De voordelen van keramiek Zo kan keramiek heel goed tegen hoge temperaturen – een voordeel met deze steeds warmere zomers. Het heeft weinig onderhoud nodig, en heeft mooie, diepe kleuren.
Een keramiek aanrechtblad is zeer hittebestendig en kan temperaturen aan tot 450 graden. Warme ovenschalen neerzetten is dus geen enkel probleem! Het keramiek aanrechtblad is krasbestendig en behoudt goed zijn vorm gedurende de jaren. Een keramiek aanrechtblad is duurzaam en milieuvriendelijk.
De meeste keramische tegels zijn hittebestendig, hoewel het wel het beste is om ze zoveel mogelijk weg te houden van de directe bron van de hitte. Tegels blijven wel gevoelig voor barsten en verkleuring na verloop van tijd als ze te dicht bij de hittebron verblijven.
Een keramische tegel is UV-bestendig, wat inhoudt dat ze onder weersinvloeden niet verkleuren.
Keramiek is niet alleen een kwalitatief maar ook duurzaam materiaal voor buitentoepassingen. Zo hebben de buitentegels van Mosa een lange levensduur, en zijn ze recycleerbaar en herbruikbaar, door de productienormen.
Elke klei die goed waterdicht wordt, is in principe ook vorstbestendig. Let wel op dat er geen grote hoeveelheden water in holtes blijft staan. Zelfs een perfect waterdichte vorm, zoals een glazen kom, kan kapot vriezen als er water in blijft staan. Dat is voor keramiek ook het geval.
Keramiek is de verzamelnaam voor alle voorwerpen die van gebakken klei zijn gemaakt. Het begrip keramiek is afkomstig van het Griekse woord 'Keramos', dat staat voor leem, pottenbakkersklei ofwel 'werk gemaakt van aarde'.
Nadelen van een keramiek keukenblad
Scherpe voorwerpen in de keuken kunnen eventuele schade veroorzaken aan het keukenblad. Daarnaast blijven de randen van het keramische keukenblad kwetsbaar, enige oplettendheid is hierbij wel vereist. Ook is een keramiek keukenblad extreem gevoelig voor zuren.
Keramische tegels schoonmaken met azijn kan, maar alleen als je zeker weet dat het keramiek is. Ga je natuursteen tegels schoonmaken met azijn, dan kan dit de vloer ernstig beschadigen.
Bestand tegen water, vocht en stoom. Keramische tegels zijn bestand tegen vocht, stoom en water, omdat ze vrijwel niet-poreus zijn.
Keramische tegels zijn gemakkelijk schoon te maken, zijn niet-allergeen en reukloos omdat ze geen vuil of bacteriën vasthouden. Ze zijn zeer goed bestand tegen alle soorten chemische en mechanische belasting, zijn duurzaam in de tijd, branden niet en geven geen schadelijke stoffen af.
Zowel natuursteen als keramische tegels kunnen warmte heel goed geleiden en lang vast houden, dat levert een flinke besparing op in de energiekosten.
Bij tegels van 'keramiek op beton' is deze waterdoorlatende laag eigenlijk al onder de keramische tegel verlijmd. Ook is deze betonnen drager meteen al dik genoeg. Dit zorgt voor voldoende stabiliteit om de tegel gewoon rechtstreeks op het zandbed te leggen.
Een keramische pan kan meer hitte verdragen dan normale pannen, maar wanneer de pan op temperatuur is hoeft u de pan niet verder te verhitten. Keramische pannen behouden hun warmte vrij lang. Het beste is dus om het vuur iets terug te draaien, om te voorkomen dat de keramische laag beschadigd.
Conclusie: voor de meest hittebestendige aanrechtbladen moet je kiezen voor graniet, dekton, inox of beton. Composiet is ook heel hittebestendig maar is gevoelig voor verkleuringen. Keramiek is ook extreem hittebestendig tot 450 graden Celcius.
Helaas is keramiek niet beweegbaar/plastisch. Het kan hierdoor ook snel breken als er bijvoorbeeld scheurtjes in komen.
Gebruik geen hogedrukreiniger om je keramieken tafelblad af te spoelen. De hoge druk tast het materiaal aan. Verder raden wij af om je tuinmeubel schoon te maken met schuur- en/of bleekmiddel of allesreiniger. Hierdoor kunnen er namelijk scheurtjes ontstaan in het materiaal waarin zich vuil kan ophopen.
Voor het dagelijks schoonmaken kunt u groene zeep, Dreft of allesreiniger gebruiken.Bij de wat hardnekkigere vlekken kunt u Cif cream gebruiken. Bij materialen die hard worden, zoals kauwgom, dient u het eerst te laten uitharden voordat u het met een stompe kunststofschraper van het oppervlak weghaalt.
Echter met het vinden van de juiste verwerkingsinstructies, komen we ook bij de nadelen van keramische tegels: Keramische tegels hebben een hoge aanschafprijs. Er is een ondergrond van split nodig in plaats van het traditionele zandbed.
Keramisch (aardewerk) servies
Keramiek wordt vervaardigd bij een lagere oventemperatuur (800 – 1150 graden) en is mede daarom dan ook wat zachter dan porselein. Aardewerk heeft een natuurlijke en verfijnde uitstraling. Door een glazuurlaag wordt het aardewerk steviger wat het weer minder gevoelig maakt voor krassen.
Keramiek versus composiet
Hoewel een composiet aanrechtblad net zo sterk is als een keramisch aanrechtblad, blijkt composiet een stuk gevoeliger te zijn voor vocht- en hittevlekken. Een keramisch keukenblad is juist bestendig tegen vlekken en krassen.
Keramisch servies is wat minder stootbestendig dan porselein, maar door een glazuurlaag die erop aan wordt gebracht, is het wel zeer krasbestendig. Bovendien is het vaak verkrijgbaar in andere kleuren dan wit.
Verschillende soorten klei, verschillende temperaturen
Klei verdeel je onder in drie grote categorieën die elk een verschillende baktemperatuur hebben: Aardewerk: tussen de 800 en 1150°C;Steengoed: tussen de 1150 en 1300°C; en. Porselein: tussen de 1200 en 1400°C.
Zoals elk materiaal, heeft keramiek ook nadelen. Zo is keramiek naast erg hard ook breekbaar. Zeker op de randen van het keramiek kan er bij puntbelasting een bluister afschieten.
Keramiek wordt veel toegepast omdat het een betaalbaar materiaal is met heel veel goede eigenschappen. Dit zijn de belangrijkste: Keramiek is dankzij de dikke glazuurlaag makkelijk schoon te maken. Die glazuurlaag zorgt namelijk dat vuil zich maar moeilijk kan hechten en maakt het materiaal uitermate vlekbestendig.