Er zitten 131 kilocalorieën in 1 stuk (70 gram) kroket. Wil je weten hoe het zit met de andere voedingswaarden in 'kroket'? In onze caloriechecker hieronder kom je te weten hoeveel vet, verzadigd vet, eiwit, koolhydraten, suikers en vezels erin zit.
Er zitten 190 kilocalorieën in 1 grote (70 gram) kroket, gefrituurd.
Er zitten 335 kilocalorieën in 1 stuk (120 gram) broodje kroket, wit. Wil je weten hoe het zit met de andere voedingswaarden in 'broodje kroket, wit'?
Er blijkt best een groot verschil te zitten in het aantal calorieën. Zo bevat een kroket volgens het Voedingscentrum zo'n 127 calorieën en een frikandel 200 calorieën. Ook de andere voedingswaarden van de snacks verschillen van elkaar. Een kroket bevat bijvoorbeeld 5,5 gram vet en een frikandel 14,6 gram vet.
De kroket en de bamischijf hebben namelijk iets meer calorieën, maar bevatten minder vet en zout. Wel krijg je met een kroket en een bamischijf wat meer suiker binnen dan bij een frikandel. Ter vergelijking: deze drie snacks bevatten ongeveer evenveel caloriëen als een wit bolletje met kaas of twee glazen cola.
Zoals je aan de cijfers ziet, ontlopen de twee elkaar niet heel spectaculair. Qua calorieen scheelt het weinig; maar 16 kcal. Het broodje kroket bevat wel meer vet, maar weer minder verzadigd vet en meer koolhydraten.
Zijn conclusie op dit ogenblik: „In vergelijking met een broodje kaas bevat een broodje kroket minder vet en calorieën, veel minder van het ongezonde verzadigde vet, meer opneembaar ijzer, en qua vitamines schelen ze weinig. Alles bij elkaar is een kroket beter dan kaas.”
Hoeveel energie een product levert hangt af van de gebruikte receptuur, en dus de gebruikte ingrediënten. Maar gemiddeld genomen bevat een bolletje iets meer energie per 100 gram vergeleken met een reguliere boterham per 100 gram.
Aardappelen, pasta en rijst
Reken op 200 à 250 g aardappelen per persoon (voor puree mag dat 250 à 300 g per persoon zijn). Ga je kroketjes serveren, voorzie dan 6 stuks per persoon en hou een extra zak achter de hand in de diepvriezer.
Kijk mee: Calorieën: 176 calorieën in een frikandel en 205 calorieën in een kroket. Vet: 12,8 gram in een frikandel, 12,5 gram in een kroket.
We geven een voorbeeld: een persoon die 68 kg weegt, die een uurtje wandelt zonder rugzak en bij een normale temperatuur, verbruikt per uur: aan 4 km per uur = 210 kcal; aan 7 km per uur = 400 kcal; aan 10 km per uur = 640 kcal.
De hoeveelheid voedingswaarde per kroket is 214 kilocalorieën”, legt zij uit. Verder bevat de kroket 14 gram vet, waarvan 7 gram verzadigd, 5,3 gram eiwitten en 16,8 gram koolhydraten, waarvan 2,1 gram suikers, en 20 milligram cholesterol.
Af en toe snoepen mag best
Liever niet teveel koekjes of chips, maar af en toe iets lekkers snoepen mag best. Kies voor een basisvoedingspatroon met zoveel mogelijk verse, onbewerkte producten en zorg dat je daar genoeg van eet. Dan ben je goed bezig en zul je afvallen.
Van één portie patat per week word je niet dik. Als je gezond en gevarieerd eet, is het geen probleem om af en toe een frietje te eten.
Er zijn verschillende soorten vet waarin je patat kunt bakken: vloeibaar frituurvet, hard frituurvet en olie. In hard frituurvet zit vooral verzadigd vet. Dit vet is verkeerd vet. Krijg je hier veel van binnen met eten en drinken, dan heb je meer kans op hart- en vaatziekten op latere leeftijd.
Van alle voedingsstoffen is water het belangrijkste
Ruiten-Kreuling vult aan dat je daarnaast ook kunt kiezen voor een hogere eiwitinname. Daar krijg je ook een verzadigd gevoel van. Klaassen: "Dit klopt. Leg de focus op genoeg groente, fruit, volkoren graanproducten, noten, zaden en peulvruchten."