verbonden. Zo moet uw kind bij u in huis wonen en moet u doorgeven dat hij of zij het meeste in de auto rijdt.
Bij een verzekeraar kun je altijd maar één hoofdbestuurder opgeven en kan alleen de eigenaar van de auto een autoverzekering afsluiten.
Het kenteken van de auto staat op naam van de eigenaar van de auto, de kentekenhouder genaamd. De eigenaar van de auto is degene die ook als verzekeringnemer de autoverzekering aanvraagt. De regelmatig bestuurder kan vervolgens iemand anders zijn.
In één keer slaagde 48% van de mannelijke kandidaten, en 39% van de vrouwelijke kandidaten. Dus 52% van de mannen en 61% van de vrouwen doet één of meer keren herexamen. Ongeveer 20% zakt vier of meer keer. Gemiddeld slagen kandidaten na 2½ keer examen doen.
Rijbewijs afgegeven buiten EU, EER of Zwitserland
Dan mag u ermee rijden, als u hier komt voor uw werk of voor vakantie. Gaat u in Nederland wonen, dan mag u nog 185 dagen met het rijbewijs blijven rijden. Daarna heeft u een Nederlands rijbewijs nodig. U vraagt een Nederlands rijbewijs aan bij uw gemeente.
In alle leeftijdsgroepen is het autorijbewijsbezit hoger bij mannen dan bij vrouwen. Van de Nederlandse mannen van 17 jaar of ouder heeft 85 procent een autorijbewijs, van de vrouwen 75 procent. Bij 70-plussers is het verschil tussen mannen en vrouwen het grootst.
Als je zonder rijbewijs op een bromfiets (scooter) rijdt, krijg je een boete. Je hebt namelijk een AM-rijbewijs nodig. Word je betrapt door de politie, dan moet je een boete betalen en mag dan niet meer verder rijden op je bromfiets.