Uw recht op ouderschapsverlof bedraagt 26 keer het aantal uren dat u per week werkt. Werkt u bijvoorbeeld 32 uur per week, dan heeft u recht op 26 keer 32 uur ouderschapsverlof. U gaat uit van het aantal werkuren per week dat is afgesproken in uw arbeidsovereenkomst.
Deze 9 weken moet je in het eerste jaar na geboorte van je kind opnemen. Jij beslist hoe en wanneer je het verlof opneemt. Stel dat je 32 uur werkt, dan heb je recht op 9 x 32 uur = 288 uur betaald ouderschapsverlof.
Betaald ouderschapsverlof
Deze 9 weken betaald verlof komen bovenop de 16 weken zwangerschaps- en bevallingsverlof voor de moeder en 6 weken geboorteverlof voor de partner. Over deze 9 weken ouderschapsverlof bouw je wel vakantiedagen op, maar geen pensioen. Hier kunnen nadere afspraken over staan in je cao.
Je kunt deze onderbreking nemen als je voltijds werkt. Dankzij de onderbreking met 1/10 kan je bijvoorbeeld je voltijdse prestaties verminderen met één dag om de twee weken of met een halve dag per week. Opgelet! Voor deze vorm van gedeeltelijke onderbreking is het akkoord van de werkgever nodig.
U vraagt uw werkgever schriftelijk om uw ouderschapsverlof te onderbreken of stop te zetten. Uw werkgever moet binnen 4 weken op uw verzoek reageren. Totdat de werkgever heeft gereageerd blijft het verlof in ieder geval doorlopen zoals het is afgesproken.
Hoeveel dagen krijg ik per kind? Per kind heeft elke ouder recht op 4 maanden ouderschapsverlof (1 maand = 4 weken).
Het nadeel van ouderschapsverlof is onder andere dat je maandelijks minder inkomsten ontvangt. Tot augustus 2022 zijn alle opgenomen uren voor je eigen rekening. De uren worden letterlijk van je salaris ingehouden. Hoeveel je minder zal verdienen, hangt dus af van je uurloon.
Vanaf 2 augustus 2022 kunnen zij hiervan 9 werkweken betaald ouderschapsverlof opnemen en daarvoor een uitkering van UWV krijgen. De belangrijkste punten op een rij: Betaald ouderschapsverlof duurt minimaal 1 en maximaal 9 werkweken. Ouders kunnen het verlof flexibel opnemen.
Als u in loondienst werkt, heeft u vanaf 2 augustus 2022 recht op 9 weken gedeeltelijk betaald ouderschapsverlof. U krijgt dan 70% van uw salaris.
9 weken betaald ouderschapsverlof in 1e levensjaar kind
Ouders krijgen vanaf 2 augustus voor 9 weken ouderschapsverlof een uitkering van UWV. De uitkering is 70% van hun dagloon (tot 70% van het maximum dagloon). Voorwaarde is dat zij deze 9 weken opnemen in het 1e levensjaar van het kind.
Uw recht op ouderschapsverlof bedraagt 26 keer het aantal uren dat u per week werkt. Werkt u bijvoorbeeld 32 uur per week, dan heeft u recht op 26 keer 32 uur ouderschapsverlof. U gaat uit van het aantal werkuren per week dat is afgesproken in uw arbeidsovereenkomst.
Bij onbetaald ouderschapsverlof hebben jouw vrije dagen geen invloed op je aantal vakantiedagen. Voor het betaald ouderschapsverlof worden de vakantiedagen in mindering gebracht volgens het regime dat je werkt.
Ouderschapsverlof duurt maximaal 26 keer je wekelijkse arbeidsuren. Zo reken je uit hoeveel verlofuren je krijgt: Stel: je werkt 32 uur in de week. Je hebt recht op 26 keer je wekelijkse arbeidsduur aan verlof.
Ja. Als je minder dagen gewerkt hebt door je ouderschapsverlof, dan heb je in principe minder dagen wettelijk verlof. Hoeveel verlofdagen je hebt, wordt berekend op basis van je aantal gewerkte dagen. De dagen van je ouderschapsverlof worden niet gelijkgesteld met gewerkte dagen om je wettelijk verlof te berekenen.
De bruto-uitkering betaald ouderschapsverlof per dag is 70% van deze grondslag. We vermenigvuldigen de bruto-uitkering per dag met 5 (dit is het aantal werkdagen per week). De uitkomst is uw bruto-uitkering voor 1 werkweek.
Hoe zit het met ouderschapsverlof als vader? Ouderschapsverlof werkt voor zowel vaders als moeders exact hetzelfde. Als je aan de voorwaarden voldoet heb je recht op 26 keer je aantal wekelijkse werkuren onbetaald ouderschapsverlof.Waaarvan 9 weken betaald ( 70 procent van je uurloon).
Om het verlof over een periode van meer dan zes maanden te verdelen neemt je meer dagen per week voor fulltime verlof over een kortere periode. Verdeel het verlof in twee of drie delen: elke periode moet dan minstens één maand duren.
Ouderschapsverlof bij ziekte
Wordt u ziek tijdens het ouderschapsverlof? Dan betaalt de werkgever alleen de uren door die u zou werken. Het verlof loopt gewoon door, ook als u ziek bent door uw zwangerschap of bevalling.
De vergoeding is bruto 70% van uw inkomen (tot het maximum dagloon, WML voor zelfstandigen). U levert dus geld in, maar netto scheelt het vaak (veel) minder dan 30%.
Heb ik eigenlijk recht op kinderopvangtoeslag tijdens ouderschapsverlof? Ja, tijdens het ouderschapsverlof heeft u recht op kinderopvangtoeslag. Bij werknemers is het aantal gewerkte uren gelijk aan de (overeengekomen) arbeidsduur. Bij ouderschapsverlof wijzigt die arbeidsduur niet.
Ouderschapsverlof is een wettelijke regeling waarvan je gebruik kan maken als je kinderen hebt onder de 8 jaar. Sinds augustus 2022 wordt je salaris voor deze uren deels doorbetaald. Dit verlof geeft je de kans om meer tijd met je gezin door te brengen.
Ouderschapsverlof geeft je als ouder het recht om een bepaalde periode minder of niet te werken, voor ieder kind onder de twaalf van wie je de biologische of adoptieouder bent, en dat tegen een beperkte vergoeding. Je kunt het erg flexibel opnemen: voltijds, halftijds, 1 dag of zelfs een halve dag in de week.
Wettelijk is er niets geregeld over het opnemen van ouderschapsverlof en feestdagen. Als je als medewerker op een vaste dag in de week ouderschapsverlof opneemt en dit een feestdag is, dan schuift het ouderschapsverlof in beginsel niet op.