Emotionele weerbaarheid heeft te maken met je binnenwereld, je innerlijke wereld van emoties. Bewust zijn van je eigen emoties, deze kunnen herkennen en erkennen maakt dat er meer mogelijkheden ontstaan voor zelfreflectie. Nadenken over eigen handelen leidt tot zelfontwikkeling en zelfvertrouwen.
De mentale weerbaarheid komt voort uit drie soorten weerbaarheid. De fysieke weerbaarheid, emotionele weerbaarheid en de sociale weerbaarheid. De fysieke weerbaarheid heeft te maken met fysieke zelfbescherming.
Weerbaar zijn betekent dat je voor je eigen wensen, grenzen en behoeften kunt opkomen en daarbij rekening houdt met de wensen en grenzen van een ander. Er zijn veel begrippen die lijken op weerbaarheid, of eraan raken: veerkracht, zelfverdediging, assertiviteit, agressiebeheersing en gevaarsbeheersing.
Mentale weerbaarheid is een eigenschap die bepaalt hoe iemand omgaat met verandering, tegenslag of negativiteit. Mentaal weerbare personen tonen veerkracht en blijven vasthouden aan hun lange termijn doelstellingen, ondanks tegenslagen. Mentale weerbaarheid is een veelgenoemde term in de sportpsychologie.
Waarom zelfvertrouwen en weerbaarheid zo belangrijk zijn.
Wanneer kinderen voldoende zelfvertrouwen hebben en weerbaar zijn: Kan hij of zij zich beter beschermen tegen verleidelijke externe prikkels. Voelt hij of zij zich zekerder wanneer het kind iets moet doen.
Onze hersenen krijgen dagelijks een grote hoeveelheid prikkels te verwerken. Er komt gedurende de dag van alles op ons af, zoals geluid, beelden en allerlei informatie. Normaal gesproken worden deze prikkels goed verwerkt door onze hersenen. Dit vermogen van de hersenen noemen we 'mentale belastbaarheid'.
Wat is een weerbaarheidstraining? Een weerbaarheidstraining is een training speciaal voor kinderen die weinig weerbaar zijn. Deze kinderen hebben moeite om voor zichzelf op te komen. Ze weten niet hoe ze hun grenzen aan kunnen geven, of doen dit op een onhandige manier.
Motorische weerbaarheid is de soort weerbaarheid die gekoppeld is aan bewegingen. Het gaat er hierbij om hoe goed jij je letterlijk staande kunt houden. De factoren spieropbouw, coördinatie, balans, fijne en grove motoriek spelen hierbij een rol.
Doordat ervaringsdeskundigen voorlopers van pesten opmerkten bij kleuters jonger dan 6 jaar, mag er dus niet blindgestaard worden op de ontwikkelingspsychologie die aangeeft dat pesten maar voor zou komen vanaf de leeftijd van 6 jaar.
Boksen. Boksen zorgt er op meerdere manieren voor dat je zelfvertrouwen verhoogd wordt. Zo is het een intensieve krachtsport, waarmee je zowel een fitter als een sterker lijf werkt. Ook geeft het je het gevoel dat je voor jezelf op kunt komen.
Een kind dat weerbaar is durft op een passende manier te reageren zonder andere te schaden. Denk aan 'nee' zeggen, zichzelf beheersen, eigen mening geven, hulp vragen en geven, rekening houden met anderen, omgaan met groepsdruk, eigen grenzen en gevoelens herkennen en bewaken, en vooral zelfvertrouwen hebben.