Een bed is max 1,80m dus als je de stopcontacten plaatst op 2m minstens van elkaar zit je normaal goed.
Plaats stopcontacten niet lager dan 30 cm boven de vloer. Al zijn er natuurlijk uitzonderingen mogelijk. Met die 30 centimer heb je eigenlijk direct de ideale hoogte van een stopcontact te pakken. Zolang de afstand van de onderkant naar de bovenkant van de plint maar maximaal 25 centimeter is.
In de slaapkamer
Vaak richt je de stopcontacten in je slaapkamer in op basis van de grootte van je bed. Houd er echter rekening mee dat de locatie ook nog moet kloppen als je een ander bed kiest of de indeling van de kamer aanpast. Een stopcontact in het midden van een uur is daarom geen goed idee.
Een doorsnee slaapkamer heeft ongeveer 8 stopcontacten, waarvan de meerderheid zich aan het hoofdeinde van het bed bevindt. Voorzie een enkel of dubbel stopcontact bij de nachtkastjes. Handig om een digitale klok van stroom te voorzien of je smartphone op te laden terwijl je slaapt.
Plaats je de stopcontacten boven het aanrecht in je keuken? Dan ben je niet gebonden aan specifieke verplichtingen omtrent de hoogte van de stopcontacten. Vaak worden ze daarom op dezelfde hoogte geplaatst als de schakelaars. Hier bedraagt de inbouwhoogte doorgaans 1,1 m.
Je mag maximaal 8 contactdozen per kring installeren Voor het aantal contactdozen moet je rekening houden met de meervoudige contactdozen die in dezelfde behuizing gemonteerd zijn, volgens deze verdeling: een sokkel met 2 mechanismen telt voor 1 contactdoos. een sokkel met 3 mechanismen telt voor 1 contactdoos.
Stopcontacten e d worden tegenwoordig inderdaad veel op 20 a 30 cm hoogte geplaatst. Omdat de hindelijke kabels van tv radio en dergelijke niet meer in het zicht zitten. Wel is het belangrijk om bij de lichtschakelaar een stopcontact te zetten. Anders moet je voor het stofzuigen bukken om de stekker er in te doen.
Afhankelijk van het aantal eindgroepen (in de meterkast): bij 3 eindgroepen mag je in eerste aanleg 15 aansluitpunten hebben en dat mag uitgebreid worden naar 18 aansluitpunten i.e. WCD's + schakelaars. Bij 4 of meer groepen is dat 18 en uit te breiden naar 21.
Je mag maximaal 2 dozen doorlassen. Het maakt geen verschil of je ze met doppen oplast of op de klemmen doorlast.
Je mag voor specifiek gebruik dus maximaal één wandcontactdoos achter een groep zetten. Let op: om oneigenlijk gebruik van stopcontacten voor specifiek gebruik tegen te gaan, moeten er in de directe omgeving voldoende algemene wandcontactdozen aanwezig zijn.
Ingebouwde stopcontacten worden meestal ± 25 cm van de afgewerkte vloer geplaatst (gerekend vanaf de sokkel). Indien je van plan bent om zelf de leidingen voor stopcontacten uit te slijpen, vergeet dan niet om de vloeropbouw in rekening te brengen.
Bijna overal mogelijk
Het aanleggen van elektriciteitspunten is in principe overal mogelijk. Veel mensen vragen ons bijvoorbeeld of er een stopcontact aangelegd kan worden in de tuin, in de badkamer, extra contactpunt in de keuken of zelfs in de caravan.
Elektrische veiligheidszones
Enkel een spatwaterdichte boiler kan tot 2,25 m boven de douche of het bad worden geïnstalleerd. Op meer dan 60 cm van de douche of het bad kunt u een stopcontact installeren in uw badkamer. De afstand tussen het stopcontact en de wastafel moet idealiter eveneens 60 cm zijn.
Lichtschakelaars of lichtknopjes moeten op voorspelbare, logische plaatsen zitten. Vaak is dat langs de deur, aan de zijde waar de deur open gaat, op ellebooghoogte.
Het aantal wandcontactdozen en lichtaansluitpunten in een woonkamer is niet meer geregeld in de NEN 1010. De momenteel geldige editie van NEN 1010 heeft geen tabellen meer voor het vereiste minimum aantal aansluitpunten. De vroeger gehanteerde tabel 8.720. X is vervallen.
Een normale inbouwdoos is 4 centimeter diep; een inbouwdoos met extra lasruimte 5 cm. In de lasruimte mogen maximaal 2 lasdoppen of lasklemmen met in elk 4 draden, dan wel 3 lasdoppen of- klemmen met in elk ten hoogste 3 draden worden aangebracht.
Specialist Elektra
Een wasbehandelings toestel boven de 3000w moet een eigen groep daaronder is dat niet nodig (8.720.2.1.1;8.720.2.1.3 NEN1010). Dat geldt voor elk apparaat boven de 3000 W: eigen groep, daaronder hoeft dat niet het is wel verstandig maar het hoeft niet. 2 groepen in 1 lasdoos is niet toegestaan.
Doormiddel van doorlussen, geef je o.a. coupenaden , zaklijnen, pastekens aan. Het voordeel hiervan is dat de aan te geven lijnen op beide patroondelen komen zodat die altijd even hoog zitten, even groot en lang zijn.
U kunt van een enkel stopcontact een dubbel stopcontact maken. Houd er hierbij rekening mee, dat het afhankelijk is van het apparaat wat u hierop aan wilt sluiten of dit mogelijk is. Zo is het vaak niet mogelijk om naast een vaatwasser ook een andere grootstroomverbruiker te gebruiken op een dubbel stopcontact.
Een gemengde kring is een automaat waar verschillende stopcontacten & verlichtingen op aangesloten zijn. Volgens het Arei heeft u maximaal 8 punten per kring ongeacht of het nu een schakelkring of stopcontact(groep) is. een punt is niet altijd 1 stopcontact of lamp.
Voor gewone stopcontacten zijn draden met een diameter van 2,5mm² noodzakelijk. Voor schakelaars en lichtpunten volstaat een dikte van 1,5mm². Voor gemengde kringen gebruik je eveneens een draad van 2,5 mm².
Volgens de regels van het AREI mag je een stopcontact alleen plaatsen op een afstand van minimaal 61cm van de wastafel, bad of douche (zone 3). In de directe zones (0 t/m 2) mag je dus géén stopcontacten plaatsen (220 volt).
Minimaal 60cm afstand tussen de kraan en het stopcontact
Water en elektra gaan uiteraard niet samen, daarom zijn er vereisten waar het aan moet voldoen om een stopcontact te plaatsen. Te beginnen bij de wastafel, houdt minimaal 60cm afstand tussen de kraan en het stopcontact.
Maak een rond gat van 80mm diameter op de locatie waar het stopcontact moet komen, recht onder de oude locatie. Diepte van het gat is afhankelijk van de diepte van je nieuwe inbouwdoos, meestal zal dit 40 of 50mm zijn, maak het gat iets dieper om de doos vast te kunnen zetten met cement.
Volgens de algemene bepalingen van het Nederlands Normalisatie Instituut welke de NEN voorschrijft moeten alle apparaten welke meer dan 2.000 watt gebruiken en of “natte groepen” zijn dienen op een aparte groep worden aangesloten. Een uitzondering hierop zijn apparaten welke minder dan 10 minuten gebruikt worden.