Op 24 december, kerstavond, nodigen de meeste Duitse families hun familieleden uit. Ze eten worsten en aardappelsalade als avondeten. Op eerste en tweede kerstdag eten we vaak gegrilde eend of kerstgans met witte of rode kool en dumplings.
Duitsland. De Duitsers zetten graag gans uit de oven op het menu met kerst. Deze wordt meest geserveerd met aardappelbolletjes (Klösse) en rode kool. En de Lebkuchen, de hartjesvormige koeken met daarop een wens, mag natuurlijk ook niet ontbreken.
Niet alleen rollade en varkenshaas zijn populair op de Nederlandse kersttafel, maar ook gevulde kalkoen en beenham scoren goed. Er is daarnaast een grote groep Nederlanders die gaat gourmetten met kerst. In piepkleine pannetjes bakken we graag champignons, mini-slavinkjes en pannenkoekjes.
Op kerstavond wordt in de landen, Duitsland, Zwitserland, Liechtenstein en Oostenrijk traditioneel pakjesavond gevierd. Het Duitstalige begrip hiervoor is 'Bescherung' (ook wel Weihnachsbescherung of plaatselijk Einbescherung genoemd).
Naar een kerst(nacht)dienst of kerstmis
Een andere traditie met kerst is natuurlijk naar de kerk gaan! Tijdens de dienst op kerstavond of eerste kerstdag wordt verteld over de geboorte van het kindje Jezus. De kerstnachtdienst of dienst op eerste kerstdag wordt vaak drukbezocht, dus zorg dat je ruim op tijd bent!
De meeste mensen zijn op kerstavond vrij. Met de twee vrije dagen in het vooruitzicht vinden veel mensen het lekker om te ontspannen. Je kunt natuurlijk passief kerstfilms kijken of juist lekker actief spelletjes spelen.
Ja, gourmetten dat deden we vroeger in Nederland volgens mij ook vaak met kerst en oud en nieuw. In Duitsland en met name in Zwitserland is naast gourmetten, de raclette ook erg populair. Raclette is een typisch Zwitserse traditie.
24 december - Heiligabend
De meest belangrijke dag van de kerstdagen is 24 december. Het is geen officiële feestdag. Toch sluiten de meeste winkels om 2 uur. Veel mensen nemen vrij.
Duitse feestdagen 2021
Alleen op 24 december en 31 december zijn bijna alle musea gesloten. (b) alleen in Baden-Württemberg, Beieren, Hessen, Noordrijn-Westfalen, Rijnland-Palts, Saarland, Hamburg, Sleeswijk-Holstein. In sommige delen van Saksen en Thüringen.
Dat is vaak het klassieke driegangenmenu, met vooral vlees (70 procent) en groenten (69 procent). Het meest populaire stukje vlees is nog altijd het biefstuk en de rollade, op de voet gevolgd door kip, wild en kalkoen.
Wat eten Belgen met kerst? Een traditioneel Belgisch kerstdiner bestaat uit drie gangen met een hoofdgerecht van wild, gebraad of zeevruchten. Een traditioneel dessert is de kerststronk, een gebak met crème au beurre van chocolade in de vorm van een boomstronk.
Vertaal kerstmis van Nederlands naar Duits
Weihnachten; Christmesse; Weihnachtsmesse.
Tweede kerstdag is een officiële feestdag in in ieder geval de volgende landen: België (Duitstalige Gemeenschap), Bulgarije, Cyprus, Denemarken, Duitsland (traditioneel niet Noordrijn-Westfalen en Saarland maar steeds vaker wel), Estland, Frankrijk (Elzas-Lotharingen), Finland, Griekenland, Hongarije, Ierland, IJsland, ...
Finland voert de ranglijst aan met maar liefst 39 vrije dagen, maar ook Denemarken, Zweden, Frankrijk, Groot-Brittannië en Spanje doen het goed met 36 verlofdagen, waarbij Spanje na Finland het meeste officiële feestdagen (14) toekent.
Vroeger werd er in Duitsland als laatste kerstboomversiering altijd een augurk in de kerstboom gehangen. Deze werd door de ouders of grootouders goed verstopt tussen de takjes van de boom.
Het hoofdgerecht bestond doorgaans uit een vleesgerecht, zoals rosbief of gans. Het hoofdgerecht werd aangevuld met bijgerechten zoals groenten en aardappels. Aan het einde van de 19e en het begin van de 20e eeuw werd hier ook kalkoen aan toegevoegd.
Typisch tafelen in Duitsland
Oorspronkelijk werd de hoofdmaaltijd in Duitsland, net als vroeger in Nederland, meestal tussen 12.00 en 14.00 uur gegeten, op het werk of op school. Tegenwoordig eten veel families 's avonds een warme maaltijd. Dit gebeurt dan pas rond een uur of acht.
Men begint vaak met een soepje. Daarna komt het hoofdgerecht met aardappelen vlees en groenten. Populaire vleessoorten zijn natuurlijk worst, maar ook gebraden kip of varkensvlees wordt er graag gegeten. Zuurkool is een heel populaire groente in Duitsland.
Maak dus zelf ook je eigen kerstavond traditie samen met je partner of gezin! Ga bijvoorbeeld samen kerstkoekjes bakken, hang de laatste kerstornamenten in de kerstboom of kijk samen weer die ene kerstfilm. Met jullie eigen traditie verheugen jij en je familie je elk jaar weer op kerst.
De viering van Kerstmis heeft vaak een lokaal tintje, onder invloed van culturele normen en waarden. In Bethlehem, waar Jezus werd geboren, zetten christenen kerststalletjes neer en tekenen een kruis op hun deur. Op kerstavond gaan ze naar de kerk en bekijken een processie.
Kerstnachtdienst = Een kerstnachtdienst is een kerkdienst die op kerstavond, de avond van 24 december en-of de nacht die erop volgt, wordt gevierd ter ere van de geboorte van Jezus Christus.